Anestesia: Bidang Penggunaan, Kaedah, Kesan

Apa itu anestesia?

Anestesia digunakan untuk meletakkan pesakit ke dalam tidur buatan. Untuk tujuan ini, pakar yang bertanggungjawab (pakar bius) menggunakan pelbagai ubat dan/atau campuran gas.

Anestesia membolehkan pembedahan dan prosedur pemeriksaan tertentu dilakukan yang sebaliknya hanya boleh dilakukan dalam kesakitan yang melampau. Terdapat prosedur yang berbeza, yang berbeza, antara lain, dalam kesan sampingan anestetik dan kawasan permohonan.

Anestesia penyedutan

Dalam anestesia penyedutan, anestesia dihasilkan dengan menyedut ubat gas, contohnya sevoflurane, isoflurane atau nitrous oxide. Apa yang dipanggil anestetik yang tidak menentu ini mematikan kesedaran di satu pihak, tetapi juga mengurangkan sensasi kesakitan.

Anestesia penyedutan adalah bentuk bius tertua dan hari ini biasanya digabungkan dengan prosedur lain. Anestesia penyedutan sahaja kadangkala digunakan pada kanak-kanak.

Jumlah anestesia intravena (TIA)

Anestesia yang seimbang

Anestesia seimbang menggabungkan dua kaedah yang disebutkan di atas. Oleh itu, pada permulaan anestesia, pesakit biasanya menerima ubat intravena, dan semasa operasi dia juga bernafas dalam gas anestetik. Ini mengurangkan banyak kesan sampingan anestetik dan penggunaan ubat penahan sakit yang kuat.

Maklumat lanjut: Anestesia tempatan

Untuk sesetengah pembedahan, adalah memadai jika hanya rasa sakit di kawasan tertentu dimatikan. Untuk maklumat lanjut, lihat anestesia tempatan.

Maklumat lanjut: Anestesia tulang belakang

Dalam bentuk bius tempatan khas, anestetik disuntik ke dalam saluran tulang belakang. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini dalam teks Anestesi tulang belakang.

Maklumat lanjut: Anestesia peridural (PDA).

Terdapat satu lagi kemungkinan untuk mematikan sensasi kesakitan yang dekat dengan saraf tunjang. Baca semua tentangnya dalam artikel Anestesia Peridural.

Bilakah anestesia dilakukan?

operasi

Sebab yang paling biasa untuk anestesia adalah pembedahan. Banyak operasi, contohnya pada organ perut, dimungkinkan pada mulanya. Kesedaran yang berkurangan juga mengurangkan tekanan pesakit dan menggalakkan pemulihan selepas pembedahan. Anestesia juga memberikan keadaan kerja yang terbaik kepada pakar bedah kerana pesakit tidak bergerak. Ini sangat penting, contohnya, semasa operasi pada otak atau saluran darah.

Peperiksaan

Sesetengah prosedur pemeriksaan juga memerlukan anestesia. Sebagai contoh, semasa bronkoskopi dengan tiub tegar melalui trakea, pesakit akan mengalami sakit teruk dan batuk jika dia tidak dibius. Walau bagaimanapun, walaupun bayi yang perlu menjalani MRI sering diberikan anestesia supaya mereka boleh berbaring diam. Imej yang diambil akan menjadi kabur dan tidak boleh digunakan.

Perubatan Kecemasan

Jika pernafasan bebas pesakit terhalang, contohnya selepas serangan jantung, kemalangan serius atau tindak balas alahan, dia mesti diberi pengudaraan buatan. Di satu pihak, anestesia menjadikannya lebih mudah untuk mentadbir pernafasan buatan dengan selamat; sebaliknya melegakan kesakitan yang masih dirasai oleh pesakit yang tidak sedarkan diri.

Apa yang dilakukan semasa anestesia?

Untuk anestesia, pakar bius menggunakan campuran gas-udara serta pelbagai ubat. Ini boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan.

  • Hipnotik (pil tidur) terutamanya mematikan kesedaran. Contohnya ialah propofol.
  • Analgesik (ubat penahan sakit) menyekat rasa sakit. Untuk anestesia, berikan analgesik kuat dari kumpulan opioid.
  • Relaks otot melegakan otot dan melumpuhkan pesakit. Bergantung pada aplikasi, mereka tidak perlu digunakan untuk setiap anestetik.

Maklumat anestesia

Sebelum anestesia yang dirancang, pakar bius memberitahu pesakit dalam perbualan terperinci tentang prosedur yang dirancang untuknya. Dia juga bertanya tentang sebarang penyakit terdahulu dan bertanya tentang sebarang ubat yang kerap diambil. Dengan cara ini, doktor menilai risiko anestesia dan memilih ubat yang sesuai. Sekiranya pesakit sangat cemas dan takut dengan bius, dia juga memberikan ubat penenang untuk membantunya berehat.

