Anemia (Darah Rendah): Punca, Gejala

Gambaran ringkas

 • Gejala: pening, sakit kepala, prestasi berkurangan, sesak nafas, telinga berdenging, kulit pucat dan membran mukus, lidah merah licin, kadang-kadang kuku rapuh, sudut mulut meradang
 • Punca: Pembentukan darah terjejas, contohnya kerana kekurangan zat besi, asid folik, vitamin B12, kelemahan buah pinggang, keradangan, kehilangan darah, peningkatan pecahan sel darah merah, gangguan pengagihan darah
 • Rawatan: Bergantung kepada punca, cth bekalan unsur surih yang kurang, pelarasan pemakanan, pentadbiran hormon, pemindahan darah jika perlu, rawatan penyakit asas (cth keradangan atau jangkitan)
 • Diagnosis: ujian darah, penentuan bilangan sel darah merah, kandungan hemoglobin, penilaian penampilan sel darah merah, pemeriksaan sumsum tulang jika perlu
 • Bila nak jumpa doktor? Sentiasa jika anemia disyaki
 • Pencegahan: Pemakanan seimbang, pemeriksaan penyakit kronik

Apakah anemia?

Hemoglobin ialah protein yang mengandungi zat besi yang mengangkut oksigen dari paru-paru ke sel-sel badan. Dalam perjalanan pulang, ia mengambil karbon dioksida (CO2), yang merupakan bahan buangan metabolisme sel, ke dalam paru-paru. Di sana, CO2 dilepaskan bersama nafas.

Bagi kes anemia, hemoglobin terlalu sedikit sehingga sel-sel badan tidak lagi dibekalkan dengan oksigen yang mencukupi.

Bentuk anemia

Doktor membezakan antara jenis anemia yang berbeza bergantung pada bentuk dan rupa sel darah merah di bawah mikroskop dan berapa banyak hemoglobin yang terkandung di dalamnya:

 • Anemia mikrositik, hipokromik: Sel darah merah terlalu kecil dan mengandungi terlalu sedikit hemoglobin. Contoh tipikal bentuk anemia ini ialah anemia kekurangan zat besi.
 • Anemia normositik, normokromik: Bentuk anemia ini disebabkan oleh kehilangan darah yang teruk. Sel darah merah bersaiz normal dan mengandungi jumlah hemoglobin yang normal.

Anemia juga boleh dikelaskan mengikut puncanya. Doktor membezakan antara bentuk berikut:

 • Anemia akibat hematopoiesis terjejas
 • Anemia akibat peningkatan pecahan sel darah merah dalam badan
 • Anemia akibat kehilangan eritrosit (pendarahan)
 • Anemia akibat gangguan pengedaran sel darah merah dalam badan

Gejala anemia

Anemia bukan sahaja mempunyai banyak punca, tetapi juga dikaitkan dengan banyak gejala yang tidak selalu jelas. Lazim untuk semua anemia, bagaimanapun, adalah simptom yang berpunca daripada kekurangan bekalan oksigen ke badan:

 • pening
 • sakit kepala
 • Mengurangkan prestasi mental dan fizikal
 • Sesak nafas (dispnea) semasa melakukan senaman, dalam anemia lanjutan juga semasa berehat
 • Palpitasi dan deringan di telinga
 • Kulit pucat, konjunktiva dan membran mukus

Bergantung pada jenis anemia, gejala lain juga mungkin berlaku. Beberapa contoh:

 • Anemia kekurangan zat besi: Rambut dan kuku rapuh, muka pucat, sudut mulut yang meradang dan membran mukus
 • Anemia pernicious/anemia kekurangan vitamin B12: masalah ingatan, hilang selera makan, lidah terbakar, masalah penghadaman seperti sembelit atau cirit-birit, penurunan berat badan
 • Anemia hemolitik: ikterus (jaundis) dengan perubahan warna kuning pada kulit dan warna kekuningan pada kawasan asalnya putih di mata
 • Anemia akibat pendarahan dalaman: Najis hitam (najis bertar atau melena) atau darah merah dalam najis atau air kencing, keruntuhan peredaran darah, tekanan darah rendah, degupan jantung tinggi

Punca anemia

Ia selalunya merupakan penemuan sekunder penyakit kronik. Di samping itu, anemia berlaku lebih kerap pada usia tua akibat daripada proses penjanaan semula yang lebih perlahan.

