Aneurisme: Definisi, Gejala, Diagnosis

Gambaran ringkas

 • Gejala: Selalunya tanpa gejala, tetapi bergantung pada lokasi mungkin termasuk sakit, senak, batuk, sesak nafas, sakit kepala, gangguan penglihatan atau lumpuh muka. Dalam kes pecah kesakitan yang melampau, keruntuhan peredaran darah, koma.
 • Pemeriksaan dan diagnosis: Biasanya penemuan sampingan pada ultrasound abdomen, imbasan otak atau x-ray dada
 • Rawatan: Penutupan aneurisme, biasanya invasif minimum, dengan prostesis vaskular, stent, pintasan, melingkar, menggunting, membalut atau memerangkap. Aneurisme yang lebih kecil selalunya hanya diperhatikan.
 • Perkembangan dan prognosis penyakit: Jika dikesan dalam masa, prognosis adalah baik. Jika aneurisme pecah, lebih daripada 50 peratus pesakit mati.
 • Pencegahan: Tiada pencegahan umum aneurisma kongenital; semua langkah yang mengurangkan faktor risiko tekanan darah tinggi, gaya hidup sihat.
 • Punca dan faktor risiko: Kecacatan kongenital, kecenderungan keluarga, aterosklerosis, hipertensi, jarang jangkitan bakteria

Apa itu aneurisma?

Menurut definisi, aneurisme adalah pelebaran patologi saluran darah. Dinding kapal biasanya diluaskan seperti kantung, beri atau gelendong. Dalam kebanyakan kes, aneurisme terbentuk dalam arteri. Mereka mempunyai tekanan darah yang lebih tinggi daripada urat.

Aneurisme dalam perut yang paling biasa

Maklumat lanjut tentang kantung kapal di kepala boleh didapati dalam teks Aneurisme dalam otak.

Kekerapan

Dianggarkan tiga hingga sembilan peratus lelaki berumur 65 tahun ke atas mempunyai aneurisme aorta abdomen. Lelaki kira-kira enam kali lebih berkemungkinan untuk terjejas daripada wanita. Kadangkala aneurisme berlaku lebih kerap dalam keluarga.

Selalunya tanpa gejala untuk masa yang lama

Aneurisme selalunya tidak menyebabkan sebarang gejala. Oleh itu, doktor sering menemuinya secara kebetulan semasa pemeriksaan ultrasound atau imbasan otak - atau, dalam kes yang paling teruk, hanya apabila ia pecah. Kemudian terdapat bahaya akut kepada kehidupan akibat kehilangan darah. Jika aneurisme di kepala pecah, darah juga memberi tekanan pada otak. Ini juga berpotensi mengancam nyawa.

Walau bagaimanapun, ramai orang hidup dengan perubahan vaskular sedemikian selama beberapa dekad tanpa mengetahui tentangnya.

Apakah bentuk aneurisme yang ada?

Bergantung pada jenis perubahan dinding kapal, doktor membezakan antara bentuk aneurisme berikut:

 • Aneurisma "Benar" (aneurisme verum): Dalam apa yang dipanggil "aneurisme sejati", pelbagai lapisan dalam dinding saluran darah semuanya dipelihara secara berterusan, tetapi dinding saluran diluaskan dengan cara sakular.
 • Split aneurysm (aneurysm dissecans): Lapisan dalam dinding salur darah terkoyak dan darah terkumpul di antara lapisan dinding salur.

Apakah tanda-tanda aneurisme?

Jika aneurisme belum terlalu besar, ia biasanya tidak ketara. Apakah simptom yang lebih besar disebabkan bergantung pada lokasinya.

Aneurisma aorta abdomen: gejala

Jika aneurisma aorta abdomen menjadi begitu besar sehingga ia menekan pada struktur sekeliling, gejala berikut kadangkala berlaku:

 • Sakit, terutamanya di bahagian bawah abdomen, biasanya tajam dan berterusan, tanpa mengira kedudukan badan
 • @ Sakit belakang menjalar ke kaki
 • Jarang, aduan pencernaan
 • Raba, struktur berdenyut di bawah dinding perut

Aneurisma aorta pecah dalam perut

Lebih besar aneurisme, lebih besar risiko pecah. Ini terutama berlaku untuk aneurisma aorta yang lebih besar daripada diameter enam sentimeter.

Jika aneurisma aorta seperti itu pecah, pesakit tiba-tiba mengalami sakit perut yang tidak tertanggung yang memancar ke belakang. Ini disertai dengan loya dan muntah.

Kehilangan darah yang besar menyebabkan tekanan darah turun dengan cepat. Pesakit mengalami kejutan peredaran darah.

Pendarahan sedemikian adalah kecemasan mutlak! Kira-kira separuh daripada mereka yang terjejas tidak terselamat daripada pecah aneurisma aorta.

