Antiperspirant (Sweat Inhibitor): Kesan, Kegunaan & Risiko

Penggunaan antiperspirant atau perencat peluh berfungsi untuk mengurangkan "berpeluh" di kawasan tertentu badan - biasanya di ketiak. Ini bertujuan untuk mengelakkan kesan peluh yang kelihatan di baju dan kemungkinan terdapat bau yang tidak menyenangkan. Bahan aktif utama dalam antiperspirant biasanya aluminium sebatian dengan kesan astringen pada kelenjar peluh, sehingga bukaan mereka menyempit dan dengan demikian "kurang keringat" dapat berlalu.

Apakah perencat peluh dan antiperspirant?

Bahan aktif dalam antiperspirant bertujuan untuk mengurangkan keringat dan juga mempunyai kesan antibakteria. Antiperspirant mesti dibezakan deodoran (deodoran). Bahan aktif dalam antiperspirant bertujuan untuk mengurangkan peluh secara tempatan, sementara bahan aktif dalam deodoran bertujuan untuk mengurangkan pembentukan bau dan meletakkan wangian mereka sendiri. Rembesan peluh oleh ekrin kelenjar peluh, yang diedarkan ke seluruh permukaan badan, terutama berfungsi untuk mengatur suhu badan. Peluh ini tidak berwarna dan tidak berbau jika tidak terurai oleh kulit bakteria, yang boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Terutama dalam situasi yang mencolok secara emosional atau situasi tekanan yang istimewa, kelenjar aroma apokrin mengeluarkan "peluh emosi". Kelenjar apokrin hanya terletak di kawasan badan tertentu seperti ketiak dan kawasan kemaluan dan dapat memperkaya peluh dengan aroma, menghasilkan kesan isyarat bukan lisan tertentu. Bau peluh yang gelisah atau marah berbeza dengan peluh semasa rangsangan seksual. Bahan aktif dalam antiperspirant bertujuan untuk mengurangkan keringat dan juga mempunyai kesan antibakteria untuk mencegah penguraian bau peluh (peluh normal) oleh bakteria.

Aplikasi, kesan dan penggunaan perubatan

Kesan astringen antiperspirant pada pembukaan ekrin dan apokrin kelenjar peluh terhad kepada aplikasi tempatan, sehingga tidak bertindak secara sistematik. Penyempitan atau penyumbatan pada bukaan kelenjar peluh biasanya disebabkan oleh perkara tertentu aluminium klorida sebagai bahan aktif utama. Rembesan peluh dapat dikurangkan sekitar 50% melalui penggunaan antiperspirant, sehingga noda peluh yang ditakuti pada kemeja biasanya tidak terjadi. Kesan astringen pada kelenjar bau di ketiak dapat mengurangkan "berpeluh" yang berkaitan dengan bau dan isyarat, tetapi biasanya tidak menghindarinya sepenuhnya. Berpeluh yang berkaitan dengan "aroma" adalah masalah bagi banyak orang muda semasa baligh kerana kelenjar peluh apokrin tidak berkembang sehingga baligh. Situasi luar biasa emotinonal, yang berlaku lebih kerap dan intensif semasa fasa perkembangan pubertas, boleh membawa untuk mengeluarkan peluh di ketiak yang dimuatkan dengan koktel zat isyarat dan feromon. Dalam kes apabila peluh meningkat secara patologi (hiperhidrosis), penggunaan antiperspirant biasanya tidak mencukupi. Untuk rawatan hiperhidrosis, selain pelbagai kaedah rawatan alternatif, terapi bentuk seperti iontoforesis (arus terus berdenyut), suntikan dengan toksin botulinum (Botox) hingga pembedahan membuang atau memusnahkan kelenjar aroma apokrin di ketiak dengan menghisap tisu lemak disediakan.

Perencat peluh herba, semula jadi, homeopati dan farmaseutikal.

Sebagai tambahan kepada sebilangan besar antiperspirant yang tersedia secara komersil - sebahagiannya terdapat di farmasi - dengan aluminium klorida sebagai bahan aktif utama untuk kegunaan luaran, agen tanpa sebatian aluminium juga ada. Bahan aktifnya kebanyakannya berasal dari tumbuhan. Taman bijaksana (Salvia officinalis) mempunyai kesan antiperspirant yang berkesan. Saga ekstrak bertindak secara sistematik dengan pengingesan dan secara tempatan dengan aplikasi luaran langsung. Kesan antiperspirant dari bijaksana mungkin disebabkan minyak patinya. Ubat homeopati jaborandi untuk berpeluh malam dan hot flashes didasarkan pada bahan aktif jaborandi Amerika Selatan (ramuan ruta). Sekali lagi, kesannya berdasarkan minyak pati pada daun tanaman. Ubat ini boleh diberikan sebagai globula, tetes atau ampul minum. Tumbuhan lain dengan kesan antitranspirant adalah semanggi tikus, walnut daun dan oak kulit kayu.Akupunktur or akutekanan juga boleh dianggap sebagai kaedah rawatan alternatif. Walau bagaimanapun, belum ada penemuan yang boleh dipercayai mengenai kemungkinan kejayaan akupunktur or akutekanan rawatan untuk terapi hiperhidrosis. Oleh kerana pengeluaran peluh yang berlebihan sering didasarkan pada faktor psikologi, jelas bahawa agen antikolinergik dan tertentu ubat psikotropik juga digunakan. Sebagai alternatif untuk ubat psikotropik, rawatan psikologi atau psikoterapi boleh digunakan untuk mengenal pasti faktor psikologi dan emosi yang menyebabkan hiperhidrosis dan untuk mengatasinya dengan pesakit. Sekiranya berjaya, psikoterapi bertindak sebagai antiperspirant kuasi.

Risiko dan kesan sampingan

Kesan sampingan yang berkaitan dengan penggunaan antiperspirant konvensional yang mengandungi sebatian aluminium terdiri daripada kemungkinan kulit tindak balas seperti kemerahan, gatal-gatal atau lepuh terbalik dan lain-lain perubahan kulit. Oleh itu, disarankan untuk menggunakan produk yang tidak mengandungi alkohol dari luaran. Sekiranya berlaku intoleransi yang lebih kuat, keradangan yang sepadan kulit kawasan juga mungkin berlaku. Sejak 2012, kemungkinan hubungan antara penggunaan aluminium klorida (antiperspirant) dan meningkat kanser payudara risiko telah dibincangkan, kerana klorida aluminium diserap melalui kulit dan menyebabkan perubahan pada reseptor estrogen. Kadang kala, meningkat Alzheimer risiko juga dikaitkan dengan klorida aluminium. Fakta bahawa tubuh menyerap lebih banyak aluminium melalui makanan harian daripada yang mungkin dilakukan melalui penggunaan antiperspirant jelas menentangnya.