Antagonis Angiotensin-2

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Penyekat reseptor angiotensin, Bahasa Inggeris Sartane: antagonis angiotensin 2

definisi

Angiotensin adalah hormon yang menyebabkan vasokonstriksi dan menyebabkan kenaikan darah tekanan. Ini adalah sebahagian daripada sistem yang diselaraskan untuk mengatur darah tekanan, sistem renin-angiotensin. Antagonis angiotensin-2 mempunyai kesan yang berlawanan dengan angiotensin: bahan aktif kumpulan ubat ini menggantikan angiotensin di tempat tindakannya, sehingga hormon tidak dapat mengembangkan kesannya dalam bentuk vasokonstriksi; akibatnya, kapal melebarkan.

Ubat ini juga menyebabkan penurunan aldosteron, hormon yang meningkat darah tekanan. Jumlah aldosteron semakin rendah tekanan darah. Antagonis angiotensin-2 digunakan dalam rawatan tekanan darah tinggi.

Sistem Renin-Angiotensin-Aldosteron

Sistem renin-angiotensin, disingkat RAAS, berfungsi untuk mengatur tekanan darah dengan menghasilkan tertentu hormon. Jika tekanan darah penurunan atau jumlah darah menurun, sistem bertindak balas dengan melepaskan renin ke dalam darah. Renin adalah protein yang mengaktifkan hormon angiotensinogen.

Angiotensinogen yang diaktifkan kemudiannya disebut angiotensin 1. Protein yang dipanggil ACE (angiotensin-converting enzim) bertindak pada hormon ini, menghasilkan hormon angiotensin 2. Angiotensin 2 menyebabkan pengaktifan am dari tekanan sistem saraf, yang seterusnya menyebabkan vasokonstriksi dan peningkatan tekanan darah.

Hormon juga menyebabkan penyempitan secara langsung di kapal, bebas daripada sistem saraf, yang juga menyebabkan peningkatan tekanan darah. Lebih banyak aldosteron juga dilepaskan ke aliran darah. Kerana aldosteron, badan mengekalkan lebih banyak natrium dan oleh itu lebih banyak air, dan jumlah darah dan tekanan darah meningkat.

Bagaimana antagonis angiotensin-2 berfungsi?

. angiotensin 2 antagonis reseptor campur tangan dalam sistem kawalan tekanan darah yang diselaraskan ini dengan menekan kesan angiotensin 2 yang dihasilkan. Oleh itu pengaruh tekanan-menengah sistem saraf menurun, yang kapal melebarkan dan tekanan darah turun. Jumlah aldosteron yang lebih rendah menyokong kesan penurunan tekanan darah.

Bilakah antagonis angiotensin-2 diresepkan?

Antagonis angiotensin-2 disyorkan sekiranya terdapat tekanan darah tinggi (hipertensi) dan dalam kes terhad jantung fungsi (kegagalan jantung). Kumpulan ubat ini sering digunakan pada pesakit hipertensi dengan buah pinggang penyakit dan penderita diabetes dengan kerosakan buah pinggang, kerana antagonis angiotensin-2 mencegah perkembangan penyakit ginjal yang cepat dan mengurangkan perkumuhan protein. Sekiranya kesan sampingan khas ACE inhibitor batuk kering berlaku semasa terapi dengan ACE inhibitors, kumpulan ubat antihipertensi lain, persediaan dari kumpulan antagonis angiotensin-2 boleh diresepkan sebagai alternatif. Antagonis angiotensin-2 menyebabkan batuk kering lebih kerap.

Kumpulan antagonis angiotensin-2

Antagonis angiotensin-2 juga disebut Sartane kerana semua nama ubat berakhir dengan "-sartane". Lajur "Nama sediaan" mengandungi nama syarikat farmaseutikal untuk ubat mereka dengan bahan aktif khas dari kumpulan antagonis angiotensin-2. - Candesartan, mis

Atacand®, Blopress®

  • Eprosartan, contohnya Emestar Mono®, Teveten Mono®
  • Irbesartan, misalnya Aprovel®, Karvea®
  • Losartan, misalnya Lorzaar®
  • Olmesartan, contohnya Olmetec®, Votum®
  • Telmisartan, Kinzal mono®, Micardis®. - Valsartan, Cordinate®, Diovan®, Provas®