Archicortex: Struktur, Fungsi & Penyakit

Archicortex adalah bahagian dari serebrum. Bahagian terbesar dibentuk oleh hippocampus. Ia terdiri daripada struktur kortikal yang sangat khas.

Apa itu archicortex?

Archicortex adalah nama yang diberikan untuk bahagian korteks serebrum. Ia digambarkan sebagai sempadan medial dari neocortex. Archicortex mempunyai latar belakang perkembangan. The serebrum filogenetik dibezakan menjadi paleokorteks, striatum, archicortex, dan neocortex. Archicortex dianggap sebagai tahap antara paleocortex dan the neocortex. Archicortex sebahagian besarnya terdiri daripada hippocampus. Di samping itu, beberapa struktur yang terletak di sekitarnya dikira sebagai sebahagian daripadanya. Ini adalah bahagian dari gyrus parahippocampal dan gyrus cingulate. Archicortex terdiri daripada struktur kortikal yang melengkung. Ini berlapis tiga dan terdiri daripada gyrus dentate, cornu ammonis (tanduk Ammon), dan sub-kurikulum. Ketiga-tiga lapisan mempunyai fungsi pembelajaran dan memori pembentukan. Khususnya, potensi jangka panjang berlaku di sini. Ini menjadi asas untuk menyimpan kenangan jangka panjang dan pembelajaran kursus tindakan, misalnya. Archicortex, bersama dengan paleocortex, disebut alokasi. Ini berbeza dengan neokorteks enam lapisan. Akibatnya, dengan teknik pengesanan yang sesuai, lapisan tambahan daripada yang disebutkan menjadi halus di kebanyakan kawasan alokasi.

Anatomi dan struktur

Archicortex terdiri daripada struktur mikroskopik dan dibentuk terutamanya oleh hippocampus, bahagian gyrus prahippocomapales, dan gyrus cingulate. Hippocampus terdiri daripada struktur archicortex berbelit-belit, juga dikenali sebagai struktur kortikal. Ia terletak di bawah lobus temporal. Ini terletak di bahagian tengah tanduk inferior ventrikel lateral. Serat eferen fornix adalah peti besi yang membentang dari posterior hingga anterior sebagai bumbung ventrikel III. Gyrus cingulate terletak di atas bar. Ini menghubungkan hemisfera kanan dan kiri. Bersama dengan hippocampus, ia membentuk sistem limbic. Archicortex terdiri daripada tiga lapisan. Di dalamnya terdapat gyrus dentate, ammonis kornu dan sub-kurikulum. Mereka terdiri daripada sel piramidal dengan pelbagai saiz. Ketiga-tiga lapisan dibahagikan kepada lamina molekularis (stratum molekul), lamina pyramidalis (stratum pyramidale) dan lamina multiformis (stratum oriens). Pada lapisan pertama kedua-duanya adalah dendrit apikal sel piramidal, diikuti oleh badan sel sel piramidal pada lapisan kedua. Pada lapisan terakhir adalah dendrit basal sel piramidal.

Fungsi dan tugas

Tugas archicortex merangkumi fungsi penting pembelajaran, pemikiran, dan pemprosesan emosi. Proses penting dari memori penyatuan berlaku di tiga lapisan arkitek. Pembelajaran dan semua proses pembelajaran yang berkaitan dikaitkan dengan ini. Proses di mana maklumat dipindahkan dari jangka pendek memori untuk ingatan jangka panjang berlaku di sini. Agar kenangan disimpan secara kekal dalam ingatan, apa yang dikenali sebagai potensi jangka panjang mesti berlaku. Proses ini memakan masa beberapa hari hingga berbulan-bulan dan hanya berlaku jika impuls berpotensi diteruskan dengan kelajuan yang cukup tinggi. Potensiasi jangka panjang berfungsi sebagai asas untuk semua proses pembelajaran dan ingatan. Archicortex bertanggungjawab untuk pembentukan pengetahuan. Ini merangkumi fakta spatial, pengetahuan fakta, ingatan atau proses pengkondisian. Pengetahuan mengenai tindakan, tabiat atau pembelajaran motor terbentuk di sini. Kandungan memori deklaratif dan juga memori tersirat terbentuk di archicortex. Pemprosesan emosi berlaku di sistem limbic. Ini merangkumi pemahaman emosi dan pengalaman emosi yang berkaitan. Proses yang membolehkan ekspresi emosi dan empati berlaku dikawal dari ini otak wilayah. Semua proses pembelajaran di sekitar emosi positif dan negatif berlaku di archicortex. Ini termasuk pengakuan bahaya serta sensasi keseronokan. Keperluan kepuasan diatur di bahagian ini otak. Mood, pengaruh, emosi, dan perasaan berasal dari archicortex. Ini bermaksud bahawa episod emosi jangka panjang dan jangka pendek berlaku melalui proses rangsangan pada sistem limbic.

Penyakit

Lesi dan kemerosotan aktiviti fungsional di archicortex membawa membawa kesan yang besar dalam semua proses pembelajaran dan juga pemprosesan emosi. Pelbagai penyakit, gangguan peredaran darah, tumor, atau kerosakan akibat kemalangan atau akibat prosedur pembedahan boleh menyebabkan lesi. Keradangan di archicortex boleh membawa kehilangan ingatan. Di samping itu, orang yang terkena menderita disorientasi temporal dan juga tempatan. Amnesia adalah salah satu gangguan ingatan yang terkenal. Anterograde amnesia mesti dibezakan dari amnesia retrograde. Anterograde amnesia tidak membenarkan pembentukan memori baru. Amnesia retrograde menyebabkan kandungan memori yang ada tidak lagi tersedia. Hapus sebahagian atau keseluruhannya. Sel-sel piramid di hippocampus sangat rentan terhadap kerosakan dari alkohol penyalahgunaan. Penyakit seperti ensefalopati Wernicke atau sindrom Korsakow adalah akibat alkohol gangguan. Mereka disertai dengan kekeliruan. Pesakit mengganti kenangan yang hilang dengan pernyataan dan naratif yang salah. Malah jawapan kepada soalan mudah tidak lagi dapat diberikan oleh pesakit yang mengalami kerosakan pada sel piramidal. Lesi hipokampus mempunyai kaitan di luar pembentukan ingatan jangka panjang pada penyakit seperti epilepsi. Kerosakan pada cuping temporal boleh membawa kepada sindrom Klüver-Bucy. Gangguan ini membawa kepada tingkah laku hiporal dan hiperseksual. Lesi amigdala membawa kepada masalah dengan pemprosesan emosi. Khususnya, rangsangan ketakutan dan kegelisahan tidak lagi dapat diproses. Ini penting untuk perlindungan diri dan kelangsungan hidup.