Anestesia untuk kanak-kanak

Sebelum anestesia

Sebelum setiap prosedur, terperinci sejarah perubatan keseluruhan sejarah perubatan kanak-kanak yang dirawat diambil. Ini penting, kerana dalam keadaan tertentu mungkin perlu menjadualkan semula tarikh pembedahan. Ibu bapa, serta anak yang akan dirawat, diberitahu tentang semua risiko pada waktu yang tepat sebelum operasi dan berpeluang untuk mengajukan pertanyaan mengenai perjalanan operasi yang tepat dan anestesia.

Bergantung pada usia, ada masa yang berbeza di mana anak yang akan dirawat mesti berpuasa. Untuk semua kanak-kanak yang berumur lebih dari enam bulan, tidak ada makanan, termasuk minuman manis, harus diambil sekurang-kurangnya sekitar enam jam sebelum operasi. Bagi bayi di bawah umur 6 bulan, waktunya adalah empat jam sebelum operasi.

Cecair tanpa gula harus dielakkan oleh semua peringkat umur sekurang-kurangnya dua jam sebelum pembedahan. Kira-kira 60 minit sebelum prosedur, ubat penenang diberikan, yang akan mengendurkan anak dan membuatnya sedikit mengantuk. Tidak lama sebelum operasi, sama ada patch kebas pada kulit (tampalan EMLA) atau semburan pada lengan, yang menjadikan penempatan kateter tidak menyakitkan mungkin. Pada kanak-kanak yang tidak membenarkan kateter diletakkan, anestesia biasanya boleh dihirup menggunakan gas anestetik sebelum akses intravena diletakkan.

Semasa anestesia

Di bilik operasi, kanak-kanak berada di kedudukan dan pemantauan peranti dipasang. Peranti ini memantau anak darah tekanan, nadi dan pernafasan sepanjang keseluruhan prosedur. Selepas itu anestesia disebabkan.

Bergantung pada apakah akses intravena dapat dilakukan, induksi dilakukan dengan ubat-ubatan yang diberikan melalui sistem vaskular atau disedut dengan gas anestetik. Penyelenggaraan anestesia am biasanya dijalankan mengikut model seimbang dari anestesia umum. Ini bermaksud kedua-duanya gas anestetik dicampurkan ke udara yang kita hirup dan ubat intravena diberikan melalui pam jarum suntik.