Gigi anatomi

Sinonim

Gigi, mahkota gigi, akar gigi, enamel, gusi Perubatan: Bahasa Inggeris Dens: gigiAnatomi adalah sains yang berkaitan dengan bentuk dan pembinaan badan dan bahagiannya. Apa yang berlaku pada seluruh tubuh manusia juga berlaku pada bahagian-bahagiannya, termasuk gigi. Secara kasar, gigi boleh dibahagikan kepada mahkota, leher dan akar. Klik di sini untuk pergi ke pergigian.

Mahkota gigi

Perbezaan dibuat antara bahagian gigi yang kelihatan dan tidak kelihatan. Bahagian yang kelihatan, yang berada di atas gusi dan menonjol ke dalam kaviti oral, dipanggil mahkota gigi. Lapisan terluar, untuk menyebut lapisan mahkota, adalah gigi enamel, ia terdiri daripada hidroksiapatit, bahan bukan organik yang mengandungi hanya 1-2% bahan organik.

Hydroxylapatite mempunyai struktur prisma, yang memberikan ketelusan tertentu. Gigi enamel adalah bahan yang paling sukar bagi badan. Di bawah enamel terdapat lapisan kedua yang lebih lembut disebut dentin.

Doktor gigi atau dentin jauh lebih lembut daripada enamel, tetapi lebih keras daripada tulang. Ini diselingi dengan tubulus dentin halus di mana terdapat cabang proses sel pembentuk tulang. Kedua-dua lapisan tidak dibekalkan darah.

Oleh itu, mereka tidak dapat dipulihkan oleh badan sekiranya berlaku kerosakan. Tepat di dalam gigi terdapat pulpa. Pulpa mengandungi tisu penghubung, darah kapal dan saraf dan dihubungkan dengan seluruh organisma.

Bentuk pulpa mirip dengan dentin. Sepanjang usia, pulpa berkurang dari ukuran dengan penambahan dentin sekunder. Bahagian gigi yang terletak di antara mahkota dan akar disebut serviks. Ia adalah bahagian gigi yang biasanya ditutupi oleh gusi di sekitarnya, semasa peralihan dari mahkota ke akar. Di sinilah letak furrow gusi (sulcus), di mana bakteria plak pertama menetap dan oleh itu sangat terdedah kepada karies.

Bentuk mahkota dan bilangan akar

Bahagian gigi yang tidak kelihatan adalah akar gigi, yang terletak di alveolus. Ia terdiri daripada dentin dengan lapisan luar nipis, semen gigi. Tisu penghubung gentian, periodontium, menghubungkan simen ke tulang dan dengan itu membetulkannya di alveolus.

Oleh itu, parodontium adalah alat pemasangan dan penggantungan yang harus menahan tekanan mengunyah yang sangat besar. Di dalam akar gigi terdapat saluran akar yang disebut, di mana darah kapal dan serat saraf dari pulpa mengalir ke hujung akar, puncak, di mana ia muncul dan dengan itu menjalin hubungan dengan seluruh organisma. Pada gigi berakar tunggal ini lurus, sedangkan pada gigi multi-akar akarnya sedikit atau sedikit bengkok.