Arachnophobia: Punca, Gejala & Rawatan

Istilah arachnophobia merujuk kepada sebuah gangguan kebimbangan di mana penghidapnya mengalami ketakutan terhadap labah-labah. Bentuk fobia ini cukup meluas, terutamanya di Eropah, dan boleh menyebabkan pelbagai penyebab. Walaupun bentuk ringan dari arachnophobia tidak memerlukan terapi, arachnophobia yang teruk boleh mempengaruhi kualiti hidup mereka yang terjejas.

Apa itu arachnophobia?

Pakar faham arachnophobia menjadi patologi gangguan kebimbangan, atau lebih tepatnya, ketakutan patologi terhadap labah-labah. Di Eropah, ini gangguan kebimbangan adalah salah satu yang paling umum, walaupun, secara paradoks, tidak ada spesies labah-labah beracun di Eropah yang boleh membahayakan manusia. Sebaliknya, ketakutan spesifik terhadap labah-labah biasanya tidak diketahui di kalangan orang primitif. Arachnophobia, seperti kebanyakan gangguan kecemasan, menampakkan dirinya dengan reaksi kekerasan yang terlalu tinggi terhadap penglihatan atau kadang-kadang hanya dengan pemikiran labah-labah. Sebab-sebab yang tepat untuk ketakutan yang kuat terhadap labah-labah belum dijelaskan, tetapi terdapat banyak teori yang berbeza. Arachnophobia tidak selalu memerlukan rawatan terapeutik.

Punca

Menurut pakar, arachnophobia boleh mempunyai pelbagai kemungkinan penyebab. Sebilangan besar, kini dianggap awal zaman kanak-kanak pengalaman negatif dengan labah-labah boleh membawa kepada gangguan kecemasan kemudian. Ini juga boleh menjadi arachnophobia yang sudah ada oleh ibu bapa atau penjaga lain. Teori lain menyatakan bahawa sebab arachnophobia adalah ketakutan semula jadi terhadap semua bentuk kehidupan yang paling tidak serupa dengan manusia. Ini akan disokong, misalnya, dengan cara labah-labah bergerak. Lagi teori lain membawa mengembalikan Arachnophobie kepada fakta bahawa arachnid dapat mewakili sebenarnya bahaya bagi manusia dan / atau sudah dalam proses evolusi. Oleh itu, ketakutan yang sama dapat diprogramkan secara genetik mengikut andaian ini.

Gejala, keluhan dan tanda

Gejala arachnophobia yang paling jelas adalah ketakutan terhadap labah-labah. Walau bagaimanapun, sifat dan tahap gejala sangat bergantung pada intensiti fobia. Walaupun sebilangan penderita terutamanya mengalami perasaan takut yang berlebihan dan bertindak balas dengan terbang ketika melihat seekor labah-labah atau haiwan seperti labah-labah, pesakit lain juga mengalami reaksi fizikal. Ini mungkin termasuk berpeluh, gemetar, hyperventilation, pening atau berdebar-debar. Ramai penghidap juga mengadu parah loya, kegelisahan, atau sesak nafas. Selalunya, arachnophobia sangat teruk sehingga hanya memikirkan labah-labah yang mencetuskan gejala. Perkara yang sama berlaku untuk gambar dan penggambaran labah-labah di televisyen dan juga labah-labah plastik. Sekiranya labah-labah duduk di atas pintu, banyak fobia tidak dapat melewati pintu. Kadang-kadang fobia bahkan boleh mengambil bahagian yang teruk sehingga menyebabkan pengasingan dari dunia luar atau mengakibatkan tindakan kompulsif. Sebagai contoh, banyak penderita mengelakkan masuk ke ruang bawah tanah, memeriksa semua sudut bilik beberapa kali sehari, atau terpaksa melakukan pembersihan. Dalam bentuknya yang melampau, arachnophobia menguasai seluruh kehidupan harian mereka yang terjejas. Penyakit akibat seperti gangguan panik atau kemurungan mungkin juga berlaku dalam kes ini.

Diagnosis dan kursus

Arachnophobia biasanya dapat didiagnosis dengan mudah, kerana dalam kebanyakan kes orang yang terkena dapat memberikan maklumat yang tepat tentang apa yang menyebabkan perasaan ketakutan yang khas pada dirinya. Oleh itu, yang lebih penting daripada diagnosis sebenar dalam kes arachnophobia adalah penentuan seberapa jelas gangguan kecemasan dan apakah ia memerlukan rawatan terapeutik. Seperti kebanyakan fobia, arachnophobia menampakkan diri melalui gejala khas yang berlaku dalam keadaan kecemasan dan tekanan yang teruk. Tepatnya gejala mana yang berlaku dan seberapa parahnya bergantung pada kes individu. Dalam keadaan tertentu, gangguan kecemasan dapat meningkat sehingga orang yang terkena sudah menunjukkan reaksi yang kuat terhadap pemikiran labah-labah. Paling teruk, kehidupan seharian boleh dipengaruhi secara negatif oleh arachnophobia.

