Sindrom Angelman: Tanda, Terapi

Gambaran ringkas

 • Apakah sindrom Angelman? Gangguan genetik yang jarang berlaku yang dicirikan oleh kecacatan mental dan fizikal dalam perkembangan kanak-kanak.
 • Gejala: ciri muka seperti anak patung, gangguan perkembangan, koordinasi terjejas, perkembangan bahasa yang sedikit atau tiada, kecerdasan menurun, sawan, ketawa tanpa sebab, ketawa, terliur berlebihan, melambai tangan dengan riang.
 • Punca: Kecacatan genetik pada kromosom 15.
 • Diagnosis: termasuk temu bual, pemeriksaan fizikal, ujian genetik
 • Terapi: Tiada terapi kausal tersedia; menyokong cth. fisioterapi, terapi pertuturan, terapi pekerjaan; mungkin ubat untuk mengurangkan gejala (cth. sawan)
 • Prognosis: Jangka hayat normal; tiada kehidupan bebas mungkin

Sindrom Angelman: Definisi

Nama "Sindrom Angelman" berasal dari penemu penyakit itu, pakar kanak-kanak Inggeris Harry Angelman. Pada tahun 1965, dia membandingkan gambar klinikal tiga kanak-kanak yang mempunyai ciri-ciri wajah seperti anak patung. Kanak-kanak itu banyak ketawa dan membuat pergerakan tersentak – seperti boneka. Ini membawa kepada nama Inggeris "sindrom boneka gembira".

Sindrom Angelman berlaku pada kedua-dua jantina. Risiko penyakit adalah kira-kira 1:20,000, yang menjadikan sindrom salah satu penyakit yang jarang berlaku.

Sindrom Angelman: gejala

Semasa lahir, kanak-kanak dengan sindrom Angelman masih tidak kelihatan. Hanya pada peringkat bayi dan kanak-kanak, gangguan perkembangan motor dan kognitif menjadi semakin ketara. Ciri-ciri gangguan genetik adalah:

 • perkembangan motor tertunda
 • koordinasi terjejas
 • selalunya tiada atau hampir tidak ada perkembangan bahasa
 • kecerdasan berkurangan
 • hiperaktif, tingkah laku hiperaktif
 • ketawa tanpa sebab
 • ketawa padan
 • gerak isyarat gembira (cth. melambai tangan)
 • kerap terkeluar dari lidah

Dalam sesetengah kanak-kanak dengan sindrom Angelman, seorang tambahan memerhatikan:

 • microcephaly (kepala kecil yang tidak normal) - bukan semasa lahir, tetapi dalam perkembangan selanjutnya
 • sawan @
 • perubahan dalam aktiviti elektrik otak
 • kulit dan mata yang sangat cerah kerana pigmentasi berkurangan (hipopigmentasi)
 • juling (strabismus)

Sindrom Angelman: Punca

Penyebab sindrom Angelman adalah kecacatan genetik pada kromosom 15: pada individu yang terjejas, fungsi gen UBE3A terjejas. Gen ini biasanya menghasilkan enzim yang terlibat dalam pemecahan protein yang rosak atau berlebihan dalam sel. Ia sekali gus membantu sel berfungsi dengan normal.

Dalam banyak sel badan, gen itu aktif pada kedua-dua kromosom, tetapi tidak dalam sel saraf otak: di sana, dalam kebanyakan orang, gen UBE3A pada kromosom bapa 15 dimatikan dengan mencetak. Akibatnya, UBE3A aktif di otak hanya pada kromosom ibu 15. Ini juga bermakna jika salinan gen ibu mempunyai ralat, ini tidak boleh dikompensasikan oleh salinan gen bapa yang disenyapkan. Dan betul-betul kombinasi ini terdapat dalam sindrom Angelman: Salinan gen bapa dimatikan, yang ibu rosak.