Secara keseluruhan, anemia boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut mengikut mekanisme asal:

Anemia akibat gangguan hematopoiesis

Pembentukan darah adalah proses yang sensitif, dan faktor tertentu mengganggunya pada pelbagai peringkat. Sel darah terbentuk dalam sumsum tulang: pelbagai jenis sel darah, termasuk prekursor sel darah merah, berkembang daripada sel stem yang dipanggil dengan bantuan pelbagai bahan utusan (hormon).

Kekurangan bahan binaan, hormon atau vitamin serta penyakit sumsum tulang seperti radang atau leukemia (kanser darah) menjejaskan pembentukan darah. Ini mengakibatkan pembentukan sel darah merah yang tidak berfungsi sepenuhnya dan tidak memastikan pengangkutan oksigen yang mencukupi.

Bentuk anemia yang paling biasa disebabkan oleh jenis gangguan pembentukan darah ini:

Anemia kekurangan asid folik: Asid folik adalah penting untuk pembahagian sel dan pembentukan darah. Vitamin ini terdapat khususnya dalam pelbagai jenis kubis (seperti brokoli), bayam, asparagus dan daun salad. Oleh itu, kekurangan zat makanan kadang-kadang menyebabkan anemia kekurangan asid folik. Bentuk anemia ini juga kadang-kadang berkembang dengan penyalahgunaan alkohol yang teruk. Ini adalah anemia makrositik, hiperkromik.

Anemia kekurangan vitamin B12: Vitamin B12 (cobalamin) adalah penting untuk pembentukan sel baru dan metabolisme pelbagai blok bangunan protein (asid amino), antara lain. Kekurangan biasanya disebabkan oleh gangguan penyerapan vitamin dalam badan, contohnya dalam gastritis kronik atau penyakit seliak. Seperti kekurangan asid folik, ini mengakibatkan anemia makrositik, hiperkromik.

Anemia buah pinggang: Bentuk anemia ini disebabkan oleh buah pinggang yang menghasilkan terlalu sedikit erythropoietin akibat kekurangan fungsi. Hormon ini merangsang pembentukan sel darah merah dalam sumsum tulang, itulah sebabnya kekurangan membawa kepada anemia. Kekurangan buah pinggang adalah akibat penyakit buah pinggang kronik atau kerosakan buah pinggang, contohnya. Anemia buah pinggang yang terhasil biasanya diburukkan lagi dengan jangka hayat sel darah merah yang dipendekkan dan cucian darah (dialisis) yang sering diperlukan oleh pesakit buah pinggang kronik.

Anemia aplastik: Dalam kes ini, pembentukan semua sel darah (sel darah merah dan putih, platelet) berkurangan. Sebabnya ialah gangguan fungsi sumsum tulang, yang kongenital (cth Fanconi anemia) atau diperolehi (cth melalui ubat, toksin, sinaran mengion atau penyakit berjangkit tertentu).

Anemia akibat penyakit lain: Anemia yang disebabkan oleh keradangan, jangkitan virus, kanser (seperti leukemia), kemoterapi atau penyakit autoimun sering dipandang remeh. Penyakit kronik khususnya adalah antara punca anemia yang paling biasa. Bergantung pada keterukan mereka, mereka menjejaskan pembentukan darah ke tahap yang berbeza-beza dan membawa kepada anemia sel kecil.

Anemia akibat pendarahan

Kehilangan darah berlaku apabila darah bocor dari luka luaran atau dalaman. Kadangkala puncanya adalah kecederaan terbuka akibat kemalangan, tetapi kadangkala sumber pendarahan yang kecil membawa kepada kehilangan darah kronik, yang lama kelamaan berkembang menjadi anemia.

Ini adalah kes, sebagai contoh, dengan ulser perut atau buasir berdarah yang tidak dapat dikesan.

Anemia akibat pendarahan akut atau kronik juga dikenali sebagai anemia pendarahan.

Anemia akibat peningkatan pecahan eritrosit

Sebabnya kadangkala terletak pada sel darah merah itu sendiri (anemia hemolitik korpuskular): Eritrosit biasanya mempunyai kecacatan genetik dan oleh itu dipecahkan sebelum waktunya.

Ini adalah kes anemia sel sabit, sebagai contoh: di sini sel darah merah tidak - seperti biasa - berbentuk cakera dan sedikit kemek pada kedua-dua belah, tetapi berbentuk sabit. Mereka bergumpal dengan mudah dan semakin terurai dalam limpa. Contoh lain ialah anemia sel globular dengan eritrosit sfera.

