Apakah perencat kolinesterase?

Inhibitor kolinesterase adalah komponen dari pelbagai ubat yang dapat digunakan untuk pelbagai penyakit kerana cara kerjanya yang berlainan. Kolinesterase meningkatkan aktiviti sebatian sel tertentu, yang terletak di otak dan juga dalam pelbagai organ seperti mata atau pundi kencing. Inhibitor kolinesterase yang ada berbeza antara satu sama lain, sehingga bahan aktif yang terbaik dapat dipilih bergantung pada kesan yang diinginkan. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan tersebut tidak boleh digunakan untuk mempengaruhi hanya satu organ, jadi kesan sampingan pada organ lain juga boleh disebabkan oleh pengambilannya.

Petunjuk untuk perencat kolinesterase

Oleh kerana hubungan sel yang memediasi isyarat melalui utusan asetilkolina boleh didapati di organ tubuh yang sangat berbeza, terdapat juga titik permulaan dan petunjuk yang sangat berbeza untuk perencat kolinerase. Di satu pihak, ubat-ubatan tersebut boleh digunakan untuk merawat bentuk ringan hingga sederhana Demensia Alzheimer. Dalam penyakit ini, terdapat kekurangan zat messenger achetylcholine di otak, sehingga dengan mengambil inhibitor kolinesterase, pemecahan bahan dikurangkan, sehingga berusaha memperlambat perkembangan penyakit ini.

Adakah pendekatan ini sebenarnya mempunyai kesan positif adalah kontroversial, dan penggunaan inhibitor kolinesterase di Demensia Alzheimer harus ditimbang secara individu. Petunjuk yang sama sekali berbeza untuk penghambat kolinesterase timbul dalam kes pengosongan gangguan pundi kencing atau usus, seperti yang boleh berlaku akibat operasi. Inhibitor kolinesterase meningkatkan aktiviti otot pundi kencing atau dinding usus dan dengan itu mendorong pengosongan.

Kerana kesan ini, satu lagi petunjuk penting untuk penghambat kolinesterase adalah penyakit kelumpuhan otot yang jarang berlaku myasthenia gravis. Dalam penyakit ini, tindakan cacat dari sistem imun memusnahkan laman web tindakan (reseptor) bahan utusan asetilkolina pada sel otot, mengakibatkan pengaktifan otot yang terganggu oleh sistem saraf dan dengan itu dalam kelumpuhan progresif. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh membawa maut dalam kes-kes yang melampau melalui kelumpuhan otot pernafasan. Inhibitor kolinesterase meningkatkan kepekatan asetilkolina di titik penghantaran saraf dan otot (plat hujung motor) supaya bilangan reseptor yang dikurangkan dapat dikompensasi dan perjalanan penyakit menjadi perlahan.

Inhibitor kolinesterase mana yang terdapat di pasaran?

Inhibitor kolinesterase yang terdapat di pasaran farmaseutikal boleh dibahagikan kepada dua kumpulan. - Di satu pihak, ada ubat-ubatan yang, kerana sifat kimianya, dapat menembus otak dan dengan itu digunakan untuk merawat demensia. Ini adalah sediaan yang mengandungi bahan aktif donzepil, galantamine atau rivastigmine.

Ubat ini boleh didapati dari pengeluar yang berbeza dan dalam dos yang berbeza, walaupun mekanisme tindakannya tidak berbeza. - Kumpulan perencat kolinesterase besar yang lain adalah yang tidak menembusi otak dan hanya menjangkau semua organ tubuh yang lain. Bahan aktif yang paling biasa di pasaran adalah neostigmine, pyridostigmine dan distigmine, yang digunakan, misalnya, untuk merawat gangguan pengosongan usus atau pundi kencing. Kumpulan ini juga merangkumi persiapan dengan nama perdagangan yang berbeza dari pengeluar yang berbeza.