Argatroban: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana Argatroban berfungsi

Argatroban mengganggu pembekuan darah dengan menghalang enzim yang terlibat, thrombin - bahan aktif oleh itu adalah perencat thrombin langsung.

Thrombin biasanya diaktifkan oleh enzim yang sendiri telah diaktifkan oleh kerosakan vaskular atau badan asing dalam aliran darah. Ia kemudian menukar fibrinogen di tapak yang terjejas kepada fibrin - "gam" yang memegang bekuan darah yang terhasil bersama-sama.

Dengan menghalang trombin, Argatroban mengganggu proses ini. Walau bagaimanapun, ia hanya digunakan pada pesakit yang sebelum ini mempunyai apa yang dikenali sebagai heparin-induced thrombocytopenia (HIT) jenis II. Ini adalah satu bentuk kekurangan platelet yang boleh dicetuskan sebagai kesan sampingan berbahaya rawatan dengan heparin antikoagulan.

Pembekuan darah tidak dihalang pada mereka yang terjejas, tetapi meningkat secara paradoks. Oleh itu, pesakit ini tidak boleh menerima heparin lagi dalam apa jua keadaan, kerana jika tidak banyak bekuan darah boleh terbentuk dalam aliran darah dan menyumbat saluran. Sebaliknya, Argatroban digunakan untuk mengekalkan antikoagulasi.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Bilakah Argatroban digunakan?

Argatroban digunakan pada pesakit dewasa dengan trombositopenia (HIT) akibat heparin apabila mereka memerlukan terapi antikoagulan.

Tempoh rawatan tidak boleh melebihi dua minggu. Dalam kes individu, terapi boleh diberikan untuk tempoh yang lebih lama di bawah pengawasan perubatan.

Bagaimana Argatroban digunakan

Argatroban antikoagulan hanya tersedia secara komersial sebagai pekat untuk penyediaan larutan infusi. Pekat ini dicairkan oleh doktor dan kemudian diberikan melalui infusi atau pam picagari. Jumlah bahan aktif yang diberikan bergantung pada berat badan dan keadaan kesihatan pesakit.

Semasa rawatan, nilai pembekuan mesti dipantau dengan teliti.

Apakah kesan sampingan Argatroban?

Satu daripada sepuluh hingga seratus orang yang dirawat dengan Argatroban mengalami kesan sampingan dalam bentuk anemia, pendarahan, pembekuan darah dalam urat dalam, loya dan purpura (banyak pendarahan sebesar kepala jarum di bawah kulit).

Di samping itu, kesan sampingan kadang-kadang berkembang, termasuk jangkitan, kehilangan selera makan, paras natrium dan gula darah rendah, sakit kepala, pening, penglihatan dan pertuturan terjejas, kebas, tekanan darah tinggi atau rendah, berdebar-debar dan masalah jantung yang lain.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan Argatroban?

Kontraindikasi

Argatroban tidak boleh digunakan dalam:

  • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau kepada mana-mana komponen lain ubat
  • pendarahan yang tidak terkawal
  • kerosakan hati yang teruk

Interaksi ubat

Jika Argatroban diberikan serentak dengan antikoagulan lain (seperti ASA/asid acetylsalicylic, clopidogrel, phenprocoumon, warfarin, dabigatran), risiko pendarahan mungkin meningkat. Ini juga terpakai kepada penggunaan ASA sebagai analgesik, ibuprofen dan diklofenak (analgesik lain).

Persediaan infusi yang mengandungi bahan aktif argatroban mengandungi etanol (alkohol boleh diminum) untuk meningkatkan keterlarutan. Oleh itu, mereka menimbulkan risiko kesihatan yang mungkin untuk pesakit hati, peminum alkohol, epilepsi dan pesakit dengan penyakit otak tertentu. Juga, interaksi dengan metronidazole (antibiotik) dan disulfiram (ubat untuk pergantungan alkohol) tidak boleh diketepikan.

Sekatan umur

Data mengenai penggunaan Argatroban pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun adalah terhad. Tiada cadangan boleh dibuat mengenai dos.

Mengandung dan menyusukan anak

Tidak diketahui sama ada argatroban masuk ke dalam susu ibu. Kajian haiwan terhadap tikus dengan argatroban berlabel radio menunjukkan pengumpulan dalam susu ibu. Atas sebab keselamatan, penggunaan dalam ibu yang menyusu oleh itu tidak digalakkan. Sekiranya perlu, penyusuan susu ibu mesti dihentikan sepanjang tempoh rawatan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat yang mengandungi Argatroban

Argatroban hanya boleh didapati pada preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland, tetapi tidak ditetapkan pada preskripsi kerana ia mesti digunakan dalam keadaan pesakit dalam di bawah pengawasan doktor.

Berapa lamakah Argatroban diketahui?

Argatroban antikoagulan pertama kali diluluskan di Jepun pada tahun 1990. Sepuluh tahun kemudian, ubat itu mendapat kelulusan di Amerika Syarikat untuk rawatan pembekuan darah pada pesakit HIT.

Pada tahun 2002, kelulusan telah dilanjutkan kepada pesakit yang sebelum ini menghidap HIT atau berisiko untuknya. Produk pertama yang terdapat di Jerman dan Austria dengan bahan aktif argatroban telah diluluskan pada tahun 2010. Kelulusan di Switzerland diikuti pada tahun 2014.