Ankylosing Spondylitis: Gejala, Punca, Rawatan

In ankylosing spondylitis (sinonim: ankylosing artritis tulang belakang; ankylosing spondylitis (AS); penyakit pernafasan pada spondylitis ankylosing; penyakit Graves '; iridosiklitis in ankylosing spondylitis; Penyakit Marie-Pierre; Spondylitis Marie-Strümpell; Marie-von-Strümpell artritis tulang belakang; Penyakit Marie-von-Strümpell; arthritis tulang belakang progresif utama; spondylitis reumatoid; rheumatoid arthritis tulang belakang; Spondylarthritis ankylosing; spondylitis ankylosing; spondylitis ankylosing; ankylosing spondylitis dengan penglibatan paru-paru; spondylitis atrophica ligamentosa; spondylitis dalam keadaan kronik poliartritis; rhondomitis spondylitis; Spondylosis rhizomélique; Penyakit Strümpfel-Marie-Bechterew; Penyakit Von Bechterew; Sindrom Von Bechterew; Penyakit Von Bechterew von Strümpell-Marie; Sindrom Von Bechterew von Strümpell-Marie; ICD-10-GM M45. 09: Ankylosing spondylitis: lokasi yang tidak ditentukan) adalah penyakit radang kronik tulang belakang yang boleh membawa kepada kekejangan sendi (ankylosis) yang terkena sendi. Sacroiliac sendi (ISG; sendi sacroiliac) biasanya terjejas terlebih dahulu.

Penyakit ini tergolong dalam kumpulan spondyloarthritides seronegative (SpA; sinonim: spondyloarthropathy seronegative), di mana keradangan vertebra kecil sendi (spondylarthritis) hadir. Penyakit ini dibezakan dari kronik poliartritis oleh ketiadaan faktor reumatoid (= seronegatif).

Penyakit Bekhterev (ankylosing spondylitis) adalah wakil utama spondyloarthitides paksi yang dominan (spondyloarthritis aksial, (axSpa)).

Nisbah jantina: lelaki dan wanita adalah 3: 1.

Kejadian puncak: penyakit ini biasanya menjelma antara usia 20 hingga 40 tahun.

Kelaziman (kejadian penyakit) adalah 0.15% di Jerman dan hingga 1% di Eropah. Bilangan kes yang tidak dilaporkan jauh lebih tinggi. Di Jerman, penyakit ini kini didiagnosis pada kira-kira 150,000 orang.

Kursus dan prognosis: Penyakit ini berkembang secara tidak konsisten dan biasanya berulang. Sebahagian besarnya, penyakit ini hanya muncul di tulang belakang. Sebaliknya, sendi periferal (sendi anggota badan) atau organ dalaman mungkin juga terjejas. Ankylosis lengkap (pengerasan tulang) tulang belakang sangat jarang berlaku, sehingga orang yang terjejas mengalami sekatan pergerakan tetapi boleh tetap bekerja. Kadang kala kursus ini sangat ringan sehingga penyakit ini tidak dapat dikesan. Pada wanita, perjalanan penyakit ini sering kali lebih ringan. Penyembuhan penyakit ini tidak mungkin dilakukan, tetapi dengan farmakoterapi yang mencukupi (ubat terapi) dan fisioterapi, kursus dapat dipengaruhi secara positif.

Komorbiditi (penyakit bersamaan): penyakit kardiovaskular (jantung dan penyakit vaskular) dan perubahan dalam ketumpatan tulang (osteopenia (pengurangan kepadatan tulang) /osteoporosis (kehilangan tulang)).