Tindakan Angiotensin 2

Sebagai sebahagian daripada sistem renin-angiotensin-aldosteron (RAAS), angiotensin 2 memberikan pengaruh yang besar terhadap pemeliharaan banyak proses dalam organisma. Angiotensin 2 adalah hormon yang dihasilkan oleh badan itu sendiri dan tergolong dalam kumpulan peptida hormon (proteohormones). Semua peptida hormon mempunyai persamaan bahawa mereka terdiri daripada komponen kecil individu, asid amino, dan bahawa mereka dapat dilarutkan dengan mudah dalam persekitaran berair.

Ini bermaksud bahawa semua proteohormone larut dalam air (hidrofilik / lipofobik). Angiotensin 2 terdiri daripada lapan asid amino, dua daripadanya mesti diserap dalam jumlah yang mencukupi dengan makanan (asid amino penting). Oleh kerana sifat larut airnya, angiotensin 2 tidak dapat melewati membran sel melalui penyebaran.

Hormon tisu hanya dapat melancarkan fungsi utusannya setelah mengikat reseptor permukaan yang sesuai dan memberi pengaruh pada sel organik. Sebagai komponen sistem renin-angiotensin-aldosteron, angiotensin 2 memainkan peranan penting dalam pengaturan

 • Keseimbangan air
 • Pemeliharaan fungsi buah pinggang dan
 • Tekanan darah

Pengaktifan sistem renin-angiotensin-aldosteron dan juga pembentukan angiotensin 2 dicetuskan di dalam badan oleh sensor khas di buah pinggang kawasan. Ginjal bertindak balas untuk jatuh darah tekanan atau pengurangan perfusi tisu dengan melepaskan enzim renin.

Renin adalah enzim yang mampu memisahkan hormon pendahuluan angiotensionogen, angiotensin 1, yang dihasilkan dalam hati sel. Angiotensin 1 adalah prekursor langsung hormon tisu aktif angiotensin 2. Penukaran prekursor hormon kepada hormon aktif dilakukan dengan bantuan enzim penukaran angiotensin (ACE) yang disebut.

Sistem renin-angiotensin-aldosteron dan produk perantaraannya angiotensin 2, secara signifikan terlibat dalam peraturan darah tekanan dan isi padu darah dalam organisma. Tugas terpenting dari sistem pengawalseliaan ini adalah di atas segalanya untuk mengimbangi kehilangan jumlah besar dan penurunan darah tekanan. Dalam organisma dengan peredaran dan isipadu yang stabil, sistem renin-angiotensin-aldosteron biasanya tidak aktif dan pembentukan angiotensin 2 ditekan.

Hanya apabila terdapat penurunan akut tekanan darah, yang didaftarkan oleh khas buah pinggang sel, adakah tubuh merangsang pembentukan angiotensin 2. Selama beberapa langkah, angiotensin 2 dilepaskan dari molekul pendahulunya dan diangkut melalui aliran darah. Oleh kerana sifatnya yang larut dalam air, hormon tersebut tidak dapat melewati membran sel ke dalam sel sasarannya.

Agar angiotensin 2 berkesan, ia mesti mengikat reseptor tertentu pada permukaan sel (AT reseptor). Reseptor permukaan ini terdapat terutamanya di membran sel of saluran darah, buah pinggang dan sel adrenal. Setelah angiotensin 2 terikat pada reseptor AT sel otot licin, lata aktivasi dicetuskan di dalam sel sasaran, yang akhirnya membawa kepada pengecutan (ketegangan) sel otot vaskular halus.

Dengan cara ini, yang sebelumnya jatuh tekanan darah dibangkitkan semula melalui pengaruh sistem renin-angiotensin-aldosteron dan pengecutan (ketegangan) sel-sel otot vaskular. Di kawasan buah pinggang, pengaktifan reseptor angiotensin 2 khusus mempunyai kesan tertentu pada buah pinggang terkecil kapal. Sel otot vaskular halus ginjal juga bertindak balas terhadap rangsangan yang dipicu oleh angiotensin 2 dengan penguncupan.

Dengan bantuan proses ini, walaupun berlaku penurunan tekanan darah, bekalan darah yang seimbang ke buah pinggang dapat dipastikan dan dengan itu fungsi ginjal yang hampir berterusan. Selain itu, kepekatan hormon tisu angiotensin 2 juga mempengaruhi kelenjar adrenal. Walau bagaimanapun, angiotensin 2 tidak mempunyai kesan langsung pada kapal dan sel otot vaskular.

Kesan hormon agak dimediasi secara tidak langsung dalam organ ini dengan merangsang pembebasan bahan utusan lain (aldosteron dan adrenalin). Di dalam kelenjar pituitari (hipofisis) juga meningkatkan pelepasan lebih jauh hormon dirangsang setelah angiotensin 2 terikat pada reseptor permukaan sel tertentu. Oleh itu, kesan angiotensin 2 pada peredaran darah dan sistem organ individu amatlah besar.

Atas sebab ini, sistem renin-angiotensin-aldosteron dan hormon angiotensin 2 mewakili sasaran penting bagi industri farmaseutikal dalam rawatan hipertensi. Ubat-ubatan biasa yang mensasarkan sistem renin-angiotensin-aldosteron biasanya digunakan untuk mengurangkan tekanan darah tinggi (darah tinggi) Ubat ini dipanggil antihipertensi. Sebagai tambahan untuk menghalang sintesis angiotensin 2, yang akhirnya mengakibatkan penekanan kesan khusus hormon, juga dimungkinkan untuk campur tangan pada tahap renin. Kesan sampingan antihipertensi yang paling relevan termasuk

 • Batuk berdarah kronik
 • Hipotensi
 • Sakit kepala
 • Penat dan
 • Masalah peredaran darah
 • Halaman utama: Angiotensin 2
 • Ubat tekanan darah tinggi
 • Antagonis Angiotensin-2
 • ACE inhibitors
 • Perencat ACE Kesan sampingan