Aneurisma Aorta: Definisi, Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Simptom: Selalunya tanpa gejala, mungkin sakit di perut dan belakang (aneurisma aorta abdomen), mungkin batuk, serak, sesak nafas (aneurisma aorta toraks), sekiranya berlaku pecah sakit yang memusnahkan, kejutan, tidak sedarkan diri
 • Rawatan: Bergantung pada saiz dan pertumbuhan aneurisme, dalam kes campur tangan pembedahan saiz berisiko, stent atau prostesis vaskular
 • Pemeriksaan dan diagnosis: Selalunya penemuan sampingan, pemeriksaan ultrasound, pengimejan resonans magnetik (MRI), angiografi resonans magnetik (MRA), tomografi yang dikira angio (angio-CT)
 • Punca dan faktor risiko: Risiko meningkat dengan usia, arteriosklerosis, tekanan darah tinggi, merokok, kecenderungan, penyakit keturunan yang jarang berlaku seperti sindrom Marfan, sindrom Ehlers-Danlos, jangkitan
 • Pencegahan: langkah-langkah yang menyumbang kepada kesihatan vaskular, gaya hidup sihat, tidak merokok, rawatan dan kawalan hipertensi, pemeriksaan untuk kumpulan orang tertentu untuk mengelakkan komplikasi yang mengancam seperti pecah

Apakah aneurisme aorta?

Dalam lebih daripada 90 peratus kes, aneurisma aorta terletak di dalam perut, terutamanya di bawah saluran keluar saluran buah pinggang (aneurisma aorta infrarenal).

Kadangkala kantung kapal juga terletak di toraks (aneurisma aorta toraks). Malah aneurisme di dalam hati adalah mungkin. Dalam kira-kira separuh daripada kes, ia terletak di bahagian menaik arteri utama jantung (aorta menaik), dalam 40 peratus di bahagian menurun (aorta menurun) dan pada setiap orang kesepuluh yang terjejas dalam apa yang dipanggil gerbang aorta. .

Biasanya, diameter aorta ialah 3.5 sentimeter di bahagian dada dan 3 sentimeter di bahagian perut. Dalam kes aneurisme aorta, diameter kadangkala mengukur dua kali ganda.

Apakah simptom aneurisme aorta?

Aneurisma aorta: gejala di kawasan perut

Aneurisma aorta abdomen kemudian membawa, sebagai contoh, kepada gejala seperti sakit belakang yang memancar ke kaki dan masalah penghadaman. Dalam kes yang jarang berlaku, doktor merasakan aneurisme dalam perut sebagai ketulan berdenyut di bawah dinding perut.

Aneurisma aorta: gejala di kawasan dada

Aneurisma aorta di dada (aneurisma aorta toraks) juga selalunya tidak menyebabkan sebarang gejala. Walau bagaimanapun, apabila gejala berlaku, ia kadangkala termasuk yang berikut:

 • Sakit dada
 • batuk
 • Kekeringan
 • Kesukaran menelan
 • Sesak nafas

Aneurisma aorta pecah

Lebih besar aneurisma aorta, lebih besar risiko pecah. Aneurisma aorta abdomen yang lebih besar daripada 5.5 sentimeter pada lelaki dan 5.0 sentimeter pada wanita dianggap berisiko dan memerlukan rawatan.

Bagaimanakah aneurisma aorta boleh dirawat?

Aneurisma aorta - pembedahan atau tunggu dan lihat?

Rawatan yang betul bagi aneurisma aorta bergantung terutamanya pada saiznya. Aneurisma aorta yang lebih kecil dan tanpa gejala diperiksa oleh doktor sekali setahun, yang lebih besar dua kali setahun dengan ultrasound. Adalah penting bahawa tekanan darah kekal dalam julat normal yang lebih rendah (120/80 mmHg). Untuk ini, doktor mungkin menetapkan ubat antihipertensi.

Ia juga penting untuk merawat faktor risiko lain untuk aneurisma aorta seperti dislipidemia atau diabetes mellitus. Ia juga dinasihatkan untuk berhenti merokok.

Faktor dan tingkah laku tertentu meningkatkan tekanan dalam perut atau dada. Orang yang mempunyai aneurisme harus mengelakkan ini. Ini termasuk tidak mengangkat barang berat, contohnya. Ia juga berguna untuk mereka yang terjejas untuk belajar cara bernafas dengan betul di bawah tekanan.

Sekiranya aneurisma aorta dalam aorta abdomen mencapai diameter 5.5 sentimeter pada lelaki dan 5.0 sentimeter pada wanita, doktor mengesyorkan pembedahan. Perkara yang sama berlaku untuk aneurisma toraks yang mencapai diameter 5.5 sentimeter atau lebih, dan juga untuk aneurisme yang lebih kecil jika doktor memerhatikan bahawa saiznya meningkat lebih daripada 10 milimeter setahun.

