Sindrom Anton: Punca, Gejala & Rawatan

Dalam sindrom Anton, kortikal buta berlaku, tetapi pesakit tidak menyedarinya. The otak terus menghasilkan gambar yang diterima individu yang terpengaruh sebagai gambar persekitaran dan dengan itu gagal melihatnya buta. Pesakit sering tidak memberikan persetujuan untuk mendapatkan rawatan kerana kurang memahami.

Apa itu sindrom Anton?

Sindrom Anton dicirikan oleh kortikal buta, menjadikannya sindrom neurologi. Oleh itu, dalam konteks sindrom, kebutaan tidak disebabkan oleh kerosakan pada mata tetapi berkaitan dengan lesi korteks serebrum. Dalam sindrom Anton, jalur visual di kedua-dua hemisfera otak rosak, sehingga rangsangan visual tidak lagi sampai ke otak dan juga tidak lagi dapat diproses di sana. Mereka yang terjejas juga menderita anosognosia dan tidak menyedari diagnosis kebutaan mereka sendiri. Dalam sindrom Anton, anosognosia juga disebabkan oleh kerosakan pada kawasan tertentu di otak. Sindrom ini dinamakan sempena pakar neurologi Austria Gabriel Anton, yang pertama kali menggambarkan gambaran klinikal pada abad ke-19. Pada masa itu, dia menggambarkan kes seorang wanita yang tidak menyedari kebutaannya dan benar-benar meminta nasihat perubatan kerana gangguan pencarian kata.

Punca

Sindrom Anton biasanya disebabkan oleh a strok. Biasanya, penyebab infark serebrum mempengaruhi korteks visual kedua-dua hemisfera serebrum. Korteks visual dibekalkan dengan arteri darah oleh otak arteri. Kedua-dua arteri serebrum posterior timbul dari ini arteri. Gangguan peredaran darah di arteri ini mempengaruhi korteks visual dan, menurut penyelidikan semasa, mungkin mencetuskan kecacatan sambungan dalam pemprosesan maklumat visual. Maksudnya, dalam sindrom Anton, mata benar-benar melihat, tetapi minda sedar tidak lagi memperoleh gambaran mengenai rangsangan visual. Sebagai contoh, korteks visual tidak lagi menyampaikan maklumat visual ke pusat otak untuk bahasa. Anosognosia menghasilkan pusat maklumat verbal secara visual hanya membuat sesuatu kerana maklumat yang hilang. Sebagai tambahan kepada strok, Sindrom Anton boleh disebabkan oleh lesi jalur visual anterior, pendarahan, atau epilepsi.

Gejala, keluhan, dan tanda

Sindrom Anton dicirikan oleh apa yang biasanya merupakan buta asal kortikal. Kurangnya pandangan mengenai kekurangan penglihatan adalah gejala sindrom yang paling khas. Individu yang terjejas tidak memberitahu diri mereka bahawa mereka dapat melihat, tetapi sebenarnya tidak ragu-ragu mengenainya. Otak mereka sendiri menipu mereka dengan memberi mereka gambar yang dibuat secara konsisten. Selalunya, pesakit sindrom Anton menemui bingkai pintu, dinding, atau bahkan di hadapan kereta kerana ini adalah rekaan, tetapi bagi mereka gambar yang benar-benar nyata. Mereka tersandung, terhuyung-huyung dan tersandung. Mereka tidak lagi mengenali objek dan orang. Mereka memberi penjelasan kepada mereka dan orang lain mengenai perkara ini. Oleh itu mereka melihat kekokohan mereka sendiri dalam keadaan tersandung dan tersandung. Mereka biasanya menyalahkan objek dan orang yang tidak dikenali kerana cahaya buruk atau kurang perhatian. Mereka tidak sengaja menipu orang lain atau bahkan diri mereka sendiri tentang kebutaan mereka, tetapi sebenarnya tidak menyedari kebutaan mereka.

Diagnosis dan kursus

Doktor membuat diagnosis sindrom Anton dengan mengambil a sejarah perubatan, pengimejan otak, dan ujian penglihatan. Secara khusus, dalam sejarah, pesakit menafikan ditanya apakah penglihatan mereka telah menurun baru-baru ini. Dalam ujian penglihatan, mereka menerangkan objek, nombor, dan huruf dengan jelas tetapi tidak betul. Pengimejan akhirnya mendedahkan lesi korteks visual. Sama ada a strok atau kerosakan pada jalur visual anterior yang telah mencetuskan sindrom Anton dapat ditentukan sama ada dengan pengimejan sendiri atau dengan bantuan pelbagai ujian pada arteri serebrum. Kerana pesakit sindrom Anton tidak menunjukkan pandangan, prognosis untuk ini keadaan agak tidak baik. Sekiranya tidak dirawat, kemerosotan neurologi sindrom mungkin berlaku. Penolakan kaedah diagnostik kadangkala menghalang diagnosis daripada disahkan. Pemulihan langkah-langkah dapat mencapai kejayaan penyembuhan, terutama dalam kes kerosakan yang disebabkan oleh epilepsi, sekiranya pesakit mengizinkan rawatan.

