Punca Angina pectoris

Apa yang menyebabkan angina pectoris?

Angina pectoris adalah yang paling kuat kesakitan di belakang tulang dada (sakit retrosternal). Ini kesakitan boleh memancar ke pelbagai bahagian badan. Punca angina pectoris adalah pengerasan arteri atau yang disebut arteriosclerosis. Sebab-sebab arteriosclerosis termasuk meningkat darah lipid, tekanan darah tinggi or kencing manis mellitus. Faktor risiko untuk arteriosclerosis termasuk rokok, berat badan berlebihan, kurang bersenam dan usia.

Punca angina pectoris

Angina pectoris boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Ini termasuk, antara lain:

  • Penyakit jantung koronari (PJK)
  • Penyebab psikosomatik (kemurungan, tekanan, mood pesimis, dll) - Tekanan darah tinggi (hipertensi arteri)
  • Kencing manis
  • Dingin
  • Berat badan yang berlebihan
  • Kurang bersenam
  • Nutrisi yang kurang baik
  • Merokok sebagai penyebabnya
  • Penyakit injap jantung
  • Anemia (kekurangan darah)

Koronari jantung penyakit adalah penyebab paling biasa angina pectoris (AP).

Ia menyebabkan perubahan aterosklerotik di kawasan koronari kapal. Ini termasuk kalsifikasi dan pengerasan dinding kapal serta pemendapan plak aterosklerotik yang disebut di dalam kapal. Hasilnya, darah bekalan ke jantung otot berkurang kerana diameter yang berkurang kapal.

Terutama semasa latihan, jantung sel otot kurang mendapat oksigen dari darah, yang menyebabkan sakit dada atau rasa sesak di dada (angina pectoris). Terdapat banyak faktor risiko untuk penyakit jantung koronari. Ini termasuk kencing manis melitus, rokok, tekanan darah tinggi, berat badan berlebihan, peningkatan kadar lemak (hiperlipoproteinemia) dan usia tua.

Tekanan kronik adalah penyebab perkembangan angina pectoris yang telah dikaji sehingga kini. Ini terutama disebut tekanan negatif, yang terjadi dalam kombinasi dengan kekecewaan. Sekiranya sensasi tekanan yang kuat, tubuh melepaskan lebih banyak hormon stres kortisol dari korteks adrenal.

Hormon ini mempunyai banyak fungsi di dalam badan. Selain meningkat tekanan darah, ia juga membawa kepada pembebasan molekul yang merosakkan vaskular. Penyakit jantung koronari yang sudah ada dapat diperburuk oleh peningkatan jumlah penyakit jantung tekanan darah dan kerosakan vaskular di kawasan koronari kapal.

Sebagai hasilnya, gejala angina pectoris boleh berlaku. Faktor psikologi lain yang telah dikaji dalam banyak kajian dalam beberapa tahun terakhir menunjukkan kesan yang serupa dengan tekanan. Di atas semua kemurungan, mood dasar pesimis dan gangguan tidur telah menunjukkan kesan pada pelbagai fungsi organ.

Antara lain, peredaran darah jantung juga terjejas. Kemurungan, misalnya, ditunjukkan untuk meningkatkan risiko a serangan jantung oleh faktor 2.5. Pengurangan hormon kebahagiaan yang berkurang (serotonin) membawa kepada peningkatan pembentukan darah platelet (trombosit) dalam badan.

Akibatnya, ada peningkatan risiko pembentukan gumpalan darah (trombi), yang dapat disimpan di dalam saluran koronari kecil. Sekiranya penyakit jantung koronari sudah ada, anjakan tambahan kapal ini boleh menyebabkan terjadinya angina pectoris. Atas sebab ini, komponen psikologi harus selalu diambil kira dalam terapi angina pectoris dan, jika perlu, dirawat dengan psikoterapi atau terapi ubat dengan ubat psikotropik.

Seperti yang telah ditunjukkan oleh kajian, gejala angina pectoris lebih kerap berlaku, terutamanya pada bulan-bulan musim sejuk. Terutama pada suhu di bawah sifar, sejuk menyebabkan kapal menguncup. Walaupun fenomena ini sudah diketahui di tangan, mekanisme ini juga diperhatikan pada saluran jantung yang terletak berhampiran permukaan.

