Pita pergelangan kaki di bola sepak | Mengetuk sendi pergelangan kaki

Perekat pergelangan kaki di bola sepak

Yang pembalut pita paling masuk akal dalam bola sepak bergantung pada pemain individu dan keluhannya. Dalam kedua kes tersebut, penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa sendi tidak bengkak, pita tidak selesa atau tertoreh, kesakitan bertambah buruk atau kulit di bawah pita pita mula gatal. Dalam keadaan terbaik, leukotape penstabil tidak boleh dipakai lebih dari beberapa jam.

Yang mudah pembalut pita bersama kinesiotape, yang menstabilkan buku lali sendi, boleh kelihatan seperti ini, contohnya Letakkan penahan pertama di bawah daya tarikan terus ke sendi buku lali, iaitu peralihan antara tulang kering dan kaki. Pengekang kedua tersangkut di bawah telapak kaki dan ditarik ke atas pergelangan kaki di kedua sisi. Pengekangan ketiga dimulakan pada Tendon Achilles dan kedua hujungnya dilekatkan pada bahagian luar dan dalam bahagian belakang kaki.

  • Jika buku lali sendi cedera dan ligamen atau tendon harus dilindungi, pembalut dengan leukotape tidak elastik kadang-kadang disyorkan untuk menstabilkan sendi dan meminimumkan risiko kecederaan selanjutnya.
  • Untuk sendi atau otot kesakitan tanpa kecederaan serius atau untuk pencegahan, a kinesiotape boleh juga digunakan, yang tidak menyekat kebebasan bergerak sebanyak.

Mengetuk sendi pergelangan kaki selepas ligamen terkoyak

Bukan semua ligamen koyak harus dirawat secara pembedahan. Bergantung pada ligamen yang terjejas dan ketidakstabilan yang dihasilkan, ia diselesaikan secara pembedahan atau dirawat secara konservatif. Dalam kedua-dua kes, sebahagian berat badan biasanya ditunjukkan terlebih dahulu, selama ini orang yang terjejas biasanya berjalan bersama tongkat dan serpihan khas biasanya dipakai.

Semasa serpihan dipakai, mengetuk buku lali sendi tidak digalakkan, kerana serpihan mengambil alih fungsi penstabil. Sekiranya serpihan dikeluarkan dan beban dapat ditingkatkan lagi, tekan sendi buku lali boleh berguna untuk mencegah kecederaan baru selagi otot tidak dibina semula. Pita stabil biasanya digunakan untuk tujuan ini untuk mencapai kesan penstabilan maksimum.

Penting untuk tidak memakai pita secara berterusan untuk menegangkan otot. Di samping itu, sendi tidak boleh lagi bengkak, pita tidak boleh memotongnya dan kaki harus digerakkan secara teratur ke semua arah pergerakan yang diizinkan oleh doktor untuk mengelakkan kekakuan.