Anestesia / anestesia am

Pengenalan

Anestetik umum adalah kejadian yang jarang berlaku bagi kebanyakan orang, yang boleh disertai dengan ketegangan dan juga ketakutan. Dalam perubatan hari ini, prosedur anestetik berisiko rendah dan biasanya tanpa komplikasi kaedah kesakitan penghapusan. Melalui perbincangan perancangan dan penjelasan, doktor berusaha menghilangkan ketakutan pesakit dan bahkan semasa kejadian anestesia, mereka selalu berusaha menjadikan suasana menyenangkan bagi pesakit. Topik ini mungkin menarik bagi anda: Risiko anestesia

Berapa tinggi risiko dengan anestesia umum?

Secara umum, umum anestesia menerangkan prosedur rutin di mana komplikasi jarang berlaku. Tidak mustahil untuk memberikan jawapan umum mengenai seberapa tinggi risiko umum anestesia adalah pada akhirnya. .

Terlalu banyak faktor yang terlibat dalam penilaian risiko. Apa yang boleh dikatakan ialah orang yang mempunyai banyak penyakit sekunder dan juga berat badan berlebihan orang mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada orang yang sihat dan berat badan normal. Pada orang yang sihat, risiko anestesia hampir tidak ada.

Pesakit yang berisiko telah disaring semasa perundingan anestesia dan anestesia disesuaikan mengikut profil risiko masing-masing untuk mengurangkan risiko. Komplikasi seperti kerosakan pada tenggelam atau pita suara menjadi sangat jarang berlaku, seperti juga pita suara penyedutan jus gastrik. Kira-kira 20 hingga 30% orang mengalami sementara loya selepas anestetik, tetapi ini tidak berbahaya dan boleh dirawat dengan baik. Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai topik ini di sini: Risiko anestesia umum dan anestesia am dan selsema

Adakah rasa takut untuk tidak bangun dibenarkan?

Ketakutan untuk tidak bangun dari ubat bius adalah salah satu ketakutan utama banyak orang. Risiko mati akibat anestetik itu sendiri adalah sifar, berkat teknologi moden dan terkawal dengan baik anestetik.

Apakah sebab ketakutan itu?

Ketakutan akan anestesia terutama disebabkan oleh fakta bahawa seseorang harus menyerah diri tanpa pertahanan terhadap keadaan yang tidak diketahui dan juga menakutkan. Pengetahuan bahawa seseorang tidak sedar dan sepenuhnya berada di bawah belas kasihan orang lain, iaitu pakar bius dan pakar bedah, boleh sangat menyedihkan. Oleh itu, anda tidak tahu bahawa doktor hanya melakukan yang terbaik untuk anda.

Sangat sedikit orang yang dapat memproses perasaan kehilangan kawalan sepenuhnya tanpa rasa takut. Di samping itu, setiap orang juga mempunyai pelbagai ketakutan lain bahawa dia mengaitkannya dengan ubat bius. Ada yang takut bangun secara tiba-tiba semasa operasi atau perasaan kesakitan.

Yang lain takut sama sekali tidak bangun. Mengetahui bahawa anda perlu berventilasi semasa anestetik juga boleh menakutkan bagi banyak pesakit. Kehilangan dorongan untuk bernafas bukanlah pemikiran yang menyenangkan bagi banyak pesakit dan menyumbang kepada rasa takut mati lemas. Kesan selepas anestesia amat membimbangkan kumpulan pesakit yang lebih tua, kerana ia lebih ketara. Anda akan mendapat maklumat yang lebih terperinci mengenai perkara ini di halaman berikut: Anestesia pada orang tua