Permohonan pada kulit | Asid lipoik alfa

Permohonan pada kulit

Kulit adalah organ yang sangat penting dalam badan kita. Kulit adalah penghalang semula jadi antara persekitaran dan bahagian dalam badan. Oleh kerana kulit sentiasa bersentuhan dengan alam sekitar, kulit mesti sangat kuat.

Asid alpha-lipoic adalah pemulih radikal. Radikal bebas boleh merosakkan kulit. Sekiranya ini dikurangkan, ini boleh memberi kesan positif pada keadaan daripada kulit.

Lebih sedikit keriput muncul, kulit mendapat lebih banyak kelembapan dan menjadi kurang rapuh dan kering. Alpha lipoic asid dihasilkan oleh badan itu sendiri, tetapi juga boleh didapati dalam bentuk tablet dan kapsul untuk pemberian oral. Krim yang mengandungi asid alfa-lipoik juga tersedia terutama untuk kulit.

Ini sangat berkesan untuk penggunaan tempatan pada kulit. Krim boleh didapati di farmasi dan mungkin mengandungi pelbagai bahan tambahan. Semua kesan sampingan yang diperhatikan ditetapkan pada kategori "sangat jarang berlaku" (<1/10000 kes).

Sekiranya pesakit menyedari satu atau lebih gejala, pengambilan ubat mesti segera dihentikan dan doktor mesti dimaklumkan. - Di saluran gastrousus muntah, mual, cirit-birit dan sakit perut

  • Gangguan perisa
  • Gangguan hipersensitiviti seperti ruam kulit atau gatal-gatal
  • Sakit kepala
  • Gangguan penglihatan
  • Penipuan
  • Peningkatan berpeluh sebagai tanda hipoglikemia

Ibu yang mengandung dan menyusu hanya boleh mengambil Alpha Lipoik asid atas cadangan tegas dan di bawah pengawasan ketat doktor. Kanak-kanak dan remaja tidak boleh dirawat dengan asid alpha-lipoic, kerana tidak ada hasil kajian yang mencukupi.

Sekiranya terdapat alergi terhadap asid alfa-lipoik atau salah satu komponen ubat lain, seperti pewarna kuning-oren S (E110), rawatan juga harus dielakkan. Sekiranya asid alfa-lipoik diambil bersama dengan kanser ubat cisplatin, ini boleh menyebabkan hilangnya kesan cisplatin. Besi dan magnesium persediaan dan juga susu (tinggi kalsium kandungan) tidak boleh diambil bersama Alpha Lipoik asid, kerana bahan aktif suka membentuk sebatian dengan logam (disebut logam chelator) dan kesannya dapat dikurangkan.

Dadah untuk pesakit kencing manis (insulin atau antidiabetik oral lain) boleh meningkatkan kesannya dengan mengambil asid lipoik alfa tambahan. Ini membawa risiko hipoglikemia. Sekiranya rawatan diberikan pada masa yang sama, darah gula harus dikawal dengan ketat dan doktor harus dipanggil sekiranya terdapat tanda-tanda hipoglikemia, yang kemudiannya perlu mengurangkan dos antidiabetik. Pengambilan alkohol harus dielakkan, kerana boleh memberi pengaruh negatif terhadap diabetes polyneuropathy dan menjadikan kejayaan terapi dengan asid alpha lipoik lebih sukar.

Asid lipoik alfa dalam polineuropati

Polyneuropathy menerangkan penyakit periferal (distal) saraf. Polineuropati boleh disebabkan oleh kencing manis mellitus (diabetes), pengambilan alkohol yang berlebihan dan kerap, penyakit CNS, seperti multiple sclerosis (MS), atau tanpa sebab yang terbukti, kebanyakannya pada orang tua. Radikal bebas juga terlibat dalam pengembangan polineuropati.

Ini merosakkan saraf dalam struktur mereka. Dengan memberikan asid alpha-lipoic, pembentukan radikal dapat diminimumkan, sehingga polyneuropathy tidak maju dengan pantas. Perkembangan penyakit ini dapat ditangguhkan, tetapi tidak dapat dihentikan. Pemberian asid alfa-lipoik tidak dapat menyembuhkan polinuropati.