Analisis gas darah

Pertanyaan

Dalam pakej darah analisis gas (pendek: BGA) kepekatan gas tertentu dalam darah diukur. Gas-gas ini, yang merangkumi oksigen (O2) dan karbon dioksida (CO2), mempunyai tekanan separa tertentu (pO2 dan pCO2) di darah, yang biasanya stabil dan dengan demikian dapat mengekalkan daya hidup organisma. Sebagai tambahan, parameter lain ditentukan, seperti ketepuan oksigen semasa di darah, asid-asas mengimbangi menggunakan bikarbonat (bikarbonat semasa atau standard (aHCO3 atau SBC atau StHCO3)) dan penyimpangan asas (BE = kelebihan asas) serta nilai pH darah.

Nilai bikarbonat dan kelebihan asas tidak diukur secara langsung, tetapi dikira dan selalu merujuk kepada nilai standard dalam darah (suhu: 37 °, pCO2: 40mmHg, darah tepu sepenuhnya). Selanjutnya, nilai hemoglobin, laktat nilai atau gula darah nilai dapat ditentukan semasa analisis gas darah. Dalam kes-kes khas, misalnya jika disyaki keracunan asap atau yang serupa.

BGA juga boleh digunakan untuk menentukan kepekatan karbon monoksida atau nitrogen. Anda akan mendapat maklumat umum di bawah: Analisis darah Analisis gas darah adalah sebahagian daripada diagnostik klinikal standard di unit rawatan intensif dan dilakukan setiap hari (atau beberapa kali sehari). Terutama dalam kes penyakit pernafasan yang teruk, dengan cepat dapat memberikan maklumat mengenai kemerosotan yang semakin meningkat dan langkah-langkah yang diperlukan dapat diambil dengan cepat. Analisis gas darah juga dilakukan secara berkala ketika pemantauan anestesia.

Latar belakang fisiologi

Selalu ada kepekatan ion hidrogen dalam darah dan dengan itu nilai pH stabil 7.36 - 7.44. Untuk tujuan ini, badan mempunyai beberapa sistem penyangga di mana ion hidrogen yang berlebihan dapat diekskresikan atau, sekiranya kekurangan, ion hidrogen juga dapat dipertahankan. Sistem penyangga yang paling penting ialah bikarbonat mengimbangi, yang dapat menyerap ion hidrogen dan kemudian terurai melalui asid karbonik ke air dan karbon dioksida (yang dihembuskan).

Sekiranya kekurangan ion hidrogen, karbon dioksida yang selalu dihasilkan di dalam badan semasa pernafasan sel juga dapat digabungkan dengan air dengan bantuan enzim atau secara spontan dan kemudian bertindak balas melalui tindak balas belakang terhadap bikarbonat dan ion hidrogen. Sistem penampan penting lain adalah penampan hemoglobin, buffer fosfat dan buffer protein. Oleh itu, pengaturan nilai pH dalam darah melibatkan sistem penyangga itu sendiri, tetapi juga penghembusan karbon dioksida melalui paru-paru dan perkumuhan ion hidrogen melalui ginjal.

Oleh itu, dalam rangkaian pengawalseliaan ini terdapat banyak titik permulaan yang boleh menyebabkan sistem goyangan sekiranya kehilangan fungsi normal. Sebagai contoh, terdapat gangguan metabolik (metabolik) di mana ketidakseimbangan ion hidrogen wujud disebabkan oleh kerosakan fungsi sistem penyangga. Sebaliknya, terdapat gangguan pernafasan (pernafasan), di mana terdapat peningkatan atau penurunan pernafasan karbon dioksida. Tentunya ada juga kesalahan dalam kedua-dua sistem, di sini kita bercakap mengenai gangguan campuran.