Anatomi kaki

Di kaki perbezaan antara manusia dan quadrupeds paling ketara. Berbeza dengan banyak rakan berkaki empat, manusia memerlukan kaki yang terletak di atas tanah dengan 2 atau 3 mata untuk pendirian yang normal dan selamat. Kaki disambungkan ke hujung bawah dengan buku lali sendi.

Perbezaan dibuat antara bahagian atas buku lali sendi (OSG) dan yang lebih rendah sendi buku lali (USG). Bahagian atas buku lali sendi mempunyai tugas penting untuk menggulung kaki. Rendah sendi buku lali, sebaliknya, bertanggungjawab untuk penyesuaian yang lebih baik ke kawasan yang cenderung dan tidak rata.

Jari-jari kaki juga memenuhi tujuan ini, dengan kemungkinan "mencakar" tambahan. Kejutan dilindungi oleh pembinaan lengkungan anatomi kaki, yang terdiri daripada beberapa tulang. Akhirnya, dapat dikatakan bahawa pergerakan kaki dimungkinkan oleh bahagian atas dan bawah sendi buku lali. Buku lali sendi oleh itu sendi dipasang atau dilindungi oleh ligamen.

Tulang kaki

Kaki (Pes) terdiri daripada 26 tulang, yang dapat dibahagikan kepada 3 kawasan yang berbeza: akar tarsal (tarsus) metatarsus (metatarsus)

  • Tarsus (akar kaki)
  • Metatarsus
  • Kaki depan (antetarsus)

. tarsal sekarang dapat dibahagikan lagi: Tulang hock (talus): Tulang hock atau talus membawa apa yang disebut trochlea atau gulungan sendi pada "badan tulang" nya. Ini membentuk sambungan bersama penting sendi pergelangan kaki atas dengan garpu malleolar, garpu pergelangan kaki atau garpu sendi untuk sendi pergelangan kaki atas. Tepat di belakang roller sendi adalah tali prosesus posterior, proses tulang tulang pergelangan kaki.

In sendi pergelangan kaki bawah, bagaimanapun, permukaan sendi dibentuk oleh talus kepala Bersama-sama dengan skafoid tulang (Os navikular). Tulang tumit (calcaneus): Tulang tumit membentuk tulang rangka kaki terbesar dan terpanjang. Bentuk asas calcaneus adalah kubik dan dengan itu mempunyai 6 permukaan.

Ia terletak di atas tanah dengan umbi calcanei dan juga terlibat dalam pembentukan sendi pergelangan kaki bawah. Tendon musculus flexor hallucis longus berjalan di alur di bawah unjuran tulang mendatar pada calcaneus. Fungsi sebenar calcaneus adalah bertindak sebagai tuas lengan untuk otot-otot fleksor di bahagian bawah kaki.

Tulang ini juga memainkan peranan penting dalam patah tulang (patah tulang). Oleh itu, lompatan dari ketinggian yang tinggi sering menyebabkan patah tulang ini, yang biasanya selalu dirawat secara pembedahan. Scaphoid (Os naviculare): Secara ringkas, skafoid tidak lebih dari sejenis cakera tulang yang terletak di antara kepala talus dan ketiga-tiga sphenoid tulang.

Ini disebut sebagai berikut: Ossa cuneiformia medial Ossa cuneiformia intermedium Ossa cuneiformia lateral Bentuk baji ini tulang sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk kelengkungan melintang kaki anatomi. Di permukaan mereka terbentuk sendi dengan apa yang disebut Ossa metatarsi 1, 2 & 3, yang membentuk asas metatarsus yang bertulang. Tulang kuboid (Os cuboideum): Tulang kuboid adalah tulang berbentuk piramid dari tarsal keluarga tulang.

Ia terletak di antara 4/5 metatarsal dan juga tulang belakang yang disebut di atas. Pembentukan artikular berlaku di hujung depan sisi tulang belakang dan Ossa metatarsi 4 & 5. Di bahagian bawah tulang juga terdapat alur di mana tendon musculus peroneus longus berjalan.

  • Medial Ossa cuneiformia
  • Ossa cuneiformia menengah
  • Ossa cuneiformia lateral

. metatarsal tulang (Ossa metatarsalia 1-5) membentuk metatarsus secara keseluruhan. Pada tulang itu sendiri, perbezaan dibuat antara pangkal, poros dan sfera kepala. Yang terakhir kemudian membentuk sendi dengan pangkal jari kaki.

Os metatarsi 1 adalah yang paling tebal dan pada masa yang sama terpendek metatarsal tulang. Kerana beban tinggi, Os metatarsi 5 adalah yang kedua paling tebal. Jari kaki, juga disebut digiti, membentuk kaki depan.

Di sini juga, sistem penomboran sistemik digunakan. Oleh itu, digitus pedis 1-5 dapat dibezakan, di mana digitus pedis 1 mewakili jari kaki besar (hallux) dan digitus pedis V jari kaki kecil. Struktur jari kaki 2-5 adalah sama.

Mereka masing-masing terdiri dari phalanx dasar, phalanx tengah dan phalanx akhir. Sama seperti tangan, jari kaki hanya terdiri daripada 2 falang. Kerana pergerakan mereka yang berkurang, kerangka jari kaki surut jika dibandingkan dengan jari tangan.