Angiography

maklumat am

Angiografi adalah teknik pencitraan yang digunakan dalam diagnostik perubatan di mana darah kapal dan sistem vaskular yang berkaitan dapat dilihat. Dalam kebanyakan kes, kecuali MRI, media kontras disuntik ke kawasan vaskular untuk diperiksa. Dengan menggunakan kaedah pengimejan radiologi, misalnya sinar-X, gambar kawasan yang sesuai direkodkan.

Medium kontras diedarkan dengan darah mengalir di sekitarnya kapal dan menyala di Sinar X gambar. Ini membolehkan lukisan vaskular dinilai dengan tepat berkaitan dengan kedudukan dan arah, serta bentuk dan perubahan patologi pada kapal. Bergantung pada kapal yang akan diperiksa, pelbagai jenis angiografi dapat digunakan.

Ini berbeza dalam jenis medium kontras dan rakaman oleh MRT, CT atau ultrasound. Medium kontras disuntik melalui kateter selepasnya tusuk dari hulu darah kapal. Ini tusuk boleh menyebabkan komplikasi kecil.

Petunjuk

Dalam kebanyakan kes, angiografi memberikan maklumat yang tepat mengenai lokasi dan morfologi a saluran darah sistem. Ini memungkinkan untuk menilai aliran darah di dalam kapal dan bekalan darah ke organ hilir. Untuk banyak penyakit vaskular penting, baik arteri dan vena, angiografi menawarkan kemungkinan diagnosis yang tepat.

Trombosis vena dan urat varikos dapat digambarkan dengan angiografi vena dan tahapnya dapat dinilai. Dalam kes kaki vena trombosis, pemeriksaan itu disebut phlebography. Di sini, a darah beku menyekat aliran di vena.

Angiografi dari urat varikos dipanggil varicography. Di sini, dangkal kaki urat melebar dengan teruk kerana kesesakan darah. Penyakit sistem vaskular arteri termasuk kecederaan vaskular, arteriosclerosis, yang disertai dengan penyempitan vaskular, dan aneurisma.

Aneurisma adalah pembengkakan arteri yang boleh berlaku di mana sahaja dan, dalam kes yang paling teruk, pecah. Angiografi dengan medium kontras membolehkan penyakit vaskular ini digambarkan dalam beberapa gambar sedemikian rupa sehingga kedua-dua morfologi dan fungsi kapal dapat dinilai. Ia juga memberikan maklumat kedudukan yang tepat, yang penting untuk merancang sebelum pembedahan vaskular. Angiografi juga memberi peluang untuk melakukan pembedahan sejurus selepas pengimejan diagnostik. Ini boleh terdiri daripada melebarkan kapal, meletakkan a stent, merawat aneurisma atau membuang darah beku.

DSA

DSA bermaksud "angiografi penolakan digital". Ini adalah varian angiografi di mana prosedurnya tetap sama, tetapi gambarnya diproses secara digital. Tujuannya adalah untuk membuat struktur yang mengganggu di luar sistem vaskular tidak dapat dilihat pada gambar radiologi.

Ini boleh dilakukan dengan mengambil gambar sebelum dan selepas suntikan medium kontras. Komputer secara digital mengurangkan kedua-dua gambar antara satu sama lain sehingga hanya media kontras dan bahagian dalam saluran darah dapat dilihat. Dengan mengambil beberapa gambar walaupun media kontras disuntik, sejenis urutan filem dibuat di mana penyebaran medium ke atas kapal dapat dilihat. Ini, dan dengan menyembunyikan aspek-aspek mengganggu gambar dalam angiografi pengurangan, memungkinkan penilaian bentuk dan fungsi kapal yang paling tepat mungkin. Radioaktif yodium zarah terutamanya digunakan sebagai medium kontras dalam DSA, tetapi kaedah yang lebih baru juga dapat berfungsi dengan larutan garam atau CO2 sebagai medium kontras.