Komplikasi

Sindrom Anton mengakibatkan komplikasi psikologi dan fizikal yang teruk. Di satu pihak, ini boleh menjadi kebutaan pada pesakit, yang bagaimanapun tidak dapat dilihat kerana otak terus menghasilkan gambar persekitaran. Sindrom Anton membawa kepada sekatan kehidupan seharian dan kualiti hidup yang cukup besar. Rawatan itu terbukti sukar, kerana orang yang terkena tidak menyedari secara langsung bahawa dia sakit dengan sindrom Anton. Dengan membayangkan bahawa dia dapat terus melihat, pesakit menimbulkan bahaya bagi dirinya dan orang lain. Oleh itu, orang yang terjejas sering berlari ke arah objek atau bahkan di hadapan kenderaan. Ini boleh membawa kepada kemalangan, yang dalam keadaan terburuk boleh membawa maut. Oleh itu, orang yang terkena sindrom Anton bagaimanapun bergantung pada pertolongan orang lain, selagi tidak ada rawatan yang berlaku. Sindrom itu sendiri dapat dikenali dengan mudah dengan ujian mata. Rawatan biasanya melibatkan perbincangan dengan ahli psikologi. Walau bagaimanapun, mungkin memerlukan masa yang lama untuk kemasukan ke sindrom Anton berlaku pada pesakit. Selepas itu, pelbagai langkah-langkah boleh diambil untuk meningkatkan orientasi dan mobiliti pesakit. Jangka hayat dikurangkan sehinggakan pesakit berisiko meningkat terlibat dalam kemalangan.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sindrom Anton harus dinilai oleh profesional perubatan secepat mungkin. Rawatan yang paling berkesan, neuroplasticity, hanya berkesan untuk dua belas minggu pertama selepas kebutaan. Selepas itu, fizikal dan fizikal yang kurang berkesan terapi pekerjaan langkah-langkah mesti diambil. Oleh kerana mereka yang terjejas biasanya tidak menyedari kebutaan mereka sendiri, diagnosis biasanya terlambat dan pilihan rawatan juga terhad. Oleh itu, dalam kes terbaik, langkah pencegahan diambil. Adalah disyorkan untuk berjumpa doktor yang mengalami gangguan peredaran darah pertama atau yang lain kesihatan masalah yang boleh membawa untuk strok dan seterusnya untuk sindrom Anton. Pesakit dengan epilepsi atau lesi jalur visual anterior harus memberitahu diri mereka pada waktunya mengenai kemungkinan kejadian yang seterusnya. Sekiranya sindrom Anton berlaku, maka keadaan boleh diterima dengan lebih senang. Sesiapa yang mengesyaki bahawa orang lain menderita sindrom jarang harus menemaninya berjumpa doktor dan menjelaskan sebab-sebabnya. Kenalan lain termasuk pakar oftalmologi serta pakar neurologi dan ahli angiologi.

Rawatan dan terapi

Rawatan sindrom Anton sangat mencabar kerana pesakit tidak jelas mengenai penyakit mereka sendiri. Langkah-langkah terapi biasanya ditolak dengan keras dan dianggap sia-sia. Yang perlu terapi adalah simptomatik dan antara disiplin. Neurologi berperanan sama pentingnya dalam jalan terapi seperti psikiatri, internis dan ahli fisioterapi. Yang paling penting, penyakit yang mendasari penyebabnya mesti dikenali dan dirawat secara konsisten. Dalam psikoterapi dan psikofarmakologi terapi, pesakit yakin akan kebutaan mereka melalui peringatan yang konsisten, walaupun ini sering dipenuhi dengan potensi konflik. Dalam fizikal dan terapi pekerjaan, defisit yang berkaitan dengan kehidupan seharian dapat diatasi sejauh mungkin. Strategi pampasan dipelajari dan dapat membantu mengimbangi kekurangan. Neuroplastik adalah sesuatu yang lebih baru terapi pilihan untuk buta kortikal, yang dapat mengaktifkan semula persepsi visual melalui rangsangan neuron korteks yang berdekatan. Walau bagaimanapun, kerana kaedah ini menunjukkan kejayaan hanya 12 minggu setelah kebutaan, dan pesakit sindrom Anton biasanya tidak berjumpa doktor dalam tempoh yang singkat ini kerana kekurangan pandangan mereka, prosedur ini sering tidak dipertimbangkan untuk sindrom Anton.

