Angiotensin 2

Angiotensin 2 adalah hormon endogen yang tergolong dalam kelas yang disebut peptida hormon. Peptida hormon (sinonim: proteohormones) terbentuk dari komponen individu terkecil, asid amino, dan larut dalam air (hidrofilik / lipofobik). Angiotensin 2 sendiri terdiri daripada lapan asid amino.

Oleh kerana sifat larut airnya, angiotensin 2 tidak dapat melewati membran sel secara bebas dan menjalankan fungsi utusannya di dalam sel. Oleh itu, kesannya sebagai hormon hanya dapat terungkap setelah mengikat reseptor permukaan yang sesuai. Sebagai sebahagian daripada sistem renin-angiotensin-aldosteron (RAAS), angiotensin 2 memainkan peranan penting dalam pengaturan air mengimbangi dan penyelenggaraan darah tekanan.

Pembentukan dan pembebasan angiotensin 2 tidak berlaku dalam organisma dalam kuantiti sewenang-wenangnya. Sebaliknya, hormon tisu angiotensin 2 adalah sebahagian daripada lata aktif, yang disebut sistem renin-angiotensin-aldosteron. Dalam perjalanan sistem ini, buah pinggang bertindak balas jatuh darah tekanan atau pengurangan peredaran darah dengan melepaskan enzim renin.

Kehilangan garam dan air biasa, yang dapat disamakan dengan penurunan darah kelantangan, juga mencetuskan pelepasan renin. Sebagai enzim, renin dapat memisahkan pendahulu angiotensin 2, iaitu angiotensin 1, dari angiotensinogen yang terbentuk di hati sel. Penukaran prekursor hormon kepada hormon aktif kemudian berlaku dengan bantuan enzim penukaran angiotensin (ACE).

Reseptor permukaan (AT-reseptor) khusus untuk hormon tisu angiotensin 2 terletak terutamanya di bahagian luar membran sel of saluran darah, buah pinggang dan sel adrenal. Dengan mengikat reseptor darah angiotensin 2 kapal, rantai isyarat diaktifkan di dalam sel otot licin, yang mencetuskan penguncupan mereka. Dengan cara ini, yang sebelumnya jatuh tekanan darah dibangkitkan semula melalui pengaruh sistem renin-angiotensin-aldosteron.

Dalam buah pinggang, pengaktifan reseptor angiotensin 2 spesifik mengakibatkan penyempitan buah pinggang terkecil kapal. Proses ini memastikan bahawa fungsi ginjal tetap berterusan walaupun ketika tekanan darah jatuh. Di dalam kelenjar adrenal, angiotensin 2 tidak mempunyai pengaruh langsung pada sel vaskular atau otot.

Sebaliknya, hormon tisu membongkar kesannya di sana dengan merangsang pembebasan dua bahan utusan lain, aldosteron dan adrenalin. Di dalam kelenjar pituitari (tahun. kelenjar pituitarijuga, peningkatan pelepasan hormon lain dicetuskan setelah angiotensin 2 mengikat reseptornya.

Juga diandaikan bahawa sensasi kehausan dapat dikendalikan dengan pembebasan angiotensin 2. Secara umum, fungsi yang dijelaskan dari hormon tisu angiotensin 2 dapat diringkaskan sebagai tekanan darah-kesan yang meningkat. Angiotensin 2 dalam bentuk sebenarnya tidak dapat dikeluarkan oleh organisma.

Sebaliknya, hormon tisu mesti dibelah secara khusus enzim (aminopeptidases) setelah ia memberikan kesannya dan dengan itu tidak aktif. Dalam konteks ini, mesti diambil kira bahawa produk perantaraan yang dihasilkan semasa proses degradasi juga dapat mempengaruhi hormon tisu. - Sistem vaskular

 • Buah pinggang
 • Kelenjar adrenal dan
 • CNS (Sistem Saraf Pusat)

Sistem renin-angiotensin-aldosteron secara amnya dan hormon tisu angiotensin 2 secara khusus menawarkan pengeluar ubat sebagai sasaran yang sesuai untuk rawatan banyak penyakit. Semua ubat biasa dihasilkan dan digunakan untuk menurunkan tekanan darah (antihipertensi) dan melegakan jantung. Perbezaan kasar dibuat antara dua jenis ubat: Antara kesan sampingan terpenting ACE inhibitor dan AT1 reseptor antagonis adalah: berlaku

 • Inhibitor ACE (menghalang pembentukan angiotensin 2)
 • Antagonis reseptor AT1 (menyekat reseptor hormon tertentu dan dengan itu mencegah interaksi reseptor angiotensin 2)
 • Batuk berdarah kronik
 • Hipotensi
 • Sakit kepala
 • Penat dan
 • Masalah peredaran darah
 • Ubat tekanan darah tinggi
 • Antagonis Angiotensin-2
 • Tindakan Angiotensin 2
 • ACE inhibitors
 • Perencat ACE Kesan sampingan