Titisan Mata Antihistamin

Kesan

Antihistamin titis mata mempunyai sifat antihistamin dan antiallergik. Mereka lebih kurang antagonis selektif histamin di H1 reseptor, menghilangkan kesan histamin dan dengan itu melegakan gejala seperti gatal-gatal, kemerahan, bengkak, dan terkoyak. Berbanding dengan lisan antihistamin, kesannya berlaku hanya selepas beberapa minit dan berlangsung sehingga 12 jam. Banyak agen juga menstabilkan sel mast atau anti-radang, yang dianggap sebagai kelebihan terapi.

Petunjuk

Antihistamin titis mata digunakan untuk rawatan simptomatik konjungtivitis alahan, sebagai contoh, rumput kering demam, hama alahan, dan alahan kucing. Tanpa preskripsi doktor, mereka hanya boleh digunakan untuk rawatan bermusim konjungtivitis alahan, iaitu dalam kes debunga alahan, menurut maklumat pakar. Mereka belum diluluskan untuk pencegahan.

Dos

Menurut SmPC. Sebagai peraturan, 1 tetes diletakkan di setiap mata dua kali sehari. Dalam kes yang teruk, yang dos boleh dinaikkan menjadi 1 penurunan 4 kali sehari. Tempoh maksimum rawatan terhad kepada dua minggu untuk rawatan diri. Sekiranya diresepkan oleh doktor, mereka boleh digunakan selama beberapa minggu dan, bergantung pada bahan aktifnya, selama berbulan-bulan. Lihat juga di bawah Pentadbiran titis mata.

Bahan-bahan aktif

Dalam rawatan diri:

  • Antazolin (spersallerg)
  • Azelastine (Allergodil bermusim)
  • Emedastine (Emadine)
  • Titisan mata Levocabastine (Livostin)

Hanya jika ditetapkan oleh doktor:

  • Azelastin (Allergodil)
  • Epinastine (Relestat)
  • Titisan mata ketotifen (Zaditen)
  • Olopatadine (Opatanol)

Kontraindikasi

Penggunaannya dikontraindikasikan sekiranya berlaku hipersensitiviti. Bagi kanak-kanak, kerana data tidak mencukupi, had umur berbeza, antara 2 hingga 12 tahun, bergantung pada bahan aktif. Kajian juga kurang untuk orang tua bagi sebilangan orang dadah. Titisan mata di dalam botol biasanya dipelihara dengan benzalkonium klorida, yang dapat tertanam lembut kanta lekap. Memakai kanta lekap secara amnya tidak digalakkan semasa rawatan. Ia juga diketahui bahawa benzalkonium klorida boleh menyebabkan alahan dan jarang penyakit mata (keratopati). Atas sebab ini, ubat-ubatan tanpa pengawet dalam dos tunggal harus diutamakan. Penggunaan titisan boleh mempengaruhi penglihatan untuk waktu yang singkat. Selama ini, jangan memandu kenderaan atau mengendalikan mesin. Langkah berjaga-jaga tambahan mesti diperhatikan dengan ubat-ubatan yang juga mengandungi simpatomimetik, Seperti tetryzolin or naphazoline. Vasokonstriktor mungkin meningkatkan keberkesanannya, tetapi juga boleh menyebabkan kesan buruk dan hiperemia reaktif selepas pemberhentian. Pada pandangan kami, titisan gabungan harus digunakan hanya dalam jangka pendek, dengan menahan diri, dan sebagai ejen barisan ke-2.

Interaksi

Ubat-ubatan interaksi tidak diketahui sehingga kini dan tidak dijangka kerana kepekatan plasma yang rendah. Sebagai langkah berjaga-jaga, titisan mata yang lain harus digunakan lebih kurang 10 minit.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk termasuk reaksi tempatan terhadap mata seperti mata merah, membakar mata, kerengsaan, reaksi alergi, mata kering, penglihatan kabur, kepekaan terhadap cahaya, keletihan, koyakan mata, sensasi benda asing, perubahan warna kornea, dan hakisan kornea epitelium (benzalkonium klorida). Beberapa titisan mempunyai pahit rasa mereka sendiri. Semasa cecair mengalir ke bawah hidung ke kerongkong, ia mungkin bersentuhan dengan lidah, menyebabkan rasa gangguan. Sistemik kesan buruk jarang berlaku dan termasuk sakit kepala, kelemahan, gangguan mimpi, dan kulit ruam.