Angina Pectoris (Ketegangan Dada)

Berlari ke bas, menaiki beberapa tingkat dengan tangga atau aktiviti fizikal yang luar biasa - dan tiba-tiba bahagian atas badan menjadi ketat, bernafas menjadi buruh dan ada kesakitan di belakang tulang dada. Ini dipanggil angina pectoris - isyarat amaran yang jelas yang mesti dipandang serius, kerana dalam banyak kes gangguan peredaran darah jantung otot berada di belakangnya.

Asal angina pectoris

Arteri darah bekalan ke jantung otot disediakan oleh arteri koronari, yang berasal dari aorta dan kipas keluar seperti mahkota pokok di bahagian luar jantung.

Sekiranya terdapat ketidakcocokan antara oksigen permintaan dari jantung otot dan oksigen bekalan melalui koronari arteri sistem, gangguan peredaran darah boleh berlaku pada otot jantung. Ini menyebabkan kesakitan dan rasa sesak - angina pectoris (AP).

Punca angina pectoris

Jauh sekali penyebab masalah peredaran darah adalah pengerasan arteri (aterosklerosis) yang berkembang selama bertahun-tahun. Penyempitan yang terhasil menyebabkan arteri koronari tidak dapat menyediakan yang mencukupi darah mengalir, pada mulanya terutama ketika otot jantung memerlukan lebih banyak oksigen, seperti semasa latihan fizikal, dan kemudian ketika rehat.

Ini juga dikenali sebagai penyakit jantung koronari (PJK) - angina pectoris adalah gejala utamanya.

Penyebab jarang berlaku angina pectoris mungkin merangkumi vasospasme, yang merupakan penyempitan koroner seperti kekejangan kapal (Prinzmetal's angina), dan miokardium atau penyakit jantung valvular, semuanya juga boleh membawa peningkatan permintaan oksigen oleh otot jantung.

Karakteristik, diagnosis, kursus

Bergantung pada sama ada angina berlaku semasa latihan fizikal atau ketika berehat, ia disebut sebagai angina senaman atau angina rehat:

  • Exertional angina: Secara khas, ini berlaku apabila arteri koronari masih boleh memberikan yang mencukupi darah mengalir dalam keadaan rehat walaupun terdapat kekangan yang ada. Namun, dengan peningkatan permintaan oksigen, misalnya semasa aktiviti atletik, kekurangan aliran darah menjadi jelas. Aduan itu kembali pada waktu rehat (atau selepas pentadbiran of nitrogliserin).
  • Resting angina: Dalam kes penyempitan arteri koronari yang tinggi, gangguan peredaran otot jantung sudah boleh berlaku dalam keadaan rehat. Sekiranya angina yang disebabkan oleh latihan beralih dari waktu ke waktu menjadi angina rehat, ini sering merupakan tanda peningkatan koronari arteri stenosis dan gejala penggera yang penting.

Angina pectoris yang stabil dan tidak stabil.

Pakar juga membezakan antara angina yang stabil dan angina yang tidak stabil - dengan senaman angina hampir selalu bentuk yang stabil, melainkan jika ia sangat parah untuk pertama kalinya atau semakin teruk semasa serangan. Angina yang berehat, sebaliknya, selalu diberikan kepada bentuk yang tidak stabil kerana boleh menjadi pendahulu langsung atau sudah menjadi gejala pertama serangan jantung.

Agar dapat membezakan dengan pasti antara angina pada waktu rehat dan akut serangan jantung, adalah perlu, walaupun bagi doktor, untuk menulis elektrokardiogram (ECG) dan tentukan nilai makmal.

Walau apa pun, doktor harus berjumpa seawal mungkin bila angina pectoris gejala berlaku.

Serangan jantung sebagai komplikasi

angina pectoris dalam kebanyakan kes adalah gejala amaran koronari arteri penyakit. Komplikasi yang paling serius boleh menjadi serangan jantung, yang boleh membawa secara langsung hingga mati atau mengurangkan jangka hayat akibat sekuel seperti aritmia jantung atau kelemahan miokardium.

Walau bagaimanapun, walaupun tanpa infark miokard akut, orang yang terkena berisiko terkena aritmia jantung atau kehilangan otot jantung kekuatan kerana kronik gangguan peredaran darah sahaja.