Memakai Pembalut Tekanan: Arahan & Risiko

Gambaran ringkas

 • Apakah pembalut tekanan? Langkah pertolongan cemas untuk luka yang berdarah banyak.
 • Bagaimanakah pembalut tekanan digunakan? Angkat atau tinggikan bahagian badan yang cedera, sapukan dan betulkan pembalut luka, sapukan dan betulkan pad tekanan.
 • Dalam kes yang mana? Untuk luka yang berdarah banyak, cth., luka, luka tebuk, lebam.
 • Risiko: Tercekik darah dan/atau laluan saraf.

Awas.

 • Sebagai peraturan, anda boleh dan harus menggunakan pembalut tekanan hanya pada bahagian kaki (lengan, kaki).
 • Dengan balutan tekanan terpasang, periksa kawasan di sekelilingnya untuk memastikan bekalan darah dan saraf tidak tersepit.
 • Perhatikan pembalut untuk melihat sama ada darah mengalir melaluinya. Jika ya, anda mesti mengenakan pembalut tekanan kedua di atasnya.
 • Hubungi perkhidmatan perubatan kecemasan! Luka yang berdarah dengan banyak mesti dirawat oleh doktor.

Apakah pembalut tekanan?

Jika luka berdarah dengan banyak atau memercik, adalah penting untuk menghentikan kehilangan darah secepat mungkin. Untuk melakukan ini, anda harus menggunakan pembalut tekanan. Untuk tujuan ini, sebaiknya gunakan pembalut luka steril, pek pembalut sebagai "agen tekanan" dan sama ada pembalut kasa atau kain segi tiga untuk pengikat.

Bagaimana untuk menggunakan pembalut tekanan!

Sebelum mengenakan pembalut tekanan kepada orang yang cedera, anda harus memakai sarung tangan pelindung nipis (cth. diperbuat daripada lateks, vinil, dsb.). Ini mempunyai dua tujuan: Pertama, ia mengurangkan risiko kuman masuk dari tangan anda ke dalam luka. Sebaliknya, sarung tangan pakai buang juga melindungi anda sendiri daripada jangkitan yang disebabkan oleh sentuhan darah secara langsung. Dengan cara ini, anda menghalang penularan penyakit yang mungkin kepada pesakit, seperti hepatitis C, melalui luka terbuka kecil di tangan anda.

Anda akan menemui sarung tangan pakai buang dan segala-galanya yang anda perlukan untuk pembalut tekanan dalam kit pertolongan cemas. Anda sepatutnya mempunyai kotak sedemikian di rumah. Malah mesti ada peti pertolongan cemas kecil di dalam kereta.

Jika anda perlu menggunakan pembalut tekanan sebagai langkah pertolongan cemas untuk kecederaan, ikuti langkah berikut:

 • Terangkan: Bercakap dengan orang yang cedera dan terangkan setiap langkah yang anda ambil dalam menggunakan tourniquet. Mereka yang mengalami pendarahan yang banyak biasanya takut dan resah. Mengetahui perkara yang anda lakukan sebagai responden pertama dan mungkin agak terganggu dengan mendengar boleh membantu menenangkan mangsa.
 • Picit saluran darah yang lebih besar: Di samping itu, anda boleh cuba memerah saluran pembawa darah yang lebih besar ke dalam kawasan luka. Pada lengan, titik yang betul untuk ini ialah arteri antara bisep dan trisep (otot lengan atas). Pada bahagian kaki, tekan ke pangkal paha orang yang cedera (berpusat) sebelum menggunakan pembalut tekanan.
 • Sapukan pembalut luka: Mula-mula letakkan pembalut luka steril pada luka, tutup sepenuhnya.
 • Selamatkan pembalut luka: Selamatkan pembalut dengan membalut kain kasa atau pembalut elastik di sekelilingnya beberapa kali dengan sedikit ketegangan (tetapi bukan keseluruhan pembalut). Pembalut harus ketat, tetapi tidak terlalu ketat.
 • Letakkan pad tekanan: Sekarang letakkan pad tekanan di atas luka di atas pembalut yang dibalut. Pek pembalut yang belum dibuka sesuai untuk ini, contohnya pembalut yang masih dibalut. Jika tiada, satu paket tisu atau seumpamanya juga boleh digunakan.
 • Selamatkan pad tekanan: Pegang pad tekanan pada tempatnya dengan satu tangan dan sekarang balut baki pembalut di sekeliling bahagian badan yang cedera dengan tangan yang lain. Pastikan bahawa terdapat sejumlah ketegangan di sini juga. Kencangkan hujung pembalut supaya tidak longgar.
 • Teruskan menaikkan: Pastikan bahagian badan yang cedera diletakkan lebih jauh ke atas, sebaik-baiknya di atas paras jantung. Graviti kemudian mengurangkan aliran darah ke kawasan luka.

