Angioblastoma

Angioblastoma adalah versi pendek untuk hemangioblastoma. Hemangioblastoma tergolong dalam tumor jinak di bahagian tengah sistem saraf. Mereka biasanya tumbuh dari saraf tunjang atau fossa posterior dari tengkorak.

Angioblastoma boleh berlaku secara sporadis atau dalam kelompok keluarga dan kemudian menjelma sebagai penyakit Von Hippel-Lindau. Angioblastoma biasanya tumbuh bersama dengan kista besar yang mengandungi tumor sebenarnya sebagai bahagian pepejal kecil dari dinding. Kista, yang tumbuh bersama dengan tumor, mengandungi cecair berwarna ambar dan beberapa di antaranya boleh muncul sebagai apa yang disebut sebagai syringa di saraf tunjang. Pada angioblastoma terdapat pengeluaran eritropoietin (Epo) yang kuat, yang juga digunakan sebagai doping ejen. Kerana peningkatan pengeluaran eritropoietin, peningkatan warna merah darah sel boleh berlaku pada pesakit yang terkena.

Gejala

Sekiranya hemangioblastoma terletak di cerebellum, gejala berikut adalah yang utama: Sekiranya pertumbuhan tumor jinak lebih maju, mungkin juga terdapat gangguan dalam kesedaran. Sekiranya tumor terletak di saraf tunjang, orang yang terkena mungkin menunjukkan gangguan deria serta tanda-tanda kelumpuhan. Di samping itu, ketidakamanan kiprah dan gangguan di pergerakan usus dan kencing mungkin. Walau bagaimanapun, tumor jarang berlaku kesakitan. - Sakit kepala

  • Loya
  • Gangguan keseimbangan
  • Ketidakamanan geng
  • Vertigo putaran

Terapi

Pemeriksaan tahunan diperlukan untuk mengawasi pertumbuhan tumor yang perlahan tetapi kerap berkembang dan dapat campur tangan dalam masa. Pengimejan resonans magnetik dengan medium kontras adalah kaedah pilihan untuk diagnosis dan tindak lanjut utama. Sekiranya rawatan angioblastoma menjadi mustahak, ia akan dikeluarkan dengan pembedahan mikro. Dalam kebanyakan kes, hemangioblastoma dapat dikeluarkan sepenuhnya kerana jinaknya dan biasanya tidak tumbuh semula. Terapi radiasi belum mencapai hasil yang meyakinkan dalam rawatan angioblastoma dan rawatan ubat angioblastoma sedang diteliti, sehingga satu-satunya terapi berkesan untuk haemangioblastoma yang terbukti adalah penghapusan pembedahan.

definisi

Penyakit Von Hippel-Lindau ditemui oleh doktor Eugen von Hippel dan Arvid Lindau pada awal abad ke-20 sebagai sindrom keturunan keturunan. Selain haemangioblastoma, penyakit ini juga merangkumi tumor retina (retina angioma), tumor ginjal dan tumor adrenal (phaeochromocytomas). Ketumbuhan telinga dalam, yang epididimis dan juga pankreas boleh juga disertakan.

Semasa penyakit ini, pesakit sering mengalami beberapa hemangioblastoma. Oleh itu, penyembuhan terakhir dengan pembedahan membuang tumor yang ada sekarang tidak mungkin dilakukan, kerana tumor baru selalu tumbuh semula. Penyingkiran angioblastoma dari CNS (pusat sistem saraf) biasanya berjaya tanpa kerosakan jangka panjang, tetapi masih tidak dianjurkan untuk membuang semua tumor dari pesakit yang menderita penyakit Hippel-Lindau.

Sebaliknya, terbukti lebih berkesan untuk memantau pesakit dengan penyakit von Hippel-Lindau setiap tahun dengan MRI otak dan saraf tunjang. Kemudian dibincangkan dengan pesakit secara individu tumor mana yang harus dikeluarkan jika boleh. Di sini, keutamaan diberikan kepada tumor yang menyebabkan gejala.

Sekiranya terdapat tumor yang tidak menyebabkan gejala atau keluhan, tetapi semakin bertambah dan semakin besar dalam pemeriksaan susulan, penghapusan juga disarankan. Ini kerana kajian menunjukkan bahawa secara amnya tidak ada peningkatan atau pemburukan gejala dan berfungsi keadaan apabila angioblastoma dikeluarkan melalui pembedahan. Ini bermaksud, sebagai peraturan, tidak ada kerusakan yang tetap terjadi.

Di sisi lain, ini juga menjelaskan bahawa gejala yang telah timbul tidak dapat dibalikkan dengan membuang tumor yang menyebabkannya. Kesimpulan dapat diambil bahawa sangat disarankan untuk menghilangkan tumor yang tumbuh selagi tidak menyebabkan gejala yang tidak dapat dipulihkan.