Apendektomi (Pembuangan lampiran): Sebab dan prosedur

Apakah apendektomi?

Apendektomi ialah pembedahan membuang apendiks, lampiran kecil usus besar. Secara bahasa sehari-hari, prosedur ini juga dirujuk sebagai appendectomy - istilah yang tidak betul sepenuhnya, kerana lampiran dilekatkan terus pada lampiran, tetapi merupakan bahagian usus yang berasingan. Di samping itu, apendiks itu sendiri biasanya tidak dikeluarkan semasa apendektomi.

Bilakah anda melakukan apendektomi?

Sebab yang paling biasa untuk apendektomi adalah keradangan akut apendiks (apendisitis) - secara bahasa dikenali sebagai apendisitis. Gejala biasa termasuk serangan cepat dan sakit perut bawah yang teruk, loya, muntah dan demam.

Walaupun apendisitis sering membawa maut pada masa lalu, ia kini boleh disembuhkan dengan cepat dengan bantuan appendectomy. Atas sebab ini, doktor menyasarkan untuk pembedahan cepat jika terdapat syak wasangka yang berasas, supaya lampiran yang meradang tidak pecah dan menyebabkan peritonitis berbahaya.

Sebab-sebab lain untuk apendektomi adalah sakit perut bawah yang berpanjangan selepas punca lain seperti keradangan kolon atau tiub fallopio telah diketepikan. Jika perubahan sel dalam apendiks dikesan semasa pembedahan perut besar, pakar bedah membuangnya untuk menolak kanser berikutnya.

Operasi dilakukan di bawah anestesia am. Dalam kes apendektomi kecemasan, contohnya dalam kes apendisitis akut, tiub gastrik boleh dimasukkan untuk mengurangkan tekanan dalam saluran gastrousus dan dengan itu mengelakkan muntah.

Apabila boleh, pakar bedah pada masa kini melakukan apendektomi laparoskopi - iaitu, pembuangan apendiks semasa laparoskopi. Ini kurang teruk daripada prosedur tradisional kerana pakar bedah hanya membuat hirisan kecil untuk instrumen yang berfungsi (trocars).

Prosedur apendektomi

Begini cara apendektomi laparoskopi berfungsi:

Selepas pakar bedah mencuci, membasmi kuman dan menutup kawasan pembedahan dengan langsir steril, dia menorehkan kulit di bahagian bawah perut kanan dan kiri dan di bawah pusar setiap satu kira-kira satu sentimeter.

Dengan bantuan dua trocar yang berfungsi dan trocar optik, yang mengandungi kamera, dia kini mengesan lampiran yang meradang dan memisahkannya daripada tisu yang tinggal. Jika kawasan yang lebih besar sudah meradang, dia juga mungkin perlu mengeluarkan keseluruhan apendiks.

Akhir sekali, hirisan dijahit dalam beberapa lapisan. Pakar patologi memeriksa lampiran yang meradang untuk mengesahkan diagnosis.

Apakah risiko apendektomi?

Masalah penyembuhan luka boleh berlaku selepas pembedahan, kadangkala memerlukan prosedur ulangan.

Di samping itu, walaupun pentadbiran antibiotik pencegahan, luka mungkin dijangkiti. Akibatnya, abses, iaitu koleksi nanah yang terkapsul, boleh terbentuk. Ini mesti dibedah untuk mengelakkan jangkitan daripada merebak. Jangkitan sedemikian boleh menyebabkan peritonitis dan lumpuh usus, yang juga boleh mengakibatkan pembedahan.

Jarang sekali, pesakit mengalami hernia parut yang dipanggil selepas appendectomy. Dalam kes ini, tisu parut pembedahan bergerak berasingan, dan kandungan perut membonjol keluar. Selalunya, parut kemudiannya perlu dibedah dan diperkukuh untuk mengelakkan bahagian usus daripada bocor keluar.

Apakah yang perlu saya ketahui selepas apendektomi?

Dengan berunding dengan doktor anda, anda mungkin dibenarkan makan dan minum semula dalam hari pertama selepas pembedahan untuk memastikan usus sentiasa aktif. Jika pemulihan selanjutnya berjalan lancar, anda mungkin dibenarkan keluar dari hospital selepas empat hingga enam hari sahaja. Selepas kira-kira sepuluh hari, doktor keluarga anda akan menanggalkan jahitan kulit.