Antivenin: Kesan, Kegunaan & Risiko

Antivenin adalah nama yang diberikan kepada sebuah sistem imunejen penguat digunakan untuk pertolongan akut terhadap gigitan ular. Penyediaannya diperkaya dengan antibodi. Dengan cara ini, bahan-bahan berbahaya dari racun dalam organisma dapat dinetralkan atau bahkan dihilangkan.

Apa itu antivenin?

Antivenin adalah nama yang diberikan kepada sebuah sistem imunejen penguat digunakan untuk pertolongan akut terhadap gigitan ular. Hubungan dengan haiwan liar mungkin tidak terlalu biasa di negara ini. Walau bagaimanapun, bagi ahli zoologi atau ahli biologi, hubungan dengan ular dan kalajengking adalah mungkin. Begitu juga, walaupun di garis lintang setempat, beberapa spesies reptilia yang hidup di alam semula jadi boleh menyuntik berbahaya kesihatan hingga - dalam dos yang sangat tinggi - racun mematikan melalui gigitan ke dalam tubuh manusia. Antivenin semestinya membantu melawan gejala yang timbul akibatnya. Komponennya diperoleh secara langsung dari racun ular dan kalajengking. The antibodi terkandung dalam serum boleh mengikat venous berbahaya dalam aliran darah - pentadbiran biasanya bersifat intravena. Walau bagaimanapun, bergantung pada bentuk penyediaannya, enzim yang terkandung di dalamnya juga akan mengakses sel-sel saraf, organ dan darah sel. Oleh itu, kemungkinan aplikasi mencapai spektrum yang luas.

Tindakan farmakologi

Antivenin membantu dengan jumlah yang tinggi antibodi terikat dalam cecair. Ini diperoleh dari racun reptilia dan kemudian digunakan secara terapeutik. Kesan yang diinginkan biasanya berlaku hanya selepas beberapa minit. Keseluruhan proses mengikat racun oleh antibodi dan membuangnya dari organisma boleh memakan masa beberapa jam. Oleh itu, rawatan itu sendiri mungkin agak mudah. Walau bagaimanapun, adalah lebih kompleks untuk menetapkan diagnosis individu. Tidak jarang, misalnya, terdapat sekitar 300 hingga 400 jenis toksin yang berlainan dalam kumpulan risiko pekerjaan. Oleh itu, persiapan yang sesuai harus dikembangkan terhadap setiap dari mereka. Ini menunjukkan bahawa antivenin tersedia di pasaran dalam pelbagai komposisi dan dos. Oleh itu, ia mesti diberikan oleh doktor. Malah penyalahgunaan boleh menyebabkan lebih jauh kesihatan masalah untuk orang yang terjejas atau meningkatkan kesan racun yang disuntik oleh ular. Sebarang gigitan reptilia mesti diperiksa dan dirawat oleh pakar.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Untuk penggunaan, antivenin digunakan terutamanya untuk gigitan ular dan sengatan kalajengking. Pada asasnya, dua jenis serum telah berkembang dalam hal ini. Antivenin monovalen diberikan apabila spesies reptilia diketahui secara khusus dan hanya spesies ini yang menggigit atau menyengat. Sebaliknya, mungkin juga terjadi bahawa pada saat luka tidak diketahui spesies ular mana yang terlibat - dan apakah ia berbisa. Dalam kes ini, sebaliknya, antivenin polivalen disuntik. Ia menggabungkan antibodi beberapa racun ular dan kalajengking. Oleh yang demikian, mustahil untuk mengikat pelbagai jenis toksin yang mungkin. Walau bagaimanapun, kesan agen polyvalent yang terakhir mungkin bermula dengan kelewatan masa berbanding dengan antivenin monovalen dan dengan itu memerlukan masa lebih lama untuk menghilangkan toksin. Dalam aplikasi selanjutnya, penggunaan pencegahan terhadap gigitan reptilia tertentu juga dapat dibayangkan dan dibuat terutama sebelum melakukan perjalanan ke negara-negara yang jauh.

Risiko dan kesan sampingan

In pentadbiran, bagaimanapun, antivenin terbukti tidak berbahaya sepenuhnya. Pada dasarnya, ia dapat ditolak oleh badan dan dalam hal ini ia sendiri mencetuskan reaksi alahan dalam organisma. Ini secara amnya dicatatkan sebagai penyakit serum dan mencirikan penyakit keadaan di mana orang yang terjejas bertindak balas negatif terhadap ejen yang disuntik kepadanya. Dalam beberapa kes, ia juga mengakibatkan keadaan kejutan. Ia boleh menyebabkan kematian sekiranya tidak dirawat. Namun, lebih kerap pesakit mengadu tekanan darah tinggi, keruntuhan peredaran darah atau berlaku secara spontan demam. Oleh itu, Antivenin jarang digunakan. Hanya sekiranya terdapat racun ular yang dapat ditentukan dengan jelas, di mana ubat-ubatan lain dikecualikan, ia boleh diberikan. Sebagai tambahan kepada petunjuk perubatan, secara keseluruhan kesihatan pesakit mesti selalu diambil kira untuk mengelakkan kesan sampingan yang disebutkan di atas.