Angiolipoma

Apa itu angiolipoma?

Angiolipoma adalah tumor jinak yang berasal dari sel lemak. Sebagai tambahan kepada tisu lemak, tumor terdiri terutamanya dari darah kapal dan sel otot. Angiolipoma dibatasi oleh kapsul tisu sekeliling yang halus.

Angiolipoma dicirikan oleh pertumbuhan perlahan. Ukuran angiolipoma boleh sangat berbeza dan berkisar antara beberapa sentimeter hingga ukuran a tenis bola. Selalunya angiolipoma terletak tepat di bawah kulit dan boleh berdebar-debar serta urat simpul atau lembut. Berbeza dengan lipoma, yang terutama berlaku pada orang tua yang berusia lebih dari 50 tahun, lelaki muda sering terkena angiolipoma.

Di manakah angiolipoma berlaku?

Pada prinsipnya, angiolipoma boleh berlaku di seluruh badan. Angiolipoma terutama dijumpai di bahagian hujung kaki, iaitu pada lengan dan kaki, dengan paha yang kerap terkena. Tumor tumbuh di tisu subkutan dan dengan itu membentuk simpul yang mudah diraba di bawah kulit.

Node sama ada tunggal atau berganda, dan dalam kebanyakan kes beberapa angiolipoma berlaku secara serentak. Angiolipoma juga boleh berlaku pada batang badan (selalunya di bahagian perut atau sayap) dan di kawasan muka. Lebih jarang, angiolipoma dijumpai pada tangan atau kaki.

Terapi

Angiolipoma tidak semestinya dirawat. Walau bagaimanapun, jika tumor menyebabkan ketidakselesaan atau dianggap mengganggu oleh orang yang terkena, ada kemungkinan pembedahan dikeluarkan. Ini melibatkan pemotongan angiolipoma dari subkutan tisu lemak bersama dengan kapsul di mana ia dilampirkan.

Sebelum prosedur, doktor memberitahu pesakit mengenai prosedur dan kemungkinan risiko operasi. Selepas itu, persiapan untuk operasi dimulakan. Ini adalah operasi kecil, yang biasanya dilakukan dengan cepat.

Doktor menyuntikkan anestetik tempatan yang mengeringkan kulit secara tempatan. Dia kemudian memotong kulit di atas angiolipoma dan mendorong tumor keluar. Luka kemudian dijahit dengan beberapa jahitan dan pembalut dikenakan.

Angiolipoma mesti dikeluarkan jika menyebabkannya kesakitan atau ketidakselesaan lain. Kerana kuat darah peredaran angiolipoma, kesakitan berpengalaman dalam kebanyakan kes. Di samping itu, tumor boleh terbentuk dalam kedudukan yang tidak baik dan menggantikan atau menyekat struktur lain.

Akibatnya, perasaan tekanan atau kesakitan berkembang. Sekiranya angiolipoma tumbuh di dekat saraf, sensasi kesemutan atau mati rasa sering berlaku. Sebilangan pesakit juga mendapati tumor secara estetik mengganggu. Dalam kes seperti ini, disarankan untuk menghilangkan angiolipoma.

Ramalan

Prognosis angiolipoma adalah baik. Dalam kebanyakan kes, angiolipoma boleh dipotong dari kulit tanpa masalah dan tidak timbul komplikasi. Walau bagaimanapun, selepas penyingkiran, angiolipoma sering terbentuk semula di tempat yang sama.