Archaea: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Archaea, atau primordial bakteria, adalah bentuk kehidupan selular selain kumpulan bakteria dan eukariota lain. Pada akhir 1970-an, archaea digambarkan dan diklasifikasikan sebagai kumpulan yang berbeza oleh ahli mikrobiologi Carl Woese dan George Fox.

Apa itu archaea?

Archaea adalah organisma bersel tunggal yang memiliki DNA (asid deoksiribonukleik) dalam bentuk kromosom bulat. Oleh itu, mereka tidak mempunyai nukleus. Oleh itu, archaea juga disebut mempunyai setara nuklear. Archaea ditugaskan untuk prokariota. Mereka tidak mempunyai organel sel tetapi sitoskeleton untuk menstabilkan sel. Archaea digambarkan sebagai kumpulan yang terpisah, kerana mereka mempunyai urutan RNA ribosom yang berbeza (asid ribonukleik). Secara khusus, ini menyangkut urutan RNA subunit ribosom kecil, 16sRNA. The ribosom berfungsi untuk menterjemahkan protein semasa sintesis baru protein. Archaea secara struktural lebih serupa dengan eukariota daripada prokariota.

Kejadian, taburan, dan ciri

Archaea berlaku di kawasan-kawasan di dunia dengan keadaan yang sangat teruk. Terdapat archaea yang memerlukan suhu melebihi 80 darjah Celsius untuk bertahan. Bentuk archaea ini disebut hiper-termofilik. Archaea lain lebih suka yang tinggi kepekatan garam dalam larutan di mana mereka tinggal. Ini digambarkan sebagai halofilik. Di samping itu, ada yang memerlukan persekitaran yang sangat berasid untuk hidup. Pada nilai pH serendah 0, persekitarannya berasid dan archaea digambarkan sebagai acidophilic. Alkalofilik archaea lebih suka persekitaran asas dengan nilai pH hingga 10. Barophilic archaea dijumpai di persekitaran yang mengalami tekanan tinggi. Mereka sering dijumpai di mata air panas vulkanik, seperti di Yellowstone Natinal Park, di mana mereka pertama kali ditemui. Bentuk yang terbiasa dengan kemasinan tinggi dijumpai, misalnya, di Laut Mati di Israel. Methanogenic archaea hidup dalam keadaan anoksik. Mereka memanfaatkan hidrogen dalam metabolisme mereka untuk menghasilkan tenaga. Mereka berlaku dalam keadaan segar air, tanah dan juga di laut. Mereka juga boleh hidup dalam bentuk simbiosis di usus manusia dan haiwan. Archaea juga mempunyai beberapa persamaan dengan bakteria. Pembahagian sel berlaku dengan cara yang serupa dan kedua-duanya tidak mempunyai inti. Ukuran sel juga sangat serupa dengan ukuran sel bakteria. Gen kedua-dua organisma terbahagi kepada apa yang disebut sebagai operon. Ini adalah unit DNA yang terdiri daripada promoter, operator dan gen. Ini lebih banyak dijumpai di prokariota, tetapi kadang-kadang juga terdapat di eukariota. Dan kedua-duanya mempunyai cara pergerakan yang serupa, flagellum. Walau bagaimanapun, RNA ribosomal archaea lebih rumit dalam struktur daripada bakteria. Biosintesis protein, iaitu transkripsi dan terjemahan, berlaku di archaea dengan cara yang hampir sama seperti pada eukariota. Mereka mempunyai faktor permulaan dan pemanjangan yang serupa yang memulakan biosintesis protein. Archaea juga mempunyai kotak TATA. Ini adalah kawasan DNA dengan banyak timidin dan adenin. Ia terletak di wilayah penganjur, jadi biasanya di hulu pengkodan gen. Yang asid lemak daripada membran sel tidak dihubungkan dengan gliserol molekul berbanding dengan bakteria dan eukariota. Beberapa subspesies archaea mempunyai dinding sel, yang dapat sangat berbeza dalam archaea. Ini disebabkan oleh persekitaran tempat archaea masing-masing tinggal. Selain itu, archaea dapat bergerak dengan agak pantas. Mereka adalah organisma autotrofik. Mereka menghasilkan karbon dengan menyerap dan menukar karbon dioksida. Terdapat juga beberapa yang heterotrofik. Mereka membuat karbon dari sebatian organik yang mereka makan. Sebilangan besar archaea bersifat anaerob, mereka tidak memerlukannya oksigen, malah boleh menjadi toksik bagi mereka. Mereka dibahagikan lagi kepada chemoorganotrophic atau chemolithotrophic. Mereka memperoleh tenaga daripada memetabolisme sebatian organik atau bukan organik.

Kepentingan dan fungsi

Archaea hidup dalam simbiosis dengan manusia. Mereka dijumpai pada manusia di mulut, usus, dan juga faraj. Mereka sering Methanobrevibacter smithii, yang merupakan metanaogenik archaea. Belum ada archaea yang dapat dikesan pada bayi yang berumur kurang dari 2 tahun. Terutama archaea terdapat di saluran usus manusia. Bersama dengan bakteria sintropik, archaea berperanan dalam pencernaan.Syntroph 'bermaksud' hidup bersama bersama 'dari pelbagai organisma. Mereka menghasilkan bahan yang berbeza, yang dapat digunakan oleh organisma lain. Dalam kes ini, organisma saling bergantung. Archaea menggunakan hidrogen dihasilkan oleh bakteria untuk metanogenesisnya. Dalam proses tersebut, archaea juga memecah metana, yang beracun bagi manusia. Mereka mempunyai kesan positif terhadap pencernaan manusia.

Penyakit dan penyakit

Archaea tidak patogen kepada manusia. Walau bagaimanapun, peningkatan tahap archaea metanogenik telah dijumpai di usus orang dengan kolon kanser. Selain itu, peningkatan bilangan mereka dijangkiti radang gusi, dan korelasi antara bilangan mereka dan tahap keparahannya periodontitis diperlihatkan.