Jus Apple, Apple Spritzer dan Co

Orang Jerman memegang rekod dunia untuk minum jus: kita masing-masing minum sekitar 32 liter jus buah setiap tahun. Jus epal adalah minuman jus buah kami yang paling popular, dengan penggunaan tahunan sekitar 7.6 liter. Jus epal tulen rasanya enak dan sihat - tetapi kurang sesuai sebagai penghilang dahaga. Ini kerana jus epal tulen mempunyai kandungan buah yang tinggi gula (100 gram seliter) dan oleh itu juga banyak kalori, iaitu hingga 550 kilokalori. Jus epal juga mengandungi buah asid, yang tidak boleh diterima dengan baik oleh sebilangan orang.

Minuman kecergasan jus epal spritzer

Lebih baik mencampurkan jus epal dengan mineral air dan memenuhi kehausan dengan spritzer jus epal. Apple spritzer merasakan buah berkilau dan mengimbangi kehilangan cecair. Spritzer terbuat dari satu bahagian jus epal dan tiga bahagian mineral air adalah komposisi yang optimum. Mineral air semestinya mempunyai bahagian yang tinggi mineral seperti natrium, magnesium and kalsium. Spritzer jus epal adalah semula jadi kecergasan minuman dan penggalak tenaga. Jus epal yang terkandung dalam spritzer mengandungi secara semula jadi fruktosa and glukosa sebagai penambah tenaga, buah yang menyegarkan asid, kalium, vitamin dan komponen sihat yang lain. Ia karbohidrat cepat masuk darah dan bawa badan dan sel kelabu kita pergi. Oleh itu, semasa perjumpaan panjang atau perjalanan kereta, minuman yang menyegarkan dapat bertambah baik memori serta keupayaan untuk menumpukan perhatian dan bertindak balas. Pemalar darah gula tahap juga dapat mengelakkan keinginan. Spritzer juga sangat sesuai sebagai minuman yang menyegarkan semasa suhu berpeluh dan aktiviti berpeluh: Oleh itu, atlet bersumpah dengan minuman campuran sama seperti kanak-kanak dan pemandu.

Lebih suka epal atau jus?

Spritzer jus epal adalah penghilang dahaga yang baik. Air mineral mengimbangi kehilangan cecair dan menambah yang penting mineral, Dan karbohidrat dari jus epal membantu menstabilkan darah gula. Tetapi: Jus epal dan spritzer epal bukanlah pengganti epal sepenuhnya. Kerana dalam epal segar adalah bahan tanaman sekunder dan juga serat makanan yang penting. Pertama dan terpenting adalah pektin di bawah kulit, yang baik untuk kita kolesterol tahap. Oleh itu, epal juga tidak boleh dikupas.

Bahaya karies dari jus epal dan spritzer epal

Jus epal tulen tidak mengandungi gula tambahan - tetapi karies bakteria juga suka gula buah itu sendiri. Mereka memprosesnya menjadi asid, yang melembutkan gigi pelindung enamel. Asid semula jadi yang terdapat dalam jus epal juga merosakkan gigi enamel dengan menurunkan tahap ph di air liur. Bahkan bentuk yang dicairkan, jus epal, tidak lebih mesra gigi daripada jus epal tulen - walaupun dengan nisbah pencampuran dua bahagian air dan satu bahagian jus epal. Oleh kerana kanak-kanak sangat terdedah kepada pereputan gigi, mereka tidak boleh "menyedut" jus epal atau spritzer epal dari botol.

Naturtrüb - apa sebenarnya maksudnya?

Untuk menghasilkan jus yang berawan secara semula jadi, epal yang disusun dan dicuci dihancurkan menjadi tumbuk di kilang dan jusnya diekstrak dari itu di mesin penekan buah. Untuk menjadikannya steril dan tahan lama, jusnya dipanaskan sebentar hingga sekitar 85 darjah (dipasteurisasi). Proses ini menghasilkan jus epal (jus epal) atau jus epal dengan pulpa secara semula jadi. Jus yang berawan secara semula jadi seolah-olah baru diperah. Walau bagaimanapun, ini tidak mungkin dilakukan tanpa penggunaan bahan tambahan. Sebagai contoh, enzim ditambahkan untuk mengelakkan pulpa mengendap ke bahagian bawah. Walaupun begitu, jus keruh secara semula jadi sering lebih semula jadi daripada jus jernih, kerana yang terakhir biasanya dilarutkan dari pekat. Sebaliknya, jus dari pekat lebih stabil rasa.

Begitu banyak yang terdapat dalam jus buah dan Co.

Press house memproses epal terlebih dahulu menjadi jus langsung, yang menjadi asas bagi semua jus lain. Terdapat kira-kira tujuh epal (1.5 kilogram) dalam satu liter jus langsung. Pelbagai bentuk jus epal berbeza dalam pengeluaran dan kandungan buahnya:

  • Jus epal (jus langsung atau jus buah dari pekat): 100%.
  • Nectar epal: 50% kandungan jus epal.
  • Minuman jus buah: 30% bahagian jus epal
  • Apple spritzer: bergantung kepada nisbah pencampuran.

Jus epal - dari jus langsung atau pekat?

Jus epal selalu mengandungi 100% kandungan buah, tidak kira ia adalah "jus langsung" atau "jus buah dari pekat jus buah."

  • Jus langsung atau jus ibu adalah jus epal yang ditapis selepas menekan dan menekan dan sama ada segera dibotolkan atau disimpan steril terlebih dahulu kemudian dipanaskan dan dibotolkan.
  • Pekat diperoleh dengan mengeluarkan air dengan lembut di bawah vakum. Dalam pengurangan semula pekat ke jus epal hanya bahan-bahan yang ditarik (air dan pekat aroma sendiri) ditambahkan kembali.

Dalam kualiti dan rasa, jus dari pekat tidak dapat dibezakan daripada jus epal dalam botol secara langsung. Walau bagaimanapun, pengeluaran pekat memerlukan lebih banyak tenaga daripada yang berlaku dengan jus langsung. Di samping itu, banyak konsentrat berasal dari pembekal murah dari luar negara.

Nectar epal: banyak gula tambahan.

Nektar epal mesti mengandungi sekurang-kurangnya 50 peratus jus epal. Walau bagaimanapun, nektar - tidak seperti jus epal tulen - mengandungi sebilangan besar gula tambahan dan oleh itu bukan alternatif rendah kalori.

Minuman jus buah: kandungan jus buah rendah.

Minuman jus buah epal mungkin kelihatan lebih murah daripada jus epal pada pandangan pertama. Namun, hanya terdiri dari 30% jus buah, selebihnya adalah air, biasanya manis.

Apple spritzer - ia bergantung pada campuran

Apple spritzer boleh dicampurkan dalam bahagian yang berbeza. Walau bagaimanapun, mencampurkan jus epal tulen dengan air selalu lebih digalakkan daripada minuman nektar atau jus buah.