Kecacatan genetik yang mendasari boleh terdiri daripada pelbagai jenis:

 • Mutasi dalam gen UBE3A: Disebabkan oleh perubahan gen yang berlaku secara spontan, maklumat yang terkandung di dalamnya hilang. Ini terpakai kepada lima hingga sepuluh peratus orang dengan sindrom Angelman. Dalam kira-kira satu daripada lima kes, terdapat mutasi keluarga: Dalam kes ini, ibu sudah membawa perubahan gen pada kromosom bapanya.
 • Dua kromosom bapa 15: Orang yang terjejas telah mewarisi kedua-dua kromosom 15 daripada bapanya, tiada satu pun daripada ibunya (secara perubatan dipanggil "disomi uniparental paternal 15"). Oleh itu, tiada gen aktif UBE3A. Ini benar untuk kira-kira satu hingga dua peratus daripada semua pesakit sindrom Angelman.
 • Ralat pencetakan: Gen UBE3A pada kromosom ibu 15 - dan juga pada kromosom bapa 15 - dimatikan dengan mencetak. Di samping itu, bahagian tertentu kromosom mungkin hilang (penghapusan). Kecacatan cetakan ditemui dalam satu hingga empat peratus kes sindrom Angelman.

Adakah sindrom Angelman keturunan?

Pada dasarnya, risiko berulang adalah rendah dalam sindrom Angelman. Ini merujuk kepada risiko bahawa ibu bapa kanak-kanak yang terjejas akan mempunyai anak lain yang turut mengalami sindrom tersebut. Walau bagaimanapun, dalam kes individu, risiko ini bergantung pada kecacatan genetik yang menjadi asas kepada sindrom Angelman.

Contohnya, dalam kes sindrom Angelman yang terhasil daripada dua kromosom bapa 15 (disomi uniparental paternal 15), risikonya adalah kurang daripada satu peratus. Sebaliknya, sindrom Angelman disebabkan oleh kecacatan cetakan dengan kehilangan segmen gen tertentu (pemadaman IC) boleh berlaku dalam separuh daripada semua kes dalam adik-beradik.

Pesakit dengan sindrom Angelman secara teorinya boleh membiak. Bergantung pada masa perubahan kromosom penyebab berlaku (cth. sudah semasa perkembangan sel kuman atau sejurus selepas persenyawaan), risiko individu yang terjejas akan menularkan penyakit ini kadangkala sangat tinggi (sehingga 100 peratus). Walau bagaimanapun, tiada data yang boleh dipercayai mengenai perkara ini. Terdapat kes terpencil pada September 1999, sebagai contoh, apabila seorang ibu yang menghidap sindrom Angelman menghidap penyakit itu.

Sindrom Angelman: Diagnosis

Jika anda melihat simptom yang dinyatakan di atas pada anak anda, pakar pediatrik adalah orang pertama yang dihubungi. Dia boleh mengecilkan kemungkinan punca dengan lebih tepat dan merujuk anda dan anak anda kepada pakar jika perlu.

Sejarah perubatan

Langkah pertama dalam diagnosis adalah sejarah perubatan yang menyeluruh. Semasa proses ini, doktor akan bertanya kepada anda beberapa soalan mengenai anak anda seperti:

 • Apa perubahan yang anda perhatikan pada anak anda?
 • Adakah anak anda mempunyai sebarang aduan fizikal?
 • Adakah anak anda mencapai objek?
 • Adakah anak anda bercakap?
 • Adakah anak anda sering kelihatan ceria atau hiper?
 • Adakah anak anda ketawa dalam situasi yang tidak sesuai, seperti ketika dalam kesakitan?

Pemeriksaan fizikal

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Pakar pediatrik menguji perkembangan motor dan mental yang kerap kanak-kanak. Latihan mudah digunakan untuk tujuan ini: Sebagai contoh, kanak-kanak diminta untuk menumpukan perhatian pada mainan atau mencapai secara khusus untuk blok bangunan. Doktor juga memberi perhatian kepada ekspresi muka kanak-kanak itu. Ketawa yang kerap, raut wajah seperti anak patung dan air liur adalah tanda-tanda sindrom Angelman.

