Angina Pectoris: Rawatan dan Pencegahan

Sebelum rancangan rawatan individu dapat dibuat, diagnosis yang tepat diperlukan. Dengan kaedah a kateterisasi jantung, koronari kapal, termasuk kemungkinan penyempitan, boleh dilakukan sinar-X. Sekiranya kalsifikasi vaskular yang relevan dikesan, pada dasarnya terdapat tiga pilihan rawatan. Ketiga-tiga rawatan dapat bertambah baik darah mengalir ke jantung prestasi otot dan fizikal, mengurangkan gejala angina pectoris dan dengan itu meningkatkan kualiti hidup. The terapi juga dianggap dapat mengurangkan risiko infark miokard dan risiko kematian yang berkaitan.

Tiga kaedah rawatan

Tiga pilihan untuk merawat sesak dada (angina) termasuk:

  • Dadah terapi dirancang untuk membuat gejala akut mereda dan mencegah atau sekurang-kurangnya memperlambat perkembangan penyakit ini. Bahan aktif yang penting ialah nitrat ("nitro" dapat menyebabkan serangan akut mereda dalam beberapa minit sebagai kapsul semburan atau penghancur), penyekat beta dan kalsium penyekat saluran.
  • Perluasan penyempitan individu arteri koronari oleh kateter belon dalam konteks kateterisasi jantung, dengan demikian mungkin memasukkan a stent.
  • Pembedahan pintasan

Bentuk yang manakah terapi sesuai mesti diputuskan oleh pakar dalam setiap kes individu.

Mencegah angina pectoris

Terlepas dari tahap penyakit, perlu mengendalikan apa yang disebut faktor-faktor risiko untuk penyakit vaskular. Secara khusus, ini bermaksud nikotin pantang, rendah garam diet untuk darah tinggi, rendah-gula diet untuk kencing manis mellitus, rendah lemak diet untuk dislipidemia, dan rendah daging diet untuk gout. Dalam kebanyakan kes, diet di atas langkah-langkah mesti disokong dengan ubat.

Di samping itu, pengaturan berat badan, aktiviti fizikal biasa dan pengurangan psikologi faktor tekanan disyorkan. Dalam kes kerentanan genetik terhadap penyakit kardiovaskular, perhatian khusus harus diberikan kepada rawatan tambahan faktor-faktor risiko.