Komplikasi

Sekiranya tidak dirawat, ketakutan patologi terhadap arachnid membawa kepada komplikasi yang pada awalnya mempengaruhi kehidupan sosial pesakit. Walaupun kes sederhana mungkin tidak dapat berada di bilik yang sama dengan labah-labah, pesakit yang teruk mungkin sudah mengelakkan diri dari masuk ke ruang bawah tanah. , di luar rumah, atau dalam keadaan terburuk, keluar dari rumah. Seperti semua penderita gangguan kecemasan, penting untuk mengatasi strategi penghindaran ini sejak dini. Dari saat pesakit dikuasai oleh ketakutan mereka, seringkali mencapai tahap ketakutan yang tidak berasas, mereka kehilangan kualiti hidup. Untuk mengelakkan arachnophobics melepaskan diri dari kehidupan sosial, mungkin kehilangan pekerjaan sebagai akibatnya, dan berkembang kemurungan, adalah penting bahawa ahli terapi atau pakar psikiatri khusus dalam gangguan kebimbangan umum memberi rawatan. Ahli terapi mencapai kejayaan terbesar dalam kes arachnophobia dengan kognitif terapi tingkah laku. Matlamat kaedah ini adalah untuk memikirkan semula sikap dan membuang kebiasaan pemikiran dan tingkah laku yang tidak sesuai, seperti ketakutan, pemikiran atau tindakan kompulsif, gangguan pemanduan, atau gangguan kemurungan. Dalam bentuk tingkah laku yang luas terapi, konfrontasi terapeutik dengan situasi atau objek yang menimbulkan kegelisahan juga dapat dibayangkan. Ini digunakan, misalnya, pada pesakit dengan claustrophobia atau fobia sosial lain.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Ketakutan terhadap labah-labah secara umum dianggap sangat biasa. Dalam bentuk ringan dengan rasa jijik dan rasa tidak selesa, ia masih belum menjadi alasan untuk berjumpa doktor. Walau bagaimanapun, jika ia menunjukkan tanda-tanda fobia yang nyata dengan ketara serangan panik dan tindak balas berlebihan fizikal, lawatan ke psikoterapi adalah perlu. Perkara yang sama berlaku untuk sekatan dan masalah tingkah laku yang disengajakan untuk mengelakkan hubungan dengan labah-labah. Oleh kerana gangguan kecemasan boleh membawa hingga besar perubahan emosi, kejutan dan masalah peredaran darah, rawatan dengan bantuan pakar sangat penting. Kesan serupa juga dapat dilihat dalam jangka masa panjang dalam kehidupan profesional. Prestasi yang terhad adalah akibatnya, yang juga berlaku dalam bidang swasta. Kebimbangan dan mimpi buruk yang teruk mengganggu tidur. Ia menjadi semakin sukar bagi mereka yang terkena untuk menghadapi kehidupan seharian. Meningkatkan pengasingan sosial juga merupakan tanda amaran yang serius. Usaha yang berlebihan untuk melindungi diri dari kegelisahan menjadikan pentingnya rawatan profesional. Ini termasuk sesuatu sebagai penyegelan jurang pintu, tingkap dan titik akses berpotensi lain untuk labah-labah. Dalam kes yang teruk, percubaan perlindungan berpunca dari penolakan untuk meninggalkan persekitaran yang biasa dan terkawal. Namun, walaupun tidak ada ekspresi ketakutan yang kuat, prospektif terapi semoga bermanfaat. Pesakit secara amnya bertindak balas dengan lega ketika mengatasi fobia labah-labah mereka, memperoleh keyakinan baru dan memperoleh rasa diri yang lebih kuat.

Rawatan dan terapi

Sekiranya arachnophobia sangat teruk sehingga orang yang terkena merasa dibatasi olehnya atau menderita sebaliknya, mungkin berguna untuk menjalankan terapi. Ini adalah apa yang disebut terapi tingkah laku. Dalam hal ini, ahli terapi yang merawat akan mencuba langkah demi langkah untuk menghadapi pesakit dengan labah-labah sebagai sebahagian daripada terapi konfrontasi. Pada mulanya, ini mungkin melibatkan bercakap mengenai labah-labah atau melihat foto atau video. Kemudian, individu tersebut digalakkan untuk melihat dan akhirnya menyentuh labah-labah yang sebenar. Matlamat ahli terapi dalam terapi jenis ini adalah agar pesakit dapat mengatasi ketakutan mereka, tetapi ini bermaksud menghadapinya dan hidup melaluinya. Adakah rawatan berjaya kerana itu juga bergantung pada kehendak dan kerjasama pesakit itu sendiri. Penghentian terapi pramatang boleh, dalam keadaan tertentu, mengakibatkan arachnophobia bertambah buruk.

