Anatomi ovari

Pengenalan

. ovari (tahun. Ovari) adalah antara organ seksual wanita dalaman. Mereka disusun secara berpasangan dan terletak di kedua sisi uterus, yang dihubungkan melalui tiub fallopio. Yang ovari mengatur kitaran haid wanita dan penting untuk mencapai mengandung. Mereka juga menghasilkan seks wanita hormon, estrogen dan progesteron, yang diperlukan untuk pengembangan ciri-ciri seksual sekunder wanita.

Anatomi ovari

Ovari disusun secara berpasangan dan terletak di pelvis kecil, di fossa ovari, kira-kira pada tahap garpu di aorta abdominalis. Ovari terletak secara intraperitoneal, yang bermaksud bahawa organ terletak di dalam rongga peritoneal (rongga peritoneal). Rongga peritoneal dibentuk oleh dua daun peritoneum.

Daun luar, peritoneum parietale, melapisi rongga peritoneal dari dalam, sementara daun dalam, Peritoneum viscerale, melapisi organ dalam. Ruang di antara kedua daun dipenuhi dengan rembesan likat yang jelas yang mengurangkan geseran antara organ, sehingga memungkinkan mereka bergerak dengan selamat. Panjang ovari kira-kira 3-5 cm dan tebal kira-kira 1 cm.

Mereka berbentuk bujur dan digantung di rongga perut oleh beberapa elastik, tisu penghubung band. Ovari muda mempunyai permukaan yang halus, tetapi setelah permulaan kematangan seksual, ketika beberapa folikel (folikel) matang, ovari memperoleh permukaan yang melepuh dan membesar. Di kawasan berdekatan ovari terletak tiub fallopio, yang uterus, serta ureter dan saraf plexus lumbar.

Ovari dibekalkan oleh arteri ovari (Arteriae ovarica), yang datang langsung dari utama arteri di kedua-dua belah pihak, dan juga oleh cabang arteri rahim. Vena darah disalirkan melalui urat ovari (Venae ovarica), yang mengalir ke ginjal vena di sebelah kiri dan ke bawah vena kava di sebelah kanan. Ovari diinervasi oleh pleksus saraf vegetatif, di mana beberapa serat saraf mengalir terus ke ovari.

Secara histologi, ovari terdiri daripada korteks luar dan bahagian medula dalaman. Korteks mengandungi oosit, yang terdapat dalam folikel dan matang dengan setiap kitaran. Di medula ovari, yang terdiri daripada longgar tisu penghubung, terdapat banyak darah kapal, gentian saraf dan limfa kapal.

Kedudukan ovari

Ovari terletak di Fossa ovarica, rongga tisu kecil di pelvis kecil. Ia terletak kira-kira pada tahap di mana aorta membahagikan kepada dua arteri pelvis (Aa. Iliacae communes). Ovari terletak di rongga peritoneal dan sempadan pada ureter dan tiub fallopio, dan di sebelah kanan pada lampiran lampiran.