Antiseptik: Kesan, Kegunaan & Risiko

Antiseptik digunakan dalam perubatan, misalnya, untuk membasmi kuman luka dan dengan itu menghalang perkembangan sepsis (darah keracunan). Mereka adalah bahan kimia yang boleh dihasilkan pada berbeza asas.

Apa itu antiseptik?

Dengan istilah antiseptik, profesional perubatan bermaksud bahan kimia yang digunakan untuk membasmi kuman luka. Dengan istilah antiseptik, doktor bermaksud bahan kimia yang digunakan untuk membasmi kuman luka. Antiseptik mesti memenuhi standard yang tinggi untuk membunuh patogen dalam soalan tepat pada masanya. Dengan cara ini, jangkitan pada kawasan yang terjejas dan, sebagai akibatnya, dari seluruh organisma dapat dicegah. Antiseptik diberikan secara luaran, iaitu pada luka atau bahagian tubuh tertentu. Tidak seperti antibiotik, sebagai contoh, mereka bertindak dengan ketepatan tepat, iaitu kesannya terhad pada laman web sebenar pentadbiran. Antiseptik digunakan terhadap pelbagai jenis patogen, Seperti bakteria atau kulat, dan boleh mempunyai bahan kimia yang berbeza sebagai asasnya.

Aplikasi, kesan dan penggunaan perubatan

Dalam perubatan, antiseptik kebanyakan digunakan untuk membasmi kuman luka. Secara terbuka luka, ada risiko sepsis (darah keracunan) disebabkan oleh menyerang patogen. Ini teruk keradangan organisma akibat jangkitan dengan bakteria atau kulat. Dalam keadaan terburuk, sepsis boleh membawa maut. Mengubati luka dengan antiseptik membunuh patogen sebelum boleh merebak. Pembunuhan ini berlaku, misalnya, dengan memusnahkan sebatian protein dalam patogen, mengurangkan ketegangan permukaannya atau secara langsung mempengaruhi metabolisme patogen. Akibatnya, bakteria atau kulat tidak dapat merebak dan akhirnya mati tanpa menyebabkan kerosakan besar pada tubuh orang yang terkena. Untuk benar-benar berkesan, antiseptik mesti memenuhi syarat yang ketat. Sebagai contoh, mereka mesti dapat membunuh kuman dengan cepat dan boleh dipercayai tanpa membahayakan orang yang terkena. Kepentingan besar diberikan kepada keserasian tisu yang baik. Risiko a reaksi alahan juga mesti dijaga dengan rendah. Kegiatan spektrum yang luas juga merupakan kelebihan, sehingga antiseptik dapat digunakan terhadap berbagai patogen dan dengan demikian bertindak sebisa mungkin.

Antiseptik herba, semula jadi dan farmaseutikal.

Antiseptik boleh mempunyai bahan kimia yang berbeza sebagai asasnya. Pelbagai alkohol seperti etanol atau heksanol sangat sesuai digunakan untuk pembasmian kuman luka dan membunuh patogen. Untuk tujuan ini, mereka dicairkan dengan air, kerana kesan optimum untuk alkohol ialah 70 - 80%. Mereka juga biasa digunakan dalam perubatan untuk membasmi kuman tangan. Alkohol juga boleh digabungkan dengan yodium dan kemudian digunakan sebagai antiseptik. Yang dihasilkan yodium tincture sering digunakan untuk membasmi kuman kawasan sebelum prosedur pembedahan. Ia juga dapat digunakan untuk mengobati luka (kecil). Sebatian yang disebut halogenasi seperti chlorhexidine cari aplikasi tertentu dalam pergigian, di mana mereka boleh bertahan lama tetapi tidak menembusi mulut mukosa. Triclosan adalah salah satu penghambat bakteria yang sangat kuat dan, selain penggunaannya dalam pergigian, sering digunakan untuk membasmi kuman di bilik latihan dan klinik dan dengan itu mencegah penyebaran penyakit. Dalam beberapa kes, merkuri sebatian seperti tiomersal juga digunakan sebagai antiseptik. Namun, sebilangan produk ini kini telah dilarang di Jerman kerana tinggi merkuri kandungan boleh memberi kesan toksik sekiranya bahan tersebut memasuki badan.

Risiko dan kesan sampingan

Antiseptik bertujuan untuk mencegah penyebaran kuman. Dengan berbuat demikian, mereka mesti digunakan terus ke kulit untuk memberi kesan di sana. Oleh itu, tidak jarang reaksi berlaku pada bahagian tubuh yang terjejas. Alkohol, misalnya, diketahui menyebabkan a membakar sensasi semasa bersentuhan dengan kulit, yang boleh menjadi sangat menyakitkan sekiranya berlaku luka terbuka. Dalam keadaan tertentu, reaksi alahan terhadap satu atau lebih bahan yang terdapat dalam antiseptik mungkin berlaku. Bau tajam yang dikeluarkan oleh banyak antiseptik dianggap tidak menyenangkan oleh banyak orang. Penggunaan bahan antiseptik yang kerap boleh merosakkan kulitlapisan berminyak semula jadi.