Angina

Pengenalan

Tonsilitis biasanya eufemisme untuk bentuk tonsilitis akut, yang juga disebut tonsilitis akut or tonsillaris angina akut. Dalam penyakit ini, amandel palatine (amandel) meradang. Amandel palatin ini adalah dua ketinggian pada peralihan dari mulut kepada tekak dan merupakan bahagian badan sistem imun.

Kanak-kanak pada usia sekolah khususnya, tetapi juga bayi dan orang dewasa menderita tonsilitis akut. Dalam kes ini, ia dihantar melalui jangkitan titisan, yang bermaksud bahawa ia boleh berjangkit, terutamanya sebelum rawatan dengan antibiotik. Tonsillitis akut paling kerap berlaku pada bulan-bulan musim sejuk dan pada musim bunga.

Sebagai tambahan kepada bentuk akut radang amandel, terdapat juga bentuk tonsilitis kronik yang jarang berlaku. Dalam kes ini, radang amandel palatine telah wujud selama lebih dari 3 bulan. Ini penyakit kronik boleh berlaku selepas satu atau lebih radang amandel dan dicirikan oleh penempatan semula tekanan (crypts) tonsil. Dalam tonsilitis kronik, amandel sering berkurang, berbeza dengan tonsilitis akut. Mungkin juga disebut gangina lateral, di mana tisu limfatik masuk tekak kawasan terjejas.

Punca

Tonsillitis akut disebarkan melalui jangkitan titisan, iaitu melalui air liur atau bersin. Sebilangan besar patogen tonsilitis adalah virus, tetapi terdapat juga tonsilitis bakteria, yang terutama disebabkan oleh kumpulan beta-hemolitik A Streptococci. Selain itu, lain-lain bakteria (mis. pneumococci dan haemophilus influenzae) atau kulat mungkin menyebabkan tonsilitis akut.

Dalam kebanyakan kes, hanya yang sudah lemah sistem imun terdedah kepada radang amandel. Keradangan tonsil lelangit juga boleh berlaku sebagai gejala yang menyakitkan untuk penyakit lain, seperti scarlet demam. Penyakit lain yang boleh mengiringi tonsilitis adalah

 • Demam kelenjar Pfeiffer (virus Eppstein-Barr)
 • Herpangina (virus Coxackie A)
 • Soorangina (jangkitan kulat oleh Candida albicans)
 • Angina khusus untuk sifilis
 • Angina dalam konteks batuk kering
 • Angina Plaut-Vincent
 • Angina agranulocytotica (kekurangan pembentukan granulosit di sumsum tulang)
 • Angina dalam konteks difteria
 • Angina dalam konteks leukemia

Gejala khas penyakit tonsil palatin adalah tiba-tiba kesukaran menelan, tinggi demam dan dikurangkan umum keadaan.

Amandel membengkak dengan keradangan, memerah dengan kuat dan mempunyai lapisan keputihan, kelabu atau kekuningan. Lapisan ini boleh menjadi licin, berbentuk tusuk atau berterusan. Dalam kebanyakan kes, limfa simpul pada sudut rahang dan kelenjar limfa dalam leher bengkak menyakitkan, ucapan pesakit tersumbat / dibasuh. Nafas berbau adalah satu lagi gejala khas.

Diagnostik

Dengan melihat amandel dengan teliti, doktor dapat mengenal pasti permukaan dan lapisan almond dan dengan itu mengira patogen penyebab penyakit ini secara kasar. Penampilan dan warna, serta ukuran dan penyebaran plak pada amandel palatal dapat digunakan untuk menentukan patogen mana yang paling mungkin: Dalam praktiknya, tidak relevan sama ada ia disebut "purulent angina", kerana nanah hanya mati putih darah sel yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Namun, walaupun lapisan putih-kekuningan dalam jangkitan virus dapat difahami sebagai radang purulen, sehingga pembezaan penyakit ini bukan antara purulen dan tidak bernanah, tetapi antara bakteria dan virus.

Untuk menentukan ini dengan tepat, sapu tekak diperiksa untuk bakteria. Di samping itu, penemuan makmal dapat membantu dalam membezakan antara tonsilitis bakteria dan virus. Dalam jangkitan bakteria, terdapat peningkatan warna putih darah sel (granulosit) dan peningkatan nilai keradangan (terutama peningkatan pada Nilai CRP) di dalam kiraan darah. Sekiranya jangkitan dengan kumpulan A streptokokus disyaki, doktor boleh menjalankan ujian pantas dengan tekak sapu atau bahkan budaya bakteria untuk mencapai diagnosis yang boleh dipercayai. - Streptokokus: lapisan keputihan-kekuningan, kemudian bergabung menjadi lapisan padat

 • Angina Plaut-Vincenti: ulser kecil sepihak
 • Angina agranulocytotica: kotor, cair mati
 • Lues / Sifilis: bintik-bintik kecil, mungkin sedikit terangkat pada badam dan mukosa mulut
 • Tuberkulosis: ulser kecil dengan tepi yang menebal
 • Scarlet changina: badam merah gelap
 • Difteria: lapisan koheren putih-keabu-abuan, apabila lapisan dikeluarkan pendarahan almond yang mendasari
 • Herpangina: bisul kecil di lengkungan palatal
 • Demam kelenjar Pfeiffer: lapisan putih kelabu-putih