Prospek dan prognosis

Dalam sindrom Anton, prognosis sangat bergantung pada pandangan pesakit mengenai penyakit ini dan kerjanya dalam proses rawatan. Dalam hampir semua kes, pandangan tidak terdapat pada penderita. Oleh itu, pelaksanaan rawatan adalah sukar atau mustahil. Tanpa rawatan perubatan, simptomnya kekal. Tidak ada yang memburuk, tetapi juga tidak ada peningkatan keadaan kesihatan. Dengan rawatan, gejala dapat diatasi. Teknik neuroplastik yang terbukti menghasilkan kelegaan dalam beberapa minggu dan bulan. Di samping itu, intensif psikoterapi berfungsi pada corak kognitif pesakit, kepercayaan yang salah dan perubahan tingkah laku. Prosedur ini sangat sukar dan sering memerlukan beberapa bulan atau tahun. Namun, kerana kurangnya pengetahuan tentang penyakit ini, beberapa pasien yang telah menyatakan kesediaan untuk menjalani rawatan memutuskan terapi sebelum waktunya. Selain itu, kurangnya pandangan bermaksud bahawa terdapat potensi konflik yang tinggi antara pesakit dengan doktor dan ahli terapi yang merawat. Penderitaan menyulitkan pandangan dan hanya dalam kes-kes yang sangat jarang terdapat kemajuan yang signifikan dalam proses penyembuhan atau penyembuhan lengkap. Sebaliknya, jika terdapat penerimaan penyakit atau kepercayaan terhadap doktor yang merawat, ada prognosis yang baik.

pencegahan

Sindrom Anton dapat dicegah secara sederhana melalui langkah yang sama seperti strok, yang biasanya mencetuskan sindrom.

Susulan

Sindrom Anton adalah kronik keadaan yang tidak dapat diubati secara kausal. Penjagaan susulan tertumpu terutamanya pada pemeriksaan biasa dan menyesuaikan rawatan selagi mungkin dengan yang sekarang kesihatan status orang yang terjejas. Di samping itu, langkah-langkah mesti diambil untuk mengelakkan keadaan kesihatan bertambah buruk. Ini termasuk latihan terapeutik di satu pihak dan ubat komprehensif di pihak lain, yang juga mesti diperiksa dan disesuaikan secara berkala. Pesakit mesti diperiksa oleh doktor seminggu sekali. Pada peringkat kemudian penyakit ini, diperlukan rawatan pesakit dalam di hospital. Sebahagian daripada rawatan susulan adalah ujian mata dan pemeriksaan neurologi, yang bergantung kepada keparahan sindrom Anton. Sekiranya terdapat gejala yang menyertainya, doktor tambahan mesti berunding. Kaunseling psikologi juga mungkin diperlukan. Bukan hanya orang yang terjejas sendiri, tetapi juga saudara-mara dan rakan-rakan mereka sering memerlukan sokongan pakar. Oleh kerana sindrom neurologi berkembang dengan perlahan, rawatan susulan selalu disertai dengan rawatan gejala yang aktif. Bagaimanapun, pesakit berada dalam terapi perubatan secara kekal dan harus mengambil langkah untuk memproses dan melegakan yang berkaitan tekanan.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Sebagai peraturan, mereka yang terkena sindrom Anton tidak dapat menyumbang secara langsung kepada terapi penyakit penyebabnya. Namun, mereka dapat belajar mengatasi kehidupan sehari-hari walaupun penyakitnya, yang pertama sekali mengharuskan mereka menerimanya. Langkah pertama menuju pertolongan diri dan cabaran besar bagi pesakit dan saudara mereka adalah kesedaran bahawa memang ada gangguan penglihatan yang perlu dirawat. Selagi pesakit tidak menyedari, adalah penting bahawa persekitaran sosial menghadapi mereka dengan penderitaan mereka secara sensitif tetapi konsisten. Sebagai contoh, pesakit dapat menyedari ketidakkonsistenan antara persepsi visual dan haptik. Oleh itu, pesakit boleh diminta untuk menerangkan apa yang sedang dipegang orang lain di tangannya. Pesakit kemudian dapat memeriksa sendiri apakah persepsi visualnya sesuai dengan apa yang dia rasakan. Penggunaan ketulan ais sangat berkesan. Di sini, orang yang terjejas segera menyedari bahawa dia melihat sesuatu yang lain daripada apa yang dia rasakan. Persekitaran sosial juga mesti memastikan pencegahan kemalangan. Perabot tidak boleh dipindahkan, benda bermata tajam dan bahaya tersandung seperti permaidani dan pelari harus dikeluarkan, dan akses ke ruang tangga harus selalu ditutup. Dalam keadaan apa pun, orang yang terlibat masih boleh mengambil bahagian secara bebas dalam lalu lintas jalan raya. Selagi orang itu tidak menyedari kebutaan mereka, mereka tidak boleh meninggalkan rumah itu sendirian. Di samping itu, usaha harus dilakukan untuk memulakan terapi psikoterapi atau psikofarmakologi. Sebaik sahaja pesakit menyedari bahawa dia buta, usaha dapat dilakukan untuk mengimbangi kekurangan setiap hari melalui langkah fisioterapeutik.