Aneurisma aorta dada: gejala

Jika aneurisme terletak pada aorta pada paras dada (aneurisma aorta toraks), gejala berikut kadang-kadang berlaku:

 • Sakit dada
 • batuk
 • Kekeringan
 • Dysphagia
 • Sesak nafas (dispnea)

Jika saluran udara tersekat teruk dalam aneurisma aorta toraks, radang paru-paru berulang dalam banyak kes.

Aneurisma aorta toraks pecah

Aneurisma toraks lebih daripada lima setengah sentimeter diameter adalah amat berbahaya. Jika ia pecah, sakit dada yang teruk biasanya berlaku. Simptomnya serupa dengan serangan jantung. Pecah membawa maut dalam tiga daripada empat kes.

Gejala aneurisme dalam otak

Sesetengah aneurisme dalam otak (aneurisme intrakranial atau serebrum) menekan pada saraf kranial individu. Mata sering terjejas, dan lumpuh muka juga berlaku. Daripada bonjolan vaskular di kepala, aneurisme ACOM adalah yang paling biasa. Ia menjejaskan arteri perhubungan anterior.

Aneurisme serebrum pecah

Jika dinding kapal pecah dalam aneurisme otak, gejala besar berlaku. Yang paling biasa ialah apa yang dipanggil pendarahan subarachnoid, atau SAB. Ini melibatkan pendarahan ke dalam ruang antara otak dan meninges, atau lebih tepat lagi membran arachnoid.

Oleh kerana kopiah pepejal, darah tidak keluar dan dengan cepat meningkatkan tekanan pada otak. Gejala aneurisme di otak berlaku disebabkan oleh peningkatan tekanan intrakranial:

 • Kemunculan tiba-tiba sakit kepala yang teruk
 • Loya
 • Muntah
 • Kekakuan leher
 • Mengantuk
 • Mengantuk

Jika pesakit terselamat, sekuela tipikal strok seperti hemiplegia adalah mungkin.

Gejala aneurisme dalam arteri popliteal

Aneurisme pada kaki, lebih tepat lagi pada arteri popliteal, juga biasanya tidak disedari. Walau bagaimanapun, jika aneurisma popliteal mempunyai diameter lebih daripada tiga sentimeter, bekuan darah (trombosis) boleh terbentuk.

Akibatnya, bahagian bawah kaki tidak lagi dibekalkan dengan darah yang mencukupi. Betis khususnya sakit, dan gangguan deria seperti kesemutan, kebas dan sensasi sejuk muncul.

Jika bekuan darah dibawa bersama oleh aliran darah, terdapat risiko ia akan menyekat salur pada titik yang lebih sempit, contohnya di dalam paru-paru (pulmonary embolism).

Bagaimanakah anda mengenali aneurisme?

Doktor sering menemui aneurisme secara kebetulan semasa pemeriksaan rutin, seperti ultrasound perut, X-ray paru-paru atau imbasan otak. Aneurisme boleh dikesan pada ini.

Apabila mendengar dengan stetoskop, doktor kadangkala juga mengesan bunyi aliran yang mencurigakan di atas kantung kapal. Pada orang kurus, aneurisma aorta abdomen dengan diameter lebih daripada lima sentimeter biasanya boleh dirasai sebagai bengkak berdenyut melalui dinding perut.

Teknik pengimejan

Bagaimanakah aneurisme boleh dirawat?

Rawatan tidak selalu diperlukan untuk aneurisme. Sama ada rawatan adalah pilihan dan kaedah rawatan yang sesuai bergantung kepada pelbagai faktor:

 • Saiz aneurisme
 • Lokasi
 • Kebarangkalian pecah
 • Risiko pembedahan
 • Keadaan pesakit
 • Keinginan pesakit

Aneurisme - beroperasi atau tunggu?

Aneurisma asimptomatik yang lebih kecil selalunya tidak dirawat dengan segera. Sebaliknya, doktor memeriksa mereka sekali setahun, dan yang lebih besar sedikit dua kali setahun menggunakan ultrasound. Adalah penting bahawa tekanan darah kekal dalam julat normal yang lebih rendah (120/80 mmHg). Untuk ini, doktor mungkin menetapkan ubat antihipertensi.

Jika aneurisma aorta mencapai diameter enam sentimeter di aorta perut atau lima setengah sentimeter di rongga dada, risiko pecah dinding kapal meningkat. Dalam kes ini, aneurisme aorta mesti dirawat. Walau bagaimanapun, terdapat juga risiko kapal pecah semasa prosedur.

Dalam kes aneurisme di otak, keadaan selalunya lebih halus. Bergantung pada lokasi dan keadaan kapal, risiko menyebabkan kecederaan otak semasa pembedahan berbeza-beza, yang berpotensi membawa kepada kerosakan kekal yang serius. Pembedahan atau tidak - keputusan ini mesti ditimbang oleh doktor dan pesakit secara individu.

