Ketidakstabilan sendi pergelangan kaki

buku lali ketidakstabilan adalah ketidakstabilan atau perasaan ketidakstabilan yang berasal dari radas ligamen kapsul pergelangan kaki. Biasanya, yang buku lali sendi dilindungi oleh banyak ligamen dan ditutup oleh a kapsul sendi. Namun, jika ini tidak lagi menstabilkan sendi, gejala biasanya berlaku. Ini menampakkan diri secara langsung melalui perasaan tidak stabil, tetapi juga melalui kesakitan dan bengkak dalam keadaan tertekan.

definisi

Sendi meningkat dalam tahap pergerakan dan boleh menyebabkan terjebaknya tendon dan ligamen. Alat kapsul-ligamen mengandungi sensor yang sentiasa menghantar maklumat kepada kami otak mengenai kedudukan sendi dan ketegangan pada tendon dan ligamen. Sekiranya alat ligamen kapsul terlalu longgar, misalnya setelah kecederaan ligamen yang tidak sembuh, sensor ini tidak lagi dapat menjalankan tugasnya, atau hanya tidak mencukupi.

Sendi terasa tidak selamat dan seseorang cenderung berpusing dan berpusing lebih kerap. Selalunya, kecederaan ringan dalam kehidupan seharian menyebabkan ketidakstabilan. Setelah sedikit bengkok, yang mungkin tidak disedari oleh pesakit, atau kerana kecederaan serius yang diremehkan dan tidak dapat sembuh secukupnya, ligamen kehilangan ketegangan.

Risiko tekuk meningkat. Akibatnya, ligamen mengalami tekanan lebih lanjut dan sendi secara beransur-ansur kehilangan kestabilan. Kerana kekurangan kestabilan kronik, rawan dan tulang semakin tegang dan risiko buku lali arthrosis Kenaikan.

Selepas kecederaan akut pada sendi buku lali, mungkin ada sedikit perasaan tidak stabil, tetapi ini akan hilang hampir sepenuhnya setelah selesai penyembuhan dan terapi yang menyertainya. Ketidakstabilan dapat dirawat secara konservatif dengan latihan sensomotorik dan koordinat yang disasarkan. Tindak balas dan kestabilan sendi diuji dan diperkuat dalam pelbagai situasi sukar.

Sekiranya, walaupun terdapat fisioterapi intensif, ketidakstabilan dengan kerapuhan tetap berlaku, ini dianggap sebagai sebab yang berpotensi untuk pembedahan. Ligamen diketatkan atau diganti dengan plastik tendon dari tendon badan sendiri. Setelah ligamen sembuh, mereka kemudian menjalani latihan fisioterapeutik intensif sehingga kestabilan pulih. Splint, orthoses atau pembalut pita juga boleh digunakan.