Angiografi sebagai Alat Diagnostik

Angiography adalah teknik pengimejan invasif untuk memvisualisasikan arteri dan urat menggunakan media kontras. Versi konvensional dilakukan di bawah kawalan radiografi dengan fluoroskopi dan penghasilan radiografi bersiri. Hari ini, bentuk ini angiografi semakin digantikan dengan prosedur pengimejan resonans magnetik (MRI) yang lebih moden atau tomografi dikira (CT). Istilah angiografi atau angio digunakan untuk menerangkan prosedur berikut:

 • Catheter angiografi - pengimejan radiografi kapal dengan menggunakan media kontras secara invasif melalui kateter (tiub plastik). Bentuk angiografi ini dijelaskan secara terperinci kemudian dalam teks ini.
 • Angiografi CT - selepas suntikan ejen kontras, yang kapal kemudian dipaparkan tiga dimensi dengan menggunakan komputer (lihat contoh di bawah kardio-CT).
 • Angiografi MRI - pemeriksaan resonans magnetik primer dengan pencitraan kapal dengan atau tanpa ejen kontras.

Angiografi arteri disebut arteriografi dan pencitraan saluran vena dipanggil flebografi.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Aterosklerosis (arteriosclerosis; pengerasan arteri) dengan stenosis vaskular (vasokonstriksi).
 • Vaskular akut oklusi - sebagai contoh, pada infark miokard (jantung serangan), infark serebrum (strok).
 • Aneurisma (luaran vaskular)
 • Angioma (malformasi vaskular)
 • Apoplexy (strok; penghinaan, infark serebrum).
 • Kecederaan vaskular
 • Kecacatan vaskular
 • Embolisme - separa atau lengkap oklusi a darah kapal, misalnya, titisan lemak, gumpalan darah dan gelembung udara.
 • Penyakit jantung koronari (PJK)
 • Varises (urat varikos)
 • Penyakit oklusif arteri perifer (PAD) atau penyakit oklusif arteri periferal (PAOD); sehari-hari dikenali sebagai "penyakit tingkap kedai"; ia adalah gangguan arteri darah mengalir ke hujung kaki (kaki).
 • Stenoses - vasokonstriksi, misalnya, karotid (karotid stenosis, stenosis arteri karotid; stenosis arteri karotid), arteri ginjal atau baki arteri di kepala, badan dan hujung kaki.
 • trombosis - penyakit vaskular di mana a darah gumpalan (trombus) terbentuk di dalam kapal.

Kontraindikasi

Apabila menggunakan yodium-mengandungi ejen kontras, kontraindikasi berikut harus diperhatikan: Iodin alahan, hipertiroidisme (hipertiroidisme), dan gangguan fungsi buah pinggang. Sekiranya terdapat sebarang kontraindikasi ini, penggunaanyodium-mengandungi agen kontras diperlukan.

Prosedur

Kerana media kontras mempunyai potensi alergi yang tinggi, toleransi pesakit harus diuji terlebih dahulu dengan jumlah yang sedikit. Melalui kateter, agen kontras kini disuntik ke kawasan vaskular untuk diperiksa. Kateter dimasukkan secara perkutan (melalui kulit) sebelumnya dan kapal yang sepadan dikaji. Dalam arteriografi, ini sering dilakukan melalui arteri femoral, iaitu, sebagai angiografi kateter transfemoral. Dalam angiografi tinjauan (angiografi tidak selektif), agen kontras disuntik ke dalam aorta, yang memungkinkan visualisasi aorta dan kapal besar dan cabangnya. Dalam angiografi selektif, sebaliknya, media kontras digunakan di kawasan berdekatan sistem vaskular untuk digambarkan dan ini ditunjukkan bersama dengan sistem organ yang berkaitan. Dalam kes ini, stenosis vaskular (penyempitan vaskular), penghapusan vaskular (oklusi vaskular) atau aneurisma (tonjolan vaskular) dapat didiagnosis dengan baik. Semasa mengimejan pembuluh vena, medium kontras digunakan pada periferal vena di tangan atau kaki. Ejen kontras menembusi ke dalam sistem vena dalam dan membolehkan visualisasi trombosis (gumpalan darah). Sebagai peraturan, 1-2 Sinar X gambar diambil sesaat supaya aliran darah dapat dilihat dengan secukupnya. Dengan bantuan teknologi kateter digital, anda boleh mengambil sehingga 6 gambar sesaat. Ini dilakukan serentak dengan fluoroskopi, yang memungkinkan pemeriksaan visual. Fungsi pengimejan, fluoroskopi dan jarum suntikan tekanan elektrik, melalui media kontras digunakan, saling berkaitan secara elektronik, sehingga optimum penyelarasan adalah mungkin. Angiografi pengurangan digital (DSA) yang disebut adalah prosedur khas untuk pengimejan terasing dari kapal. Sebelumnya, topeng diambil, yang bermaksud bahawa orang asli Sinar X gambar kawasan yang akan diperiksa diambil tanpa medium kontras. Selepas itu, gambar diambil dengan medium kontras. Semua struktur yang kelihatan pada topeng kini dikurangkan dari gambar kontras sehingga hanya kapal yang dapat dilihat. Imej ini dipanggil angiogram tulen. Semasa angiografi, intervensi yang disebut dapat dilakukan. Ini adalah intervensi terapeutik berikut:

 • PTA - Angioplasti transluminal percutaneus adalah prosedur yang disebut dilatasi belon. Stenoses (penyempitan kapal) dilatasi di bawah kawalan radiografi dengan mengembang belon kecil di lumen kapal. Ini membawa kepada kecederaan terkawal intima kapal (lapisan dalam dinding saluran darah) dengan pecahnya plak vaskular (deposit di dinding kapal) dan peregangan intima dan media (lapisan tengah saluran darah, yang terdiri daripada otot sel dan gentian elastik tisu penghubung).
 • PTCA - angioplasti transluminal perkutan dari arteri koronari (arteri yang mengelilingi jantung dalam bentuk koronari dan membekalkan darah ke otot jantung).
 • Lisis tempatan - Apabila kapal tersumbat oleh trombus, ubat-ubatan yang melarutkan trombus (dadah) diterapkan terus ke dalam kapal sehingga kepekatan tinggi tempatan dicapai untuk melarutkan trombus dan mengira semula kapal.
 • Stent implantasi - Untuk menjaga pembuluh darah yang sempit terbuka, stent (sokongan vaskular) dapat dimasukkan melalui kateter.

Oleh kerana angiografi adalah prosedur invasif, pesakit mesti diberitahu tentang kemungkinan komplikasi. Ini termasuk pendarahan, lebam (lebam), trombosis, jangkitan dan risiko intoleransi kontras. Angiografi kateter mempunyai kelebihan berikut untuk pesakit:

 • Pengimejan vaskular invasif langsung melalui kateter agak lebih memakan masa untuk pesakit, tetapi pencitraan masih lebih tepat daripada semua pemeriksaan lain, seperti tomografi dikira atau pengimejan resonans magnetik.