Kerana saluran yang menyempit, jantung pada gilirannya harus mengepam terhadap daya tahan yang lebih besar dan oleh itu memerlukan lebih banyak oksigen. Akibatnya, beban jantung berlebihan berlaku, terutamanya dalam kes penyakit jantung koronari yang sudah ada sebelumnya. Oleh itu, sel otot jantung tidak lagi dapat dibekalkan dengan oksigen yang mencukupi.

Atas sebab ini, pesakit mengalami sakit dada (angina pectoris). Diabetes mellitus adalah faktor risiko yang kerap untuk penyakit jantung koronari. Bertingkat secara kronik gula darah tahap menyebabkan kerosakan pada dinding kapal dalaman (endothelium) kerana keterikatan molekul gula dengan pelbagai protein dan lipid dinding kapal.

Sebagai tambahan, molekul gula bertindak balas dengan kolesterol molekul, membolehkannya disimpan di dalam dinding vaskular dan mendorong perkembangan arteriosklerosis. Akibatnya, kerosakan pelbagai vaskular berlaku di dalam badan. The arteri koronari juga terjejas, yang dapat menyekat aliran darah ke sel otot jantung.

Akibatnya, risiko mengembangkan angina pectoris meningkat. merokok adalah faktor risiko lain untuk penyakit jantung koronari. Bahan yang terdapat dalam asap rokok (terutamanya karbon monoksida dan nikotin) mempunyai banyak kesan pada saluran arteri.

. nikotin dalam rokok membawa kepada peningkatan dalam tekanan darah dengan mengeraskan dinding saluran darah dan menyempitkannya. Kapal kecil (termasuk kapal koronari) sangat terjejas. Sebagai tambahan, nikotin boleh membawa kepada perubahan dalam pembekuan darah dalam jangka masa panjang, menjadikan darah lebih likat dan mendorong pembentukan gumpalan darah.

Di dalam tubuh manusia, karbon monoksida terkumpul terutamanya dalam sel darah merah (erythrocytes). Di sana menyebabkan kurang oksigen diangkut dan dilepaskan ke sel-sel badan. Akibatnya, sel otot jantung antara lain mengalami kekurangan oksigen, yang menampakkan dirinya sebagai gejala angina pectoris.

Di samping itu, merokok mendorong gangguan metabolisme lipid, yang bertanggungjawab untuk perkembangan aterosklerosis. Patologi berat badan berlebihan (obesiti) juga merupakan faktor risiko perkembangan penyakit jantung koronari. Obesiti di rongga perut sangat terjejas oleh ini.

. tisu lemak membebaskan banyak bahan utusan yang mempromosikan pengembangan diabetes mellitus, hipertensi arteri dan aterosklerosis. Akibatnya, perubahan vaskular berlaku di kawasan saluran koronari, antara lain, yang mendorong perkembangan angina pectoris. Aktiviti fizikal yang kerap diketahui merupakan faktor pelindung dalam perkembangan penyakit kardiovaskular.

Oleh itu, empat faktor risiko utama penyakit jantung koronari (diabetes mellitus, tekanan darah tinggi, gangguan metabolisme lipid, obesititerutamanya disebabkan oleh kurang bersenam. Cahaya ketahanan aktiviti (seperti berbasikal, berjoging, berenang) sudah dapat mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. Disarankan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 20-30 minit, 4-5 kali seminggu.

Ini meningkatkan bekalan darah ke otot jantung dan mengurangkan faktor risiko yang disebutkan di atas untuk penyakit jantung koronari. Miskin diet dalam jangka masa yang panjang juga meningkatkan risiko terkena penyakit jantung koronari dengan gejala angina pectoris. Rendah lemak diet dan pengambilan produk ikan, produk gandum, buah-buahan dan sayur-sayuran secara berkala dan banyak harus diambil kira.

Yang paling penting, lemak haiwan tepu (contohnya daging, sosej dan produk tenusu) membawa kepada pengumpulan lemak (termasuk kolesterol) dalam darah, sehingga meningkatkan risiko terkena aterosklerosis. Faktor risiko lain untuk perkembangan penyakit jantung koronari adalah usia. Walau bagaimanapun, ini mesti dinilai berdasarkan faktor risiko lain. Menurut kajian ini, pesakit lelaki berusia lebih dari 45 tahun dan pesakit wanita berusia lebih dari 55 tahun menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam risiko perubahan aterosklerotik yang boleh menyebabkan penyakit jantung koronari. Wanita menunjukkan risiko yang lebih rendah untuk menghidap penyakit jantung koronari kerana kesan perlindungan terhadap seks wanita hormon (terutamanya estrogen).