Anestetik: Rawatan, Kesan & Risiko

Anestetik digunakan untuk menghasilkan keadaan tidak sensitif untuk melakukan prosedur pembedahan atau diagnostik. Istilah ini merangkumi banyak bahan, masing-masing dengan spektrum aktiviti yang berbeza.

Apa itu anestetik?

Istilah anestetik sangat umum dan digunakan untuk banyak agen yang menyebabkan ketidaksensoran tempatan atau seluruh badan. Istilah anestetik sangat umum dan digunakan untuk banyak agen yang menyebabkan ketidaksensoran tempatan atau seluruh badan. A anestetik tempatan digunakan untuk anestesia tempatan. Ia digunakan hampir secara eksklusif untuk menghilangkan kesakitan semasa pembedahan atau terapi kesakitan. Ia mengandungi analgesik sebagai satu-satunya kumpulan bahan aktif. Anestetik umum, sebaliknya, digunakan untuk anestesia am (anestesia). Sebagai tambahan kepada ubat penahan sakit, anestetik umum juga mengandungi bahan yang menyahaktifkan kesedaran, meredam aktiviti motor dan menghalang reaksi autonomi. Oleh itu, mereka terdiri daripada campuran hipnotik (pil tiduranalgesik (ubat penahan sakit) dan relaksan (untuk otot kelonggaran). Anestetik boleh disedut atau disuntik secara intravena. Kerana sebilangan besar zat yang dikandungnya, tidak ada satupun mekanisme tindakan. Walaupun anestetik yang digunakan hari ini dapat dijelaskan mengikut korelasi Meyer-Overton, andaian yang mendasari tentang mekanisme tindakan sudah ketinggalan zaman.

Fungsi, kesan, dan sasaran

Pada dasarnya, dua kumpulan ubat bius dibezakan. Ini adalah, pertama, dadah yang bertindak secara tempatan dan, kedua, ubat-ubatan yang mempengaruhi seluruh tubuh. Anestetik tempatan mesti dipakai sedemikian rupa sehingga tidak boleh tersebar di badan tetapi tetap di tempatnya. Oleh itu, mereka tidak boleh memasuki aliran darah semasa disuntik. Selain suntikan, ia juga boleh digunakan dalam bentuk gel, salap, semburan atau tampalan. Semua anestetik tempatan mengandungi aminoamida atau ester amino sebagai bahan aktif. Bahan-bahan ini memberikan kesannya dengan menyekat natrium saluran pada membran sel saraf. Dengan cara ini, mereka menghentikan penularan rangsangan dan membius kawasan ini. Berbeza dengan anestetik tempatan, Penggunaan narkotik menimbulkan cabaran yang lebih besar. Narkotik selalu terdiri daripada campuran beberapa bahan yang mempunyai kesan yang sangat berbeza. Oleh itu, soporifik, analgesik dan melegakan otot mesti digabungkan secara berkesan. Gabungan bahan aktif mesti dipilih sedemikian rupa sehingga tidak ada tindak balas silang yang tidak diingini antara bahan masing-masing. Sebelum itu narkotik digunakan, penilaian pra operasi terhadap risiko individu mesti dibuat terlebih dahulu oleh pakar anestesiologi menggunakan apa yang disebut klasifikasi risiko ASA. Menurut klasifikasi risiko ASA, risiko perioperatif dibahagikan kepada enam tahap keparahan. Komposisi narkotik kemudian berdasarkan penilaian ini. Selanjutnya, pakar bius juga mesti memutuskan bagaimana mendorongnya anestesia. Terdapat dua kaedah untuk ini. Induksi anestesia boleh dengan penyedutan atau melalui suntikan. Ini juga bergantung kepada pelbagai faktor. Ejen berbeza digunakan untuk kedua-dua bentuk aruhan anestetik. Untuk penyedutan, anestetik gas seperti isofluran or sevoflurane digunakan. Selain itu, relaksan juga mesti digunakan untuk otot kelonggaran semasa intubasi. Induksi anestesia melalui suntikan intravena memerlukan bahan larut seperti ketamin. Menurut pengetahuan semasa, cara tindakan pelbagai bahan berdasarkan interaksi kompleks mereka dengan reseptor dan saluran ion. Reseptor GABA, NMDA dan opioid memainkan peranan penting. Bagaimana anestetik bertindak terhadap reseptor masih menjadi subjek kajian. Pada masa lalu, hipotesis Meyer-Oberton menunjukkan bahawa anestetik inhalasi bertindak secara tidak khusus pada komponen lipid pusat sistem saraf. Walaupun kesan anestetik masih dapat dijelaskan dengan baik sesuai dengan apa yang disebut korelasi Meyer-Oberton, hipotesis ini tidak lagi dapat ditegakkan tanpa tempahan. Walau bagaimanapun, ia tidak dikesampingkan.

Risiko, kesan sampingan, dan bahaya

Kesan sampingan dan komplikasi boleh berlaku dengan penggunaan kedua-dua anestetik tempatan dan anestetik. Sekiranya sejumlah besar anestetik tempatan memasuki aliran darah akibat tidak disedari suntikan intravena, mabuk badan berlaku, yang boleh membawa hingga keruntuhan peredaran darah. Sebagai tambahan, ester-taip anestetik tempatan khususnya boleh menyebabkan alahan. Perkara ini harus dijelaskan sebelum penggunaannya. Walau bagaimanapun, melakukan anestesia menimbulkan cabaran yang lebih besar bagi doktor. Oleh itu, ia hanya boleh dilakukan dengan kehadiran pakar bius yang terlatih. Pertama sekali, penting untuk memberitahu pesakit secara menyeluruh mengenai anestesia dan kesannya yang mungkin. Untuk penilaian risiko, risiko pembedahan umum, masalah dengan prosedur anestesia dan penyakit sebelumnya pesakit dimasukkan dalam penilaian. Status ASA (klasifikasi risiko ASA) harus ditentukan. Usia lanjut dan kemungkinan penyakit lanjut pesakit sangat penting dalam penilaian risiko. Walau bagaimanapun, kematian yang disebabkan secara khusus oleh prosedur anestetik hanya memainkan peranan kecil secara keseluruhan. Hari ini, antara 0.001 dan 0.014 peratus. Perhatian utama mesti diberikan kepada pernafasan pemantauan semasa anestesia. Penyebab utama kematian berkaitan anestesia adalah masalah dalam mengamankan bernafas, pengendalian masalah kardiovaskular yang tidak betul, penjagaan anestesia yang tidak mencukupi, atau tidak betul pentadbiran ubat. Walau bagaimanapun, cabaran yang paling penting adalah pengurusan saluran udara. Sekiranya pengoksigenan pesakit tidak berjaya walaupun semuanya langkah-langkah diambil, jalan udara mesti dibuka sebagai jalan terakhir. Masalah boleh timbul dari badan asing yang memasuki saluran udara, bronkokonstriksi akut, atau kekejangan otot laring. Komplikasi lain yang berkaitan dengan anestesia mungkin termasuk gangguan kardiovaskular, terjaga intraoperatif, reaksi alergi, atau hipertermia malignan. Walaupun selepas pembedahan, loya, muntah, gegaran pasca operasi, atau gangguan kognitif otak fungsi masih boleh dilakukan kerana penggunaan ubat bius.