Balsem Angelica

Produk

Angelica balsem boleh didapati di farmasi dan kedai ubat, antara lain. Resipi asal kembali kepada bidan Jerman Ingeborg Stadelmann. Hari ini, terdapat beberapa variasi.

Struktur dan hartanah

An angelica balsam adalah penyediaan separa pepejal untuk kegunaan luaran, yang terdiri daripada asas lipofilik (mis lilin lebah, shea mentega, lanolin, minyak badam, minyak zaitun, ke mana angelica minyak dan minyak pati lain (mis thyme minyak, marjoram minyak) digabungkan. Malaikat rempah minyak adalah minyak pati yang diekstrak dari akar atau rimpang angelica. Komposisi menurut Ingeborg Stadelmann: Wort St. John in minyak zaitun, lilin lebah, lanolin, minyak angelica, marjoram minyak, thyme minyak (Bahnhof-Apotheke Kempten).

Kesan

Pelbagai minyak pati mempunyai melegakan, pemanasan, antiseptik, santai, melegakan (dekongestan) dan ekspektoran hartanah.

Bidang aplikasi

Balsem Angelica terutamanya diberikan untuk rawatan sejuk simptom (selsema, batuk, sakit tekak, merasa sakit) pada bayi dan kanak-kanak. Jangan gunakan pada bayi di bawah umur 3 bulan.

Dos

Menurut arahan untuk digunakan. Balsem boleh digunakan pada dada dan belakang dan juga ke lubang hidung sekiranya sejuk. Untuk bayi di bawah 6 bulan, sapukan pada bahagian belakang dan gunakan dengan sangat berhati-hati.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Bayi di bawah 3 bulan

Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di sisipan pakej.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk termasuk tempatan kulit reaksi dan reaksi alahan. Akar Angelica minyak mengandungi furanocoumarins, yang tidak kontroversial dan boleh menyebabkan kulit sensitif terhadap cahaya matahari (kepekaan fotosensitif).