Rawatan untuk aneurisma aorta abdomen

Pada asasnya terdapat dua kaedah rawatan untuk aneurisma aorta abdomen. Yang mana satu digunakan bergantung pada lokasi aneurisma aorta dan keadaan kapal.

 • Stent (prosedur endovaskular): Doktor memajukan tiub kecil (stent) melalui arteri inguinal ke bonjolan dinding - stent menstabilkan saluran dan merapatkan aneurisme aorta.
 • Pembedahan: Semasa pembedahan, pakar bedah membuang bahagian dinding arteri yang melebar melalui hirisan perut dan menggantikannya dengan prostesis vaskular berbentuk tiub atau Y.

Rawatan untuk aneurisma aorta toraks

Bagaimanakah aneurisma aorta boleh dikesan?

Doktor sering menemui aneurisma aorta secara kebetulan semasa pemeriksaan rutin. Sebagai contoh, doktor lebih kerap mengesan aneurisme aorta abdomen semasa pemeriksaan ultrasound pada perut.

Apabila mendengar dengan stetoskop, doktor kadangkala melihat bunyi aliran di atas kantung kapal. Pada orang yang langsing, aneurisme yang lebih besar pada aorta abdomen mungkin dapat dirasai dengan tangan melalui dinding perut.

Doktor juga biasanya menemui aneurisma aorta toraks secara kebetulan, selalunya semasa X-ray paru-paru. Doktor mendapatkan gambaran yang lebih tepat melalui ultrasound jantung. Semasa pemeriksaan ini, bahagian aorta juga jelas kelihatan.

Butiran tentang saiz dan bahaya aneurisma aorta disediakan oleh tomografi berkomputer (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI) dan mungkin angiografi resonans magnetik (MRA, pengimejan saluran).

Pemeriksaan melebihi 65 tahun untuk aneurisma aorta abdomen

 • Lelaki berumur 65 tahun ke atas
 • Wanita berumur 65 tahun ke atas yang merupakan perokok semasa atau pernah merokok sebelum ini
 • Individu dari mana-mana umur yang mempunyai saudara mara peringkat pertama dengan aneurisma aorta

Menurut statistik, sembilan daripada setiap ratus lelaki berumur antara 65 dan 75 tahun dipengaruhi oleh aneurisma aorta abdomen - dan bilangannya semakin meningkat. Malah, 22 peratus daripada mereka yang berusia lebih 85 tahun sudah terjejas. Aneurisme jarang pecah, tetapi jika berlaku, pesakit berisiko mengalami pendarahan hingga mati.

Wanita kurang berkemungkinan mengalami aneurisma aorta abdomen. Dua peratus wanita antara 65 dan 75 dan lebih sedikit daripada enam peratus daripada mereka yang berusia lebih 85 tahun terjejas. Oleh itu, pengesyoran untuk pemeriksaan umumnya tidak terpakai kepada semua wanita pada usia ini. Walau bagaimanapun, pakar masih menasihatkan bahawa wanita yang berisiko tinggi juga harus disaring.

Apakah punca dan faktor risiko aneurisma aorta?

Dalam lebih daripada 50 peratus kes, kalsifikasi vaskular (aterosklerosis) adalah punca aneurisma aorta. Ia juga kerap berkembang pada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi (hipertensi). Tekanan darah tinggi menekan saluran darah dan juga merupakan faktor risiko aterosklerosis.

Jangkitan bakteria juga kadangkala terlibat secara kausal dalam perkembangan aneurisme. Jangkitan menyebabkan dinding salur meradang dan akhirnya berubah membentuk bonjolan salur. Ini dipanggil aneurisme mikotik.

Aneurisma aorta: Penyebab yang jarang berlaku

Penyebab aneurisma aorta yang sangat jarang berlaku termasuk keradangan dinding saluran, contohnya, dalam jangkitan seperti sifilis lanjutan atau tuberkulosis.

Satu lagi kemungkinan penyebab aneurisma aorta ialah pembedahan jenis B yang dipanggil, iaitu pemisahan lapisan individu dinding vesel dalam aorta. Doktor juga merujuk kepada dinding arteri terbelah sebagai dissecans aneurisme.

Bagaimanakah aneurisma aorta boleh dicegah?

Langkah-langkah tertentu boleh diambil untuk mencegah beberapa faktor risiko untuk aneurisme aorta, seperti aterosklerosis dan tekanan darah tinggi.

Ini termasuk:

 • Diet sihat
 • Senaman yang mencukupi
 • Tekanan darah yang sihat, paras gula dalam darah dan kolesterol (atau rawatan dan kawalan ini jika perlu)
 • @ Tidak merokok

Menghadiri pemeriksaan biasa dengan doktor anda, kerana kebanyakan masa diagnosis adalah penemuan sampingan. Pemeriksaan kesihatan yang kerap meningkatkan peluang untuk mengesan aneurisma aorta lebih awal, sebelum ia berkembang kepada saiz yang mengancam nyawa.