Dalam anemia hemolitik extracorpuscular, puncanya terletak di luar eritrosit. Sebagai contoh, sel darah merah dimusnahkan secara mekanikal, seperti oleh injap jantung buatan.

Dalam kes lain, bahan kimia, ubat, tindak balas imun atau agen berjangkit (seperti patogen malaria) bertanggungjawab untuk pecahan berlebihan sel darah merah.

Anemia akibat gangguan pengedaran

Anemia: Rawatan

Rawatan anemia bergantung kepada punca dan keterukan anemia. Beberapa contoh:

 • Jika terdapat kekurangan zat besi, vitamin B12 atau asid folik, defisit itu dikompensasikan dengan ubat yang sesuai, seperti tablet besi atau asid folik. Walau bagaimanapun, anda hanya perlu mengambil suplemen tersebut jika disyorkan oleh doktor (terutama suplemen zat besi).
 • Jika kekurangan zat makanan memainkan peranan (seperti kekurangan asid folik, kekurangan zat besi) dalam perkembangan anemia, adalah dinasihatkan untuk menyesuaikan diet anda.
 • Jika pendarahan adalah punca anemia, ia mesti dihentikan. Sebagai contoh, doktor akan merawat ulser perut yang berdarah dengan pembedahan. Sekiranya kehilangan darah sangat teruk, pesakit menerima infusi pekat sel darah merah ("transfusi darah").
 • Pesakit dengan anemia buah pinggang menerima erythropoietin untuk mengimbangi kekurangan hormon pembentuk darah.
 • Dalam bentuk anemia kongenital yang teruk seperti anemia sel sabit, pemindahan sel stem mungkin membantu.

Sesetengah orang tertanya-tanya apa yang berlaku jika anemia tidak dirawat. Akibat pengurangan pengangkutan oksigen, anemia yang tidak dirawat adalah beban utama kepada badan. Jika penyakit serius menjadi punca anemia dan ia masih tidak dirawat, akibat yang mengancam nyawa adalah mungkin.

Sama ada seseorang tidak dapat bekerja kerana anemia bergantung pada tahap keterukan dan punca yang mencetuskan.

Anemia: Bila hendak berjumpa doktor?

Jika anda merasakan anda mengalami anemia, dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor. Ini benar terutamanya jika anda mendapati darah dalam najis, air kencing atau muntah anda. Ini mungkin disebabkan oleh pendarahan dalaman yang serius.

Adalah dinasihatkan untuk wanita yang mengalami haid yang luar biasa berat, tempoh yang sangat kerap atau sangat berpanjangan untuk berunding dengan pakar sakit puan.

Anemia: pemeriksaan dan diagnosis

Jika disyaki anemia, doktor akan mengambil sampel darah untuk diperiksa di makmal. Semasa ujian darah ini, doktor akan memberi perhatian khusus kepada parameter berikut:

 • Hematokrit: Nilai hematokrit menunjukkan nisbah sel pepejal kepada bahagian cecair darah. Pada orang yang sihat, sel membentuk sekitar 40 hingga 50 peratus daripada darah. Dalam anemia, bagaimanapun, nilai hematokrit berkurangan.
 • Kiraan eritrosit: Jika bilangan sel darah merah berkurangan, ini mungkin disebabkan oleh gangguan pembentukan darah.
 • Haemoglobin: Dalam anemia, nilai hemoglobin (Hb) terlalu rendah.
 • MCH (hemoglobin korpuskular min): Ia menunjukkan kandungan hemoglobin purata sel darah merah. Jika eritrosit mempunyai hemoglobin terlalu sedikit, ini dirujuk sebagai anemia hipokromik. Jika kandungan hemoglobin meningkat, ini menunjukkan anemia hiperkromik. Jika anemia terdapat walaupun nilai MCH adalah normal, ini dirujuk sebagai anemia normokromik.
 • Ferritin serum: Ini adalah nilai makmal yang paling penting untuk menilai simpanan besi. Jika ia rendah, terdapat kekurangan zat besi.
 • Reticulocytes: Ini adalah sel prekursor muda sel darah merah. Sekiranya bilangan mereka meningkat, ini menunjukkan anemia yang telah wujud untuk beberapa waktu, anemia akibat pembentukan darah yang terjejas atau peningkatan pecahan eritrosit.

