Aorta: Struktur dan Fungsi

Kapal tengah

Bahagian aorta

Aorta boleh dibahagikan secara kasar kepada bahagian berikut:

Bahagian pertama, yang berasal dari ventrikel kiri, adalah menaik dan dipanggil aorta menaik. Ia terletak di dalam perikardium dan mempunyai dua cabang - dua arteri koronari yang membekalkan otot jantung.

Gerbang aorta diikuti oleh bahagian menurun aorta, aorta menurun. Ia berjalan pertama di rongga dada (kemudian dipanggil aorta toraks) dan kemudian - selepas melalui diafragma - di rongga perut (kemudian dipanggil aorta perut). Cabang-cabang aorta toraks membekalkan paru-paru, dinding dada, dan visera toraks bersebelahan. Cawangan aorta abdomen membekalkan organ perut.

Struktur aorta

Seperti semua saluran darah besar, dinding aorta mempunyai tiga lapisan:

  • lapisan dalam (intima)
  • lapisan tengah (media, tunika media)
  • lapisan luar (adventitia, tunica externa)

Aorta tergolong dalam arteri jenis elastik. Ini bermakna lapisan tengah sangat tebal dan mengandungi banyak gentian elastik.

Tugas aorta

Jantung yang mengepam mewujudkan perbezaan tekanan yang besar dalam sistem peredaran darah melalui pengecutan (systole) dan kelonggaran (diastole). Oleh kerana keanjalannya, aorta boleh mengimbanginya dan dengan itu membolehkan aliran darah yang berterusan. Melalui fungsi "cerek angin" ini, ia mengekalkan tekanan darah arteri (120/80 mmHg pada orang yang sihat) supaya ia masih wujud di bahagian badan yang lebih jauh.

Penyakit aorta

Pembesaran aorta berbentuk kantung atau gelendong yang tidak normal dipanggil aneurisma aorta. Jika ia pecah secara tiba-tiba, orang yang terjejas boleh berdarah hingga mati secara dalaman.

Pembedahan aorta ialah istilah yang digunakan oleh pakar perubatan untuk menggambarkan koyakan secara tiba-tiba pada kulit dalaman (intima) aorta, yang disebabkan oleh arteriosklerosis atau kemalangan, contohnya. Dalam kes yang melampau, aorta boleh pecah di tapak yang terjejas, yang kemudiannya (seperti dengan pecah aneurisma aorta) bermakna bahaya kepada kehidupan!