Teruskan memberi perhatian kepada pesakit

Apabila memberikan pertolongan cemas kepada luka yang berdarah, sentiasa ambil tahu tentang kemungkinan tanda-tanda renjatan pada pesakit. Periksa pernafasan dan nadi dengan kerap dan ambil tindakan yang sewajarnya jika pesakit tidak sedarkan diri.

Jika pesakit pengsan atau tidak sedarkan diri tetapi bernafas sendiri, letakkan dia dalam kedudukan pemulihan sehingga perkhidmatan menyelamat tiba. Jika pesakit berhenti bernafas, mulakan resusitasi segera.

Jika mangsa mengalami kecederaan amputasi, letakkan bahagian badan yang terputus (cth., jari) dalam kain steril, balut dan bungkus dalam beg plastik kedap udara. Letakkan beg plastik dalam beg kedua berisi air ais. Ini meningkatkan peluang bahawa pakar bedah akan dapat menyambung semula bahagian badan yang terputus di hospital.

Alternatif dengan pembalut segi tiga

Daripada pembalut, anda boleh menggunakan kain segi tiga untuk menggunakan tourniquet untuk pertolongan cemas kecederaan.

 • Untuk melakukan ini, lipat kain ke dalam "tali leher" dan letakkan di tengah pada luka yang ditutup dengan pad steril.
 • Sekarang melepasi dua hujung "ikat" di sekeliling bahagian yang cedera, silangkannya di bahagian belakang dan kemudian lekapkannya ke hadapan semula.

Jika luka pada jari atau hujung jari berdarah dengan banyak, pembalut hujung jari selalunya mencukupi. Potong baji dari tengah kedua-dua belah plaster besar. Mula-mula lekatkan satu separuh pada bahagian jari yang tidak cedera dan kemudian lipat separuh lagi pada hujung jari. Lipat permukaan pelekat ke atas.

Pembalut lanjut sekiranya berlaku pendarahan teruk

Jika pendarahan sangat teruk sehingga meresap melalui pembalut tekanan, sapukan pembalut lain. Letakkan pad tekanan kedua di atas luka dan kencangkan dengan lebih banyak pembalut kain kasa dan simpulkan ia ditutup.

Bilakah saya membuat pembalut tekanan?

Terutama untuk luka berdarah yang banyak pada lengan atau kaki (cth. luka tikaman, luka, luka), pembalut tekanan adalah langkah pertolongan cemas yang betul.

Kadang-kadang pembalut tekanan di kepala juga diperlukan. Walau bagaimanapun, lebih sukar untuk memohon. Jika pad tekanan tidak boleh diikat dengan pembalut atau hanya boleh diikat dengan tidak mencukupi, anda atau orang yang cedera itu sendiri mesti menekan dan menahan pad tekanan dengan tangannya untuk menghentikan pendarahan.

Ini boleh menyebabkan lebam dan bengkak yang menyakitkan. Kemudian peraturan PECH membantu:

 • Ambil rehat
 • Sapukan pek ais
 • Sapukan pembalut tekanan (mampatan)
 • Tinggikan kawasan yang cedera

Pembalut tekanan mencipta tekanan balas dari luar. Ini mengehadkan lebam dan bengkak.

Risiko pembalut tekanan

Sebagai responden pertama, anda tidak seharusnya menggunakan pembalut tekanan terlalu ketat. Jika tidak, bekalan darah boleh terputus sepenuhnya. Di samping itu, terlalu banyak tekanan boleh mencederakan laluan saraf. Oleh itu, sentiasa periksa kawasan di sekeliling pembalut tekanan: Jika pembalut tekanan mengubah warna jari atau kaki (dalam kes pembalut tekanan pada lengan atau kaki) atau jika mereka berasa sangat sejuk, pembalut itu mungkin terlalu ketat. Kemudian longgarkan sedikit.

Jangan gunakan pembalut tekanan pada leher! Ia boleh memotong aliran darah ke otak atau pernafasan.

Dalam kes luka tikaman, kadang-kadang objek tajam masih tersangkut di luka. Ini menyukarkan untuk menggunakan pembalut tekanan. Walau bagaimanapun, jangan tariknya keluar dalam apa jua keadaan! Ini akan meningkatkan pendarahan. Sebaliknya, bina pad tekanan di sekeliling objek yang tersekat dan jangan balut pembalut di atasnya sama ada.