Angiografi: Definisi, Sebab, Prosedur

Apa itu angiografi?

Angiografi adalah pemeriksaan radiologi di mana vesel diisi dengan medium kontras untuk menjadikannya kelihatan dengan bantuan sinar-X, pengimejan resonans magnetik atau tomografi komputer dan untuk menggambarkannya dalam apa yang dipanggil angiogram. Perbezaan dibuat bergantung pada jenis kapal yang diperiksa:

  • Angiografi arteri (arteriografi)
  • Angiografi urat (phlebography)
  • Angiografi saluran limfa (limfografi)

Bilakah anda melakukan angiografi?

Angiografi: Jantung

Angiografi jantung juga dikenali sebagai angiografi koronari. Ia menggambarkan arteri koronari, yang mungkin diubah atau disekat sebagai sebahagian daripada penyakit arteri koronari atau serangan jantung. Ia juga boleh menggambarkan ruang dalaman jantung dan menilai saiz dan fungsinya.

Angiografi: Mata

Angiografi: Otak

Angiografi serebrum (lat. Serebrum = otak) digunakan untuk menggambarkan saluran darah di dalam otak serta saluran yang membekalkan leher. Ini dilakukan, sebagai contoh, jika terdapat kecurigaan tumor otak, pendarahan serebrum atau penyakit vaskular di kawasan tengkorak.

Angiografi: kaki

Sekiranya terdapat intoleransi terhadap media kontras, angiografi CO2 juga boleh dilakukan pada kaki. Dalam kes ini, medium kontras digantikan dengan karbon dioksida.

Apa yang dilakukan semasa angiografi?

Sebelum pemeriksaan sebenar, doktor anda akan mengambil sejarah perubatan dan menerangkan risiko dan faedah prosedur. Di samping itu, nilai darah anda akan diukur.

Akhir sekali, kateter dikeluarkan dan pembalut tekanan digunakan di atas tapak tusukan.

Bentuk khas ialah angiografi penolakan digital (DSA), di mana imej diambil sebelum dan selepas pengedaran kontras. Komputer mengalih keluar kawasan yang sama pada kedua-dua imej. Apa yang tinggal ialah bekas berisi sederhana kontras, supaya ia kelihatan dengan jelas.

Angiografi MR masa penerbangan (angiografi TOF) tidak memerlukan agen kontras kerana di sini imej dicipta dengan memanetkan darah yang baru masuk. Ini mengambil kesempatan daripada fakta bahawa hemoglobin (pigmen darah merah yang mengandungi besi) mempunyai sifat magnet yang berbeza apabila ia dimuatkan atau dipunggah dengan oksigen. Angiografi TOF digunakan secara khusus apabila vesel dalam tengkorak akan diperiksa.

Angiografi adalah pemeriksaan yang agak tidak rumit. Apabila medium kontras disuntik, mungkin terdapat rasa kehangatan atau rasa yang tidak menyenangkan di dalam mulut. Kesan sampingan yang tidak berbahaya ini hilang serta-merta selepas suntikan.

Tusukan vaskular boleh menyebabkan pendarahan, lebam, trombosis (penyumbatan pembuluh darah akibat bekuan darah di tempat pembentukannya) atau embolisme (penyumbatan pembuluh darah akibat bekuan darah yang terbentuk di tempat lain), kecederaan vaskular atau jangkitan.

Apakah yang perlu saya ketahui selepas angiografi?