Anvil: Struktur, Fungsi & Penyakit

Dalam telinga tengah telinga manusia, terdapat tiga ossikel yang berengsel bersama dan menghantar getaran mekanikal gegendang telinga ke koklea di telinga dalam. Ossikel tengah disebut incus. Ia menerima getaran tukul dan memancarkannya ke stapes dengan penguatan mekanikal. Walaupun ketiga-tiga ossikel adalah yang terkecil tulang pada manusia, pada masa yang sama mereka juga sangat keras dan kuat untuk menghantar getaran dengan sekerap mungkin.

Apakah landasan itu?

Beratnya kira-kira 27 miligram, incus adalah kelas berat di antara jumlah tiga osikel di telinga tengah. Sebagai anggota tengah tiga ossikel yang memancarkan getaran suara dari gegendang telinga ke telinga dalam, ia dihubungkan ke malleus oleh articulatio incudomallearis sendi dan ke stape oleh artikulatio incudostapedia sendi kecil. Getaran dihantar ke sanggur dengan menggunakan pengaruh leverage. Oleh kerana lengan tuas dari fulcrum ke sanggur lebih pendek daripada lengan tuas dari sendi tukul ke fulkrum, pesongan landasan pada titik sambungan ke sanggur lebih pendek tetapi lebih kuat dengan faktor 1.3. Penguatan mekanikal selanjutnya dengan faktor 17 kemudian berlaku melalui transmisi getaran ke tingkap bujur, yang, dengan luas 3.2 qmm, hanya mencapai satu ketujuh belas dari kawasan gegendang telinga (55 qmm). Amplifikasi mekanikal dengan jumlah faktor 22 (1.3 x 17) diperlukan kerana impuls suara mesti dipindahkan dari udara yang boleh dimampatkan, gas, dengan amplitud yang besar dan tekanan suara yang rendah ke perilymph yang tidak dapat dimampatkan, cecair, sederhana di telinga dalam dengan amplitud rendah tetapi tekanan bunyi yang tinggi. Inkus, seperti dua ossikel yang lain, terdiri dari bahan tulang yang paling keras dan elastik, jadi ada sedikit kerugian akibat ubah bentuk semasa transmisi getaran.

Anatomi dan struktur

Landak boleh dibahagikan secara anatomi ke dalam badan (korpus) dan dua kaki, yang panjang kaki (crus longum) dan kaki pendek (crus breve). Yang utama besar-besaran - dan oleh itu pusat graviti - tertumpu di kawasan badan. Pusat putaran juga terletak di sana, sehingga sangat sedikit besar-besaran harus dipercepat semasa penghantaran getaran dan penguatan. Anggota badan yang panjang berakhir dalam proses lentikular, yang bersendi pada stape. Inkus ditutupi oleh selaput lendir, seperti juga dua ossikel yang lain. Dua otot kecil di telinga tengah, tensor timpani (Musculus tensor tympani) dan stapes (Musculus stapedius) hanya mempunyai kesan tidak langsung pada incus. Kedua-dua otot melakukan fungsi pelindung telinga dalam terhadap bunyi yang sangat kuat, seperti ledakan. Walaupun otot stapedius dapat melemahkan kecekapan transmisi suara dengan menegangkannya, transmisi getaran udara yang baik ke gegendang telinga memerlukan ketegangan penegangan gendang telinga - setanding dengan menegangkan kulit gendang besar dan timpani dalam orkestra simfoni. Landasan itu sendiri memainkan peranan pasif sebagai penghubung perantaraan.

Fungsi dan tugas

Tugas dan fungsi utama landasan adalah untuk mengirimkan, bersama dengan ossikel lain, getaran gendang telinga yang disebabkan oleh bunyi udara ke koklea di telinga dalam di bawah penguatan mekanikal. Ini berlaku untuk julat frekuensi yang dapat didengar, yang - bergantung pada tekanan suara - terletak pada sekitar 40 Hz hingga di bawah 20,000 Hz. Kekerapan tidak boleh diubah dan tekanan suara yang berbeza (kenyaringan) juga mesti diambil kira secara serupa. Dengan kesan leverage, incus menguatkan getaran yang dihantar oleh tukul dengan faktor 1.3. Kerana incus, sebagai anggota tengah di dalam ossikel, tidak mempunyai kaitan langsung dengan dua otot kecil telinga tengah, tensor timpani dan otot stapes, penghantaran getaran sebahagian besarnya pasif. Dengan memancarkan getaran suara dengan cara yang terbaik, ossikel juga mempunyai fungsi pelindung tertentu untuk sel deria di koklea. Sekiranya terdapat bunyi yang sangat kuat di atas kesakitan ambang atau ledakan secara tiba-tiba, kedua otot di telinga dalam menyebabkan kemerosotan transmisi suara seperti refleks (stapedius reflex), sehingga semacam konduktif hilang pendengaran ditubuhkan untuk masa yang singkat untuk melindungi sel deria di telinga dalam. Landak juga bertindak di sini sebagai penghubung pasif dalam "rantai kekangan" mekanikal.

Penyakit

Telinga tengah keradangan membentuk masalah yang paling biasa yang berkaitan dengan pengaliran bunyi ketiga ossikel. Proses keradangan yang berlaku dapat mengurangkan kecekapan fungsi transmisi getaran mekanikal, mengakibatkan konduktif sementara hilang pendengaran. Masalah pendengaran biasanya hilang sebaik sahaja telinga tengah keradangan telah sembuh dan tidak ada kerosakan yang tidak dapat dipulihkan berlaku di telinga tengah atau gendang telinga. Dalam banyak kes, efusi timpani, pengumpulan cecair serosa, lendir, berdarah, atau purulen di rongga timpani tepat di bawah ossikel yang dapat membatasi penghantaran getaran, berkembang semasa pertengahan jangkitan telinga. Sekiranya tidak dirawat, otitis media boleh membawa kepada kehilangan pendengaran kronik jika proses keradangan mengakibatkan pengerasan ossikel kekal, atau sklerotisasi. Sklerotisasi seperti itu, juga dikenali sebagai kalsifikasi ossikel, sering menjadi penyebab masalah pendengaran pada individu yang lebih tua. Menariknya, jika masalah saraf berlaku dengan saraf trigeminal, saraf kranial ke-5, yang cabang-cabangnya lateral bukan hanya sebahagian besarnya otot muka tetapi juga dua otot kecil di telinga tengah, stapedius reflex gagal bertindak balas terhadap bunyi yang sangat kuat. Oleh itu, bunyi yang sangat kuat sudah dianggap menyakitkan pada tekanan suara yang jauh lebih rendah, dan tidak ada mekanisme pelindung untuk sel deria di koklea.

Gangguan telinga yang biasa dan biasa

  • Kecederaan gendang telinga
  • Aliran telinga (otorrhea)
  • Otitis media
  • Keradangan saluran telinga
  • mastoiditis
  • Bulu telinga