Induksi anestesia

Sebelum induksi anestesia, pesakit menghirup oksigen tulen selama beberapa minit. Ini mewujudkan rizab oksigen dalam darah untuk dimasukkan kemudiannya tiub pernafasan (intubasi). Pada masa yang sama, doktor meletakkan jarum dalam urat, contohnya di tangan pesakit, di mana dia boleh menyuntik ubat. Ubat penahan sakit yang kuat diikuti dengan pil tidur dos tinggi, menyebabkan pesakit tidak sedarkan diri dalam beberapa saat dan berhenti bernafas sendiri.

Semasa operasi yang lebih lama, pesakit dipanaskan dengan pemanas kipas kerana jika tidak, badan akan cepat sejuk. Pemantau pemantauan juga sentiasa memaparkan fungsi penting yang penting seperti tekanan darah, nadi, aktiviti jantung dan kadar pernafasan. Ini membolehkan pakar bius mengenal pasti komplikasi anestesia dengan cepat.

Induksi Urutan Pantas

Satu bentuk khas induksi anestesia dipanggil rapid sequence induction (RSI). Di sini, ubat anestetik ditadbir secara berturut-turut dan tiada pengudaraan topeng diperlukan dalam masa yang sama. Ia digunakan terutamanya pada pesakit yang tidak berpuasa, wanita hamil dan pesakit yang mengalami gangguan gastrousus tertentu, dan menghalang kandungan perut daripada mengalir kembali ke trakea.

Penerusan anestesia dan induksi anestesia

Selepas pembedahan, pesakit dipantau di bilik pemulihan. Seorang doktor sentiasa ada di sana untuk memberikan ubat penahan sakit jika perlu dan untuk menilai fungsi penting pesakit.

Apakah risiko anestesia?

Anestesia am membawa risiko banyak kesan sampingan. Ubat anestetik boleh menyebabkan penurunan mendadak dalam tekanan darah atau aritmia jantung, antara lain. Pakar bius kemudian merawatnya dengan ubat-ubatan yang menyokong peredaran. Semua ubat yang digunakan juga boleh menyebabkan reaksi alahan yang teruk.

Masalah semasa pengudaraan

Komplikasi yang mungkin adalah kerosakan gigi, kerana doktor memasukkan tiub ke dalam trakea dengan alat khas (laryngoscope). Oleh itu, gigi palsu dikeluarkan sebelum pembedahan. Tiub itu sendiri juga boleh menyebabkan kerosakan pada pita suara (pita suara).

Hipertermia malignan

Hipertermia malignan adalah gangguan otot yang ditakuti yang boleh berlaku secara tiba-tiba semasa anestesia. Dalam kes ini, seluruh otot tegang secara kekal, menyebabkan badan menjadi panas dengan cara yang mengancam nyawa. Sebagai tambahan kepada faktor genetik dan gas anestetik tertentu, succinylcholine relaxant otot khususnya dianggap sebagai pencetus yang mungkin.

Berbeza dengan gas anestetik, anestesia intravena tulen bukanlah pencetus hipertermia malignan, sebab itu ia juga dipanggil anestesia bebas pencetus.

Keadaan terjaga semasa bius

Kesan sampingan anestetik

Kesan sampingan anestesia masih boleh berlaku selepas pembedahan. Ini termasuk:

  • Muntah dan loya selepas bius (mual dan muntah selepas pembedahan = PONV).
  • Menggigil akibat hipotermia
  • Kekeliruan

Muntah dan loya khususnya adalah kesan selepas yang biasa. Ubat anestetik, terutamanya gas anestetik, dan tempoh pembedahan yang panjang adalah antara faktor risiko. Walau bagaimanapun, dengan memberi ubat-ubatan tertentu walaupun sebelum bius, loya berikutnya selalunya boleh dicegah.

Kerosakan kedudukan

Apakah yang perlu saya ketahui selepas anestesia?

Adalah normal jika anda masih berasa sedikit keliru dan mengantuk selepas bius. Walau bagaimanapun, jika anda berasa sakit, loya, atau ketidakselesaan pada lengan anda, atau jika anda serak untuk masa yang lama, anda harus memberitahu doktor. Dengan berunding dengan doktor, anda juga boleh mengambil beberapa teguk air sekali lagi. Masa yang tepat bergantung pada jenis prosedur.

Jika anda mengalami hipertermia malignan semasa anestesia, pakar bius akan mengeluarkan kad kecemasan kepada anda. Anda mesti membawa ini bersama anda pada setiap masa supaya pakar bius boleh memilih anestesia yang betul untuk anda jika anda memerlukan pembedahan kemudian.