Anatomi jari kaki

Jari kaki (lat.: Digitus pedis) adalah kaki hujung kaki manusia. Biasanya manusia mempunyai lima jari pada setiap kaki, yang secara sistematik bernombor dari dalam ke luar dalam anatomi dengan angka Rom dari satu hingga lima.

Jari kaki itu disebut digitus pedis I atau juga disebut hallux, jari kaki kedua disebut digitus pedis II, jari kaki ketiga disebut digitus pedis III, jari kaki keempat disebut digitus pedis IV dan jari kaki kecil disebut digitus pedis V atau juga digitus minimus. Sama seperti jari di tangan anda, setiap jari kaki mempunyai paku. Jari kaki memainkan peranan penting untuk pergerakan kaki serta untuk berdiri dan berjalan dengan selamat.

Tulang dan sendi

Pada setiap kaki manusia mempunyai 14 ekor falang. Jari kaki besar (digitus pedis I atau hallux) terdiri daripada dua tulang masing-masing, jari kaki yang tersisa (digitus pedis II hingga V) masing-masing terdiri daripada tiga tulang. Ini tulang, yang membahagi jari-jari kaki menjadi dua atau tiga anggota badan masing-masing, disebut anggota bawah (lat.

: phalanx proximalis), anggota badan tengah (lat .: phalanx media) dan anggota badan hujung (lat .: phalanx distalis) (kerana jari kaki hanya terbentuk dari dua tulang, hanya ada satu anggota bawah dan satu hujung anggota badan, tidak ada anggota badan tengah).

Falanx asas, tengah dan hujung jari kaki lagi terdiri daripada tiga bidang, yang dalam anatomi disebut pangkal, badan dan kepala. Anggota badan atau tulang jari kaki dihubungkan oleh sendi. Yang kepala satu anggota badan membentuk sendi dengan pangkal anggota badan berikut.

Sendi antara metatarsal tulang dan pangkal disebut sendi metatarsophalangeal. Gabungan antara metatarsal dan sendi metatarsophalangeal dipanggil sendi metatarsophalangeal atau sendi interphalangeal proksimal (PIP). Sambungan antara metatarsal dan sendi distal disebut sendi interphalangeal distal (DIP). The sendi jari kaki dikelilingi oleh tisu penghubung kapsul sendi dan dengan itu dilindungi.

Otot dan pergerakan

. sendi jari kaki adalah di mana banyak otot bermula, berasal dari tulang bawah kaki atau dari tulang kaki. Melalui interaksi otot-otot ini yang terkoordinasi adalah mungkin untuk menggerakkan jari kaki ke pelbagai arah. Pertama, jari kaki dapat dibengkokkan ke arah tanah, yang disebut lenturan.

Di sisi lain mereka dapat membentang ke arah siling, yang disebut perpanjangan. Selanjutnya adalah mungkin untuk melebarkan jari kaki. Penyebaran jari kaki disebut penculikan.

Sekiranya jari kaki disebarkan ke kedudukan semula, ini dipanggil penambahan. Lenturan jari kaki (fleksi) dilakukan oleh otot membengkokkan jari kaki. Dalam anatomi, perbezaan dibuat antara flexor jari kaki panjang, yang berasal dari tulang bawah kaki dan dari sana bergerak ke arah jari kaki, dan flexor jari kaki pendek, yang berasal dari telapak kaki dan dengan itu mempunyai jalan yang lebih pendek ke jari kaki.

Perwakilan penting dari fleksor jari kaki panjang adalah otot halusus halusus longus, yang bertanggungjawab, antara lain, untuk pergerakan lenturan sendi jari kaki besar (digitus pedis I atau hallux) dan otot flexor digitorum longus, yang melakukan membengkokkan jari kaki yang lain (digitus pedis II hingga V). Fleksor jari kaki pendek adalah otot halusor penculik, otot flexor digitorum brevis, otot hallucis adduktor, yang menyokong lenturan jari kaki (digitus pedis I atau hallux), dan otot flexor digitorum brevis, yang menyumbang kepada lenturan jari kaki yang lain (digitus pedis II hingga V). Otot digiti minimi penculik juga menyokong lenturan jari kaki kecil (digitus pedis V atau digitus minimus).

Peregangan jari kaki (peluasan) dipastikan oleh otot ekstensor jari kaki. Di sini juga, anatomi ekstensor jari kaki panjang, yang berasal dari bawah kaki tulang, dapat dibezakan dari ekstensor jari kaki pendek, yang berasal dari tulang kaki. Pemanjang kaki panjang merangkumi musculus extensor hallucis longus dan musculus extensor digitorum longus.

Musculus extensor hallucis longus digunakan untuk memanjangkan jari kaki (digitus pedis I atau hallux) ke arah siling, musculus extensor digitorum longus digunakan untuk memanjangkan jari kaki yang lain (digitus pedis II hingga V). Extensor jari kaki pendek, musculus extensor hallucis brevis dan digculum musculus extensor menyokong pemanjangan jari kaki ke arah siling. Penyebaran jari kaki (penculikan) dimungkinkan oleh dorsales Musculi interossei. Penutupan jari kaki dijamin oleh otot plantar lumbrical dan interosseous.