Antitussives: Kesan, Kegunaan & Risiko

Ubat antitusif digunakan untuk merawat penyakit dengan menjengkelkan batuk. Mereka memberikan penenang batuk, bertutur ubat antitusif Oleh itu juga dipanggil penekan batuk. Batuk adalah gejala selesema biasa atau selesemaseperti jangkitan dan boleh mendukacitakan pesakit.

Apakah antitussive?

Dalam kebanyakan kes, ubat antitusif terdapat dalam apa yang disebut batuk syrup. Mereka biasanya merupakan ubat yang baik untuk batuk kering dan menjengkelkan. Antitussives biasanya merupakan ubat yang baik untuk batuk yang menjengkelkan kering. Batuk seperti itu boleh berlaku dengan banyak penyakit, sering disebabkan oleh jangkitan selesema or sejuk. Dalam kes ini, batuk adalah gejala penyakit. Terutama batuk yang menjengkelkan yang sangat kering, di mana tidak ada lendir yang dikeluarkan sama sekali, sering kali membebani orang yang terjejas dalam kehidupan seharian. Terutama pada waktu malam, ketika batuk merampas tidur pesakit, antitussive adalah ubat pilihan yang baik. Mereka dengan pasti menekan rangsangan batuk dan pesakit dapat berehat. Walaupun batuk yang mudah marah kesakitan, penggunaan antitussive harus dipertimbangkan. Antitussives boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan jenis; sebagai tambahan kepada agen farmaseutikal, terdapat banyak agen herba dan homeopati.

Aplikasi dan kesan dan penggunaan perubatan

Dalam kebanyakan kes, antitussives terkandung dalam apa yang disebut sirap batuk. Sekiranya pesakit mengalami batuk, yang boleh menjengkelkan dan juga kering, a sirap batuk dengan antitussives memberikan kelegaan yang besar. Tetapi antitussives juga tersedia dalam bentuk tablet atau jatuh. Antitussive memberi kesannya di bahagian tengah sistem saraf, di mana mereka melumpuhkan pusat rangsangan batuk di otak batang. Di samping itu, mereka juga mempunyai penenang kesan. Walau bagaimanapun, banyak antitussive tidak boleh digunakan selama lebih dari beberapa hari, kerana risiko ketagihan sangat meningkat dengan agen-agen tertentu ini. Walau bagaimanapun, ada juga antitussives yang tidak ada risiko ketagihan. Atas sebab ini, sisipan pakej hendaklah selalu dibaca dengan teliti dan semua arahan di dalamnya dipatuhi dengan ketat. Pada prinsipnya, antitussives hanya boleh digunakan jika batuk tidak produktif. Ini adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan batuk yang sangat menjengkelkan tetapi tidak membersihkan lendir, batuk kering yang disebut atau batuk yang mudah marah. Selalunya, batuk seperti itu juga menyebabkan kesakitan di kawasan tiub bronkial. Dalam jenis batuk lain, antitussive mempunyai kesan kontraproduktif kerana lendir tidak dikeluarkan oleh rangsangan batuk yang ditekan, yang menyebabkan peningkatan kesesakan paru-paru dan bronkus. Juga, ekspektoran tidak boleh dikombinasikan dengan antitussives. Ini kerana lendir yang dilonggarkan dalam prosesnya tidak dikeluarkan.

Antitussives herba, semula jadi, homeopati, dan farmaseutikal.

Antitussives biasanya tersedia sebagai jus, tetapi ada juga titisan atau tablet dengan bahan aktif yang sama. Pada kanak-kanak, jus sebenarnya selalu digunakan kerana ia paling senang digunakan. Tetes boleh diambil secara lisan, atau ditambahkan ke alat sedut sebagai tambahan. Antitussives kimia dan farmaseutikal tersedia, seperti codeine, clobutinol, pentoksiin, dextromethorphan, oxeladin, pipacetate, atau theobromine. Selain itu, terdapat sejumlah ubat herba yang juga mempunyai sifat antitusif. Yang paling penting adalah tulang rusuk, Tetapi juga thyme, coltsfoot dan lumut Iceland. Tumbuhan ini semuanya mempunyai sebahagian besar tanaman lendir, yang disebarkan dengan menenangkan di kerongkong dan menenangkan batuk. Walau bagaimanapun, ubat homeopati juga mencapai kesan yang baik pada sebilangan orang. Terutama pada kanak-kanak yang lebih kecil, ini boleh digunakan dengan lebih selamat daripada bahan kimia dan ubat antikulat. Untuk mencari ubat homeopati yang tepat, seseorang harus mendapatkan nasihat doktor dengan latihan tambahan, homeopati atau di farmasi dari profesional terlatih. Pengubatan sendiri, tanpa mengira jenis ubatnya, selalu dikaitkan dengan risiko.

Risiko dan kesan sampingan

Mengambil antitussive boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan dan mungkin juga berkaitan dengan risiko. Sekiranya ubat itu adalah ubat penenang yang menenangkan, anda harus menahan diri dari mengendalikan mesin dan mengambil bahagian dalam lalu lintas jalan raya penenang kesan juga melemahkan masa reaksi, yang meningkatkan risiko kemalangan. Sekiranya pesakit mengalami kronik paru-paru penyakit, antitussive tertentu tidak boleh diambil. Dalam kes terburuk, terdapat risiko kelumpuhan pernafasan. Salah satu bahan aktif ini adalah codeinemisalnya, yang hanya boleh digunakan untuk batuk yang sangat teruk. Di samping itu, terdapat peningkatan risiko ketagihan dengan beberapa antitussives. Oleh itu, sebilangan bahan aktif yang tergolong dalam antitussive hanya boleh diambil untuk jangka masa yang sangat terhad. Jika tidak, gejala ketagihan mungkin berlaku. Sebilangan besar antitussive herba dan homeopati, sebaliknya, tidak mempunyai kesan sampingan yang serius. Walaupun begitu, secara prinsip, sisipan pakej harus selalu diberi pertimbangan yang ketat dengan semua ubat.