Anatomi jari telunjuk

Pengenalan

Indeks itu jari (lat. Indeks) adalah yang kedua jari tangan kita. Di setiap tangan terdapat indeks jari antara ibu jari dan jari tengah. Kerangkanya terdiri daripada tiga tulang, yang dipanggil phalanges.

Anatomi

Dalam pesanan dari hujung jari ke pangkal jari terdapat phalanx atas, tengah dan bawah. Falanx bawah (phalanx proksimal) disambungkan ke tulang metacarpal kedua oleh tendon, yang memberikan jari telunjuk kestabilan dan kebebasan bergerak. The tulang dikelilingi oleh tendon, tisu lemak dan kulit yang penting untuk pergerakan. Kulit jari telunjuk ditutup sepenuhnya di sisi telapak tangan dan di bahagian belakang tangan dengan pengecualian hujung jari bahagian oleh saraf median (lengan median saraf) dengan serat sensitif yang penting untuk persepsi deria. The hujung jari di bahagian belakang tangan dibekalkan dengan sensitif oleh saraf radial (bercakap saraf).

Tendon dan ligamen

pelbagai tendon berakhir di jari telunjuk, yang sangat penting untuk fungsi motornya, tetapi juga untuk kestabilannya. Sebilangan besar tendon berasal dari otot yang berasal dari siku atau lengan, berlari ke atasnya dan akhirnya melekat pada tulang jari telunjuk. Sekiranya otot-otot ini berkontrak, ini menyebabkan pergerakan jari tertentu seperti membongkok, regangan, merebak dan menarik.

Tendon yang bertanggungjawab untuk regangan jari dilekatkan pada buku jari pada sisi belakang tangan. Terdapat dua otot yang bertanggungjawab untuk pergerakan ini, ekstensor jari telunjuk (Musculus extensor indicis) dan ekstensor jari umum (Musculus extensor digitorum communis). Tendon otot yang bertanggungjawab untuk lenturan dilekatkan pada buku jari pada sisi tapak tangan.

Di sini juga, terdapat dua otot yang bertanggungjawab untuk pergerakan. Salah satunya adalah dangkal (Musculus flexor digitorum superficialis), yang lain adalah fleksor jari dalam (Musculus flexor digitorum profundus). Tendon flexor diperkuat oleh ligamen berbentuk cincin (Ligamentum anulare). Ligamen cincin adalah sebahagian daripada sarung tendon di mana tendon tertanam dan yang memastikan keupayaan meluncurnya. Ligamentum anulare mencegah tendon menonjol dari tulang seperti tendon arcuate semasa membongkok, kerana fungsi motor dan fungsi jari telunjuk akan sangat disekat.

Paresthesia (mati rasa)

Jari kebas boleh mempunyai banyak sebab. Sebahagian besarnya adalah akibat gangguan di darah peredaran atau dalam bekalan saraf, terutamanya jika saraf yang sesuai dicubit. Ini boleh disertai dengan sensasi kesemutan, jari telunjuk yang sejuk dan tikaman kesakitan.

Ini diringkaskan sebagai paraesthesias atau paresthesias. Setiap manifestasi ini dapat dialami sebagai sangat tertekan bagi mereka yang terkena, yang merupakan salah satu sebab mengapa penjelasan perubatan mengenai gejala, terutama jika sering terjadi, dianjurkan. Rasa kebas pasti diketahui oleh kita semua sebagai jari tertidur.

Sekiranya perasaan itu sementara dan hilang ketika jari telunjuk digerakkan, biasanya tidak ada penyakit serius di belakangnya. Penyakit yang sangat biasa yang membawa kepada kesakitan dan sensasi di kawasan jari telunjuk adalah sindrom carpal tunnel. Ini melibatkan penyempitan saraf median.

Biasanya, masalahnya, terutamanya kesakitan, berlaku lebih kerap pada waktu malam. Gangguan motor boleh mengiringi tahap lanjut sindrom carpal tunnel. Ini menampakkan dirinya antara lain dalam pengurangan kekuatan tangan.

Penutupan penumbuk hanya boleh dilakukan pada tahap terhad. Secara terapeutik, kortison boleh disuntik di sekitar saraf. Walau bagaimanapun, banyak orang yang terkena hanya dibebaskan dari penderitaan mereka dengan operasi kecil.

Semasa prosedur ini, ligamen dipecah di kawasan celah tangan di mana saraf berjalan dan yang sebahagiannya bertanggungjawab untuk penyempitannya. Selain pengurangan transmisi saraf kerana penyempitan dan tekanan pada saraf, terganggu darah aliran juga boleh menyebabkan kebas pada kawasan jari telunjuk. Seseorang harus berhati-hati sekiranya aduan berlaku hanya pada satu sisi badan dan disertai oleh gangguan deria lain di bahagian yang sama.

Sekiranya, selain jari-jari kebas, terdapat juga sensasi rasa mati rasa di bahagian sisi yang sama dari wajah, lengan atau kaki, serta pengurangan kekuatan, yang menampakkan dirinya sebagai sudut gantung mulut, lengan lemah atau kaki lemah, ini boleh menjadi petunjuk a strok. Tindakan pantas sangat penting untuk kelangsungan hidup. Sekiranya terdapat keraguan, doktor kecemasan harus diberitahu dengan sedikit kecurigaan mengenai strok.

Bukan hanya gangguan dari saraf di kawasan tangan boleh menyebabkan kebas pada jari dan terutama di kawasan jari telunjuk. Sekiranya terdapat penyempitan dan pemampatan saraf di pintu keluar di kawasan tulang belakang serviks, misalnya kerana tergelincir cakera di tulang belakang serviks, ini juga boleh menyebabkan masalah yang sama. Seseorang harus memandang serius sensasi yang muncul secara tiba-tiba dan tidak hilang lagi atau yang berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan mungkin bertambah buruk. Gejala kesakitan atau lumpuh yang disertakan juga harus diperjelaskan oleh doktor. Terapi bergantung kepada penyebab pencetus, sejauh ini dapat ditentukan.