Yoga Anusara | Gaya yoga

Anusara Yoga

anusara Yoga adalah gaya yoga yang agak baru yang dikembangkan pada akhir 90-an. Ini terutama mengenai pembukaan jantung chakra. Ini adalah campuran Asanas dari Hatha Yoga, Vinyasa Yoga dan Iyenga Yoga.

Nafas harus mengalir dan juga sikap spiritual memainkan peranan utama dalam Anusara Yoga. Yogi mempelajari prinsip-prinsip falsafah tantrik dan di kelas yoga dia harus belajar untuk menghadapi dunia dengan rasa syukur dan kepercayaan pada kebaikan pada setiap manusia. Anusara Yoga dirancang untuk menguatkan kesihatan dan kesejahteraan yogi dan membantunya untuk mencari dalamannya mengimbangi. Selain asana, kelas Anusara juga terdiri dari meditasi senaman dan mantera.

yin-yoga

Yin Yoga kurang memberi tumpuan pada otot (Yang Yoga) daripada pada tulang, sendi, ligamen dan tisu penghubung. Sistem muskuloskeletal pasif diperkuat melalui latihan statik khas, dan sejenisnya latihan fasik juga boleh menjadi sebahagian daripada Yin Yoga. Kedudukan masing-masing dipegang sehingga 7 minit, yang memungkinkan yogi untuk menangani kedudukan dan dunia pemikiran dalamannya dan mencari dirinya sendiri. Tubuh perlahan-lahan berehat dan terbuka, sementara dunia emosi dan mental mempunyai masa untuk menangani pemikiran yang muncul dan bahkan mungkin memasuki keadaan meditasi. Yin Yoga biasanya dilakukan pada waktu pagi atau sebelum tidur.

Yoga Akro

Acro Yoga juga merupakan bentuk yoga yang sangat baru yang dikembangkan pada awal tahun 2000-an. Ini adalah bentuk yoga yang berdasarkan kepada kerja berpasukan. Acro Yoga berdasarkan latihan rakan kongsi.

Salah satunya adalah bahagian penstabil, yang lain menyeimbangkan dan melakukan beberapa latihan. Di Acro Yoga terdapat beberapa elemen utama: Akrobatik solar terdiri daripada kegembiraan, kepercayaan dan kekuatan dan mendapat ekspresi dalam latihan gimnastik fizikal. Penyembuhan Lunar berurusan dengan melepaskan dan mendengar. Bahagian ini dipenuhi dengan urutan dan elemen terapi lain. Latihan yoga berkaitan dengan pengembangan kesedaran rohani dan bernafas teknik. Melalui latihan rakan kongsi Askpekt, Acro Yoga adalah gaya yoga yang sempurna untuk yogi yang menikmati pergerakan komunal dan ingin menghabiskan masa lapang dengan orang lain