Sekiranya punca anemia tidak jelas, doktor akan menjalankan ujian diagnostik tambahan:

 • Ujian darah ghaib: Ini mengesan kesan darah dalam najis yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Darah ghaib menunjukkan pendarahan kecil dalam saluran penghadaman.
 • Endoskopi: Melalui gastroskopi dan kolonoskopi, sumber pendarahan dalam saluran penghadaman boleh dikesan dan dihentikan pada masa yang sama.
 • Diagnostik sumsum tulang: Ini membolehkan doktor mengesan anemia yang serius dengan gangguan sumsum tulang (seperti anemia aplastik). Beberapa bentuk leukemia, yang sering dikaitkan dengan anemia, juga boleh dikesan dengan menganalisis sel sumsum tulang.

Anemia: Pencegahan

Makanan yang mengandungi vitamin B12 juga harus menjadi sebahagian daripada diet anda. Ini termasuk ikan, daging, telur dan produk tenusu.

Pengambilan zat besi yang mencukupi amat penting untuk wanita: Sebahagian daripada unsur surih penting ini kerap hilang semasa haid. Wanita yang mengalami haid yang berat dan berpanjangan (menorrhagia) khususnya sering mengalami anemia kekurangan zat besi.

Walau bagaimanapun, atlet juga terdedah kepada kekurangan zat besi kerana mereka mengeluarkan lebih banyak zat besi dengan peluh mereka. Makanan yang kaya dengan zat besi seperti hati, daging merah, pasli, bijirin penuh, kekacang, biji bijan dan kacang membantu menampung keperluan zat besi.

Soalan lazim tentang anemia

Apakah anemia?

Anemia ialah kekurangan sel darah merah yang sihat dalam badan. Oleh kerana sel darah ini bertanggungjawab untuk mengangkut oksigen, kekurangan boleh menyebabkan gejala seperti keletihan, kelemahan, sesak nafas atau pening. Kemungkinan penyebab anemia termasuk pendarahan dalaman atau luaran, kekurangan zat besi atau vitamin, penyakit kronik seperti kanser dan gangguan genetik.

Apa yang perlu dilakukan jika anda mengalami anemia?

Anda sepatutnya mempunyai tanda-tanda anemia yang mungkin diperiksa oleh doktor. Jika anemia benar-benar ada, rawatan akan bergantung kepada punca dan keterukan. Ini mungkin termasuk, sebagai contoh, pemberian zat besi, vitamin B12 atau asid folik, pemindahan darah dan/atau perubahan dalam diet (cth dalam kes kekurangan zat besi).

Apa yang perlu anda makan jika anda mengalami anemia?

Apakah nilai darah untuk anemia?

Dalam anemia, nilai darah untuk haemoglobin, hematokrit dan eritrosit (sel darah merah) berkurangan. Dalam kes anemia kekurangan zat besi, feritin serum juga dikurangkan dan transferrin meningkat. Bergantung pada jenis anemia, nilai darah lain mungkin meningkat atau menurun (cth MCV, MCH).

Dari mana datangnya anemia?

Anemia berlaku apabila badan tidak menghasilkan sel darah merah yang mencukupi, ia dipecahkan terlalu cepat atau hilang dalam kuantiti yang banyak. Punca yang mungkin termasuk kekurangan zat besi, vitamin B12 atau asid folik, penyakit buah pinggang kronik, kanser, keradangan, jangkitan, gangguan genetik, pendarahan akut atau kronik (cth dalam kes ulser perut) dan ubat-ubatan tertentu.

Apakah tanda-tanda anemia?

Bilakah anemia berbahaya?

Anemia teruk atau kronik yang tidak dirawat boleh berbahaya kerana ia membawa kepada kekurangan oksigen dalam organ. Ini boleh menyebabkan masalah jantung atau kerosakan otak, antara lain. Pada wanita hamil, anemia meningkatkan risiko kelahiran pramatang dan berat lahir rendah kanak-kanak.

Bolehkah anemia disembuhkan?

Anemia boleh disembuhkan dalam kebanyakan kes. Bergantung pada punca, rawatan termasuk, contohnya, suplemen zat besi atau asid folik, ubat untuk merangsang pembentukan darah atau pemindahan darah. Dalam kes kronik, rawatan jangka panjang mungkin diperlukan.