Rawatan pembedahan untuk aneurisma aorta

Stent (prosedur endovaskular)

Aneurisme aorta selalunya boleh distabilkan dengan bantuan stent. Melalui hirisan kecil pada arteri inguinal, doktor memajukan tiub kecil ke bonjolan dinding. Stent merapatkan tempat lemah dalam saluran darah.

Prostesis vaskular

Semasa pembedahan untuk aneurisma aorta, pakar bedah membuang bahagian dinding arteri yang melebar melalui hirisan dan menggantikannya dengan prostesis vaskular berbentuk tiub atau Y.

Sekiranya terdapat dilatasi berhampiran jantung, injap aorta mesti sering juga diganti (injap buatan).

Rawatan aneurisme serebrum

Untuk rawatan aneurisme di otak, terdapat dua prosedur yang saling melengkapi: keratan atau penggulungan. Ia bergantung khususnya pada bentuk aneurisme kaedah mana yang secara individu lebih menjanjikan.

Melingkar

Dalam melingkar, doktor biasanya menstabilkan vesel dengan bantuan jaring dawai (stent) dan menutup aneurisme di otak dari dalam dengan gegelung platinum khas. Untuk melakukan ini, dia mula-mula menolak mikrokateter melalui pangkal paha ke arteri serebrum yang berkenaan.

Gegelung mikro ini hanya sebahagiannya mengisi aneurisme otak. Walau bagaimanapun, platelet darah terkumpul dan bergumpal, sekali gus menutup aneurisme.

Keratan

Jika melingkar tidak boleh dilakukan atau jika aneurisme telah pecah, doktor biasanya akan melakukan pemotongan. Dalam prosedur ini, pakar bedah menutup aneurisme di otak menggunakan miniclip. Untuk melakukan ini, dia mula-mula membuka tengkorak. Dia mencipta akses lembut ke bonjolan kapal di antara gegelung semula jadi otak.

Aneurisme kemudian ditutup dengan bantuan mikroskop pembedahan resolusi tinggi.

Dengan kaedah ini, aneurisme biasanya boleh ditutup dengan pasti. Peperiksaan susulan tidak lagi diperlukan. Walau bagaimanapun, prosedurnya kurang lembut daripada melingkar.

Wrapping

Satu lagi pilihan pembedahan saraf ialah membungkus. Ia digunakan dalam kes rumit apabila keratan tidak dapat dilakukan. Dalam kes ini, pakar bedah menstabilkan bahagian kapal yang tidak stabil dari luar dengan membungkus kapal. Ini dilakukan, sebagai contoh, dengan bantuan tisu pesakit sendiri atau dengan kain kasa atau plastik. Kapsul tisu penghubung kemudiannya terbentuk di sekeliling luar.

Memerangkap

Kaedah lain dikenali sebagai perangkap. Ini melegakan tekanan pada aneurisme di otak dengan meletakkan klip atau belon di hadapan dan di belakangnya. Walau bagaimanapun, prosedur itu hanya boleh dilakukan jika arteri serebrum yang terjejas bukan satu-satunya laluan bekalan untuk kawasan pendengaran tertentu.

Rawatan aneurisme arteri popliteal

Kehidupan selepas aneurisme

Prognosis untuk aneurisme bergantung kepada beberapa faktor. Sama ada ia adalah aneurisme di kepala dalam perut, dada atau jantung, jangka hayat dan prognosis bergantung secara kritikal pada lokasi, saiz dan kebolehrawatan. Diameter kantung kapal dan kadar pembesarannya juga mempengaruhi prognosis.

Risiko tinggi kematian sekiranya berlaku pecah

Komplikasi yang paling serius ialah pecah aneurisme - pendarahan berpotensi mengancam nyawa. Dalam kes sedemikian, kematian bergantung pada tempat aneurisme berada.

Sebagai contoh, kadar kematian bagi aneurisma aorta abdomen yang pecah adalah melebihi 50 peratus; jika aorta pecah di dada, ia adalah setinggi 75 peratus. Jika aneurisma saluran darah di kepala pecah, kira-kira separuh daripada pesakit mati dalam tempoh 28 hari pertama. Mereka yang terselamat kadangkala mengalami kerosakan yang serupa dengan yang kadangkala berlaku selepas strok.

Jika aneurisma ditemui dan dirawat tepat pada masanya, peluang untuk pulih kadangkala baik, bergantung pada lokasi dan saiz aneurisme. Sekiranya pembedahan aneurisme berjaya, peluang untuk hidup meningkat. Walau bagaimanapun, pembedahan, terutamanya di otak, membawa risikonya sendiri.