Jika doktor mengesyaki gangguan yang jarang berlaku selepas pemeriksaan fizikal, dia akan merujuk anda kepada pakar neurologi dan pakar genetik manusia.

Ujian genetik

Dalam langkah pertama, doktor memberi perhatian kepada corak metilasi segmen kromosom (analisis/ujian metilasi). Ujian lanjut pada sampel yang sama (analisis pemadaman, analisis mutasi) membantu untuk menentukan punca sindrom Angelman dengan lebih terperinci. Untuk tujuan ini, mungkin juga perlu untuk memeriksa bahan genetik ibu bapa. Dengan cara ini, doktor menentukan sama ada kecacatan genetik sudah ada di sana.

Pemeriksaan lanjut

Peperiksaan lanjut selalunya berguna. Sebagai contoh, EEG boleh digunakan untuk mengesan perubahan dalam aktiviti otak elektrik, seperti yang sering berlaku dalam sindrom Angelman. Pemeriksaan oftalmologi juga boleh ditunjukkan.

Sindrom Angelman: Terapi

Sesetengah simptom dan aduan yang berkaitan dengan sindrom Angelman juga mungkin memerlukan rawatan khusus. Contohnya, ubat antikonvulsan (antiepileptik) membantu melawan sawan, dan penenang (sedatif) membantu gangguan tidur yang teruk.

Di laman web Angelman e.V. persatuan anda akan menemui banyak maklumat tentang sindrom Angelman, laporan pengalaman dan peristiwa untuk orang yang terjejas serta orang yang boleh dihubungi untuk orang yang terjejas di semua wilayah di Jerman.

Sindrom Angelman: perjalanan penyakit dan prognosis

Tahun pertama kehidupan

Bayi dengan sindrom Angelman mempunyai masalah yang lebih kerap dengan penyusuan, menghisap dan menelan. Mereka sering menjelirkan lidah atau banyak terliur. Di samping itu, kanak-kanak dengan sindrom Angelman sering meludah (apabila ini berlaku, intoleransi makanan atau penyakit refluks sering tersilap disyaki). Muntah yang kerap boleh menyebabkan penurunan berat badan yang berbahaya.

Perkembangan motor yang lambat biasanya diperhatikan antara bulan ke-6 dan ke-12 kehidupan: Kanak-kanak tidak merangkak atau duduk. Pergerakan bahagian atas badan sering goyah. Ini seterusnya menyukarkan duduk.

Sebahagian kecil daripada mereka yang terjejas mengalami sawan seawal usia 12 bulan.

Satu hingga tiga tahun

Dalam tempoh tiga tahun pertama kehidupan, gangguan perkembangan dalam sindrom Angelman menjadi sangat jelas. Kanak-kanak lebih banyak mengalami sawan ringan. Mereka kadangkala hiperaktif, terlalu dirangsang dan sentiasa bergerak. Ramai yang cenderung untuk sentiasa memasukkan tangan atau mainan ke dalam mulut mereka atau menjulurkan lidah dengan kerap dan terliur. Jika kanak-kanak sangat teruja, mereka sering ketawa berlebihan dan melambai-lambaikan tangan mereka.

Akil baligh dan dewasa

Akil baligh sering berlaku lewat tiga hingga lima tahun pada kanak-kanak dengan sindrom Angelman. Walau bagaimanapun, kematangan seksual kemudian berkembang secara normal. Perkembangan pertuturan terus tidak hadir, walaupun kefahaman pertuturan sering hadir. Kejang biasanya dikawal dengan baik dengan ubat pada masa dewasa.

Orang dengan sindrom Angelman mempunyai jangka hayat yang normal. Walau bagaimanapun, kehidupan bebas tidak mungkin disebabkan oleh keterbatasan mental.