Prospek dan prognosis

Ketakutan ringan hingga sederhana terhadap labah-labah tidak memerlukan terapi kerana tidak membataskan gaya hidup individu. Ia juga tidak akan dapat diselesaikan secara spontan. Tidak ada kesan lewat arachnophobia yang lemah. Walau bagaimanapun, ketakutan yang kuat terhadap labah-labah boleh menyebabkan situasi yang melampau, misalnya, ketika orang yang terkena serangan panik. Di dalam kereta atau dalam situasi berbahaya yang lain, ini boleh menyebabkan kemalangan. Walaupun dengan fobia yang kuat, ia tidak akan hilang secara spontan. Terapi, sebaliknya, mempunyai peluang kejayaan yang baik hingga sangat baik. Fokus di sini adalah terapi konfrontasi. Walau bagaimanapun, sangat mustahak untuk mengatasi konfrontasi dengan labah-labah. Kegagalan untuk melakukannya boleh memburukkan lagi daripada memerangi arachnophobia. Sekiranya terapi berjaya, fobia kadang-kadang berubah menjadi kasih sayang terhadap labah-labah: Kadang-kadang labah-labah dipelihara sebagai haiwan peliharaan oleh bekas fobia, tetapi sekurang-kurangnya mereka dikenali dan diterima sebagai serangga yang bermanfaat. Terdapat beberapa pendekatan baru untuk terapi - termasuk penggunaan teknologi realiti maya - yang juga memiliki prospek kejayaan yang baik.

pencegahan

Oleh kerana penyebab arachnophobia belum difahami dengan jelas, pencegahan dalam erti kata sebenarnya tidak mungkin dilakukan. Walau bagaimanapun, ibu bapa dapat memberi contoh dan menanamkan kepada anak-anak mereka pendekatan yang sihat dan tidak terlalu takut terhadap labah-labah dan haiwan lain, dan dengan cara ini mempengaruhi kemungkinan perkembangan araknofobia. Sekiranya sudah ada rasa takut akan labah-labah, yang menampakkan diri melalui gejala ganas, mungkin berguna untuk berjumpa dengan ahli terapi dan menjalani rawatan.

Penjagaan selepas itu

Arachnophobia dianggap sangat boleh dirawat. Ini sering menjadikan rawatan susulan tidak perlu. Walau bagaimanapun, banyak ahli terapi menasihati sesi susulan kerana terdapat beberapa risiko berulang. Risiko berulang adalah tinggi dalam kes berikut: keadaan sangat teruk dan mengehadkan. Gejala residual kadang-kadang muncul setelah rawatan selesai. Sebagai tambahan kepada arachnophobia, ada yang lain gangguan kecemasan atau gangguan mental yang lain. Dalam kes sedemikian, tindakan susulan adalah disyorkan. Biasanya, satu sesi susulan cukup. Ahli terapi bercakap dengan pesakit mengenai pengalamannya sejak akhir terapi. Dia memeriksa sama ada orang yang fobia telah mencapai matlamatnya dan dapat menunjukkan kejayaan dalam menangani labah-labah. Sekiranya perlu, dia menetapkan sesi selanjutnya untuk penstabilan, dengan berunding dengan pesakit. Pesakit mesti berdepan dengan ketakutan labah-labah di persekitarannya sendiri. Sekiranya ini tidak dilakukan semasa terapi, ia boleh dilakukan semasa rawatan susulan. Pencegahan sekunder memerlukan pendedahan berulang: orang yang fobik harus secara sedar melihat dan menyentuh labah-labah untuk mengelakkan kambuh. Untuk mengelakkan gejala kecemasan yang baru, pembelajaran atau mendalamkan a kelonggaran teknik ditunjukkan. Kursus mengenai kaedah berikut sesuai untuk tujuan ini: Pernafasan teknik, latihan autogenik, otot progresif kelonggaran, kaedah imaginatif, yoga, Qi Gong, meditasi.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Arachnophobics tidak semestinya perlu merawat arachnophobia mereka. Untuk mengelakkan serangan panik, biasanya cukup untuk mengelakkan kontak dengan labah-labah. Sekiranya ini tidak mungkin atau jika arachnophobia diatasi, desensitisasi sistematik dapat membantu. Oleh itu, hubungan biasa dengan labah-labah atau berlatih dengan labah-labah plastik dapat membantu mengatasi ketakutan tersebut. Sekiranya arachnophobia diucapkan, latihan yang sesuai harus dilakukan bersama-sama dengan rakan atau di bawah pengawasan kaunselor terapi. Sebagai alternatif, terapi langkah-langkah dari naturopati ada. Mengetuk akutekanan, di mana aliran tenaga dalam badan diatur dengan mengetuk akupunktur titik, atau terapi sawit, di mana titik-titik tertentu pada garis telapak ditekan, terbukti berkesan. Sekiranya, walaupun ini langkah-langkah, serangan panik berlaku, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah tetap tenang dan menarik nafas lega. The psikologi tekanan kemudian dapat dikurangkan, misalnya, melalui latihan fizikal, rawatan rumah dan rawatan semula jadi yang sesuai (mis Arnica, ginseng, teh hijau, coklat) dan berusaha melalui apa yang telah berlaku. Dalam jangka masa panjang, arachnophobics harus mendapatkan perundingan dengan ahli psikologi dan menangani fobia labah-labah dengan bantuan profesional.