Bulu ketiak

Pengenalan

Terdapat tiga jenis rambut pada manusia:

  • Rambut Terminal
  • Rambut Lanugo
  • Rambut Vellus

Ketiak rambut adalah salah satu rambut terminal, iaitu rambut yang lebih kuat berpigmen, lebih panjang dan tebal daripada yang lain bulu badan. Semua rambut terminal mempunyai struktur yang sama dan terdiri daripada tiga lapisan:

  • . rambut sumsum terletak di tengah batang rambut dan mewakili kira-kira satu pertiga dari diameter rambut. Di sinilah terdapat terutamanya lemak dan produk degradasi sel.
  • Korteks rambut, yang membentuk komponen utama batang rambut, disambungkan ke bahagian luar rambut. Korteks terdiri daripada banyak serat yang terbuat dari keratin (protein struktur). Susunan khas gentian ini memberikan keanjalan rambut yang elastik dan tahan terhadap koyakan. - Lapisan kutikula berada di bahagian luar. Ini berfungsi untuk melindungi korteks rambut dengan menutupnya sepenuhnya dengan sel-sel yang saling bertumpuk seperti jubin atap.

Pertumbuhan rambut axillary

Rambut ketiak tumbuh di ketiak orang dan merupakan salah satu ciri seksual sekunder. Mereka tidak wujud sejak lahir, tetapi berkembang semasa baligh (biasanya sebagai salah satu ciri pubertas kemudian) di bawah pengaruh tertentu hormon. Kerana ia adalah terutamanya testosteron tahap yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan rambut ketiak, lelaki rata-rata mempunyai rambut ketiak lebih banyak daripada wanita.

Selain daripada hormon dan kecenderungan genetik, terdapat banyak faktor lain yang mempengaruhi intensiti keguguran rambut. Sebagai contoh, iklim mempunyai kesan pada bulu ketiak kerana orang yang tinggal di iklim panas mempunyai keguguran rambut yang lebih ketara disebabkan oleh evolusi, yang disebabkan oleh fakta bahawa rambut menyumbang untuk menyejukkan badan dengan menguap peluh yang diserap di sana. Geseran di ketiak juga boleh mempengaruhi sejauh mana keguguran di sana.

Semua ini menyumbang kepada fakta bahawa rambut ketiak berbeza dari orang ke orang. Sama seperti rambut di kepala, rambut juga boleh berbeza bentuk dan warnanya, selain ketumpatannya. Jangka hayat rambut ketiak rata-rata adalah sekitar 6 bulan, sebab itulah rambut ini jauh lebih pendek daripada kepala rambut, yang tumbuh sehingga 7 tahun sebelum rontok.

Fungsi rambut ketiak

Rambut ketiak memenuhi banyak fungsi. Di satu sisi mereka berada di sana untuk menyerap peluh yang dikeluarkan di ketiak. Dari sini dapat menguap dan membantu menyejukkan badan.

Bertentangan dengan pendapat yang meluas, tidak ada peningkatan berkeringat ketika rambut ketiak ada, lebih sukar untuk membersihkan bau bakteria dari ketiak berbulu daripada ketiak berbulu, sebab itulah sebenarnya ketiak berbulu bau lebih tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, ini dapat diatasi dengan mencuci secara menyeluruh. Selanjutnya, bulu ketiak berperanan dalam kehidupan seksual: mereka dianggap sebagai daya tarikan visual (dalam beberapa budaya, rambut ketiak dianggap sebagai simbol erotik) dan juga membantu menyebarkan daya tarikan seks (feromon) dengan lebih baik.

Fungsi ketiga mereka adalah untuk mengurangkan geseran di ketiak. Setelah menghilangkan bulu ketiak, krim penyejuk atau minyak boleh digunakan untuk menenangkan kulit. Deo tidak boleh dipakai segera selepas itu, kerana selalu ada sedikit kecederaan kulit dan boleh menyebabkan deodoran membakar dan kesakitan.

Menyapu antibakteria dan menenangkan selepas mencukur membasmi kuman pada kulit dan mencegah jerawat dan kemerahan. Salah satu contohnya ialah Dr. Severin Body After Shave Balm dari farmasi. Kulit di bawah ketiak sangat sensitif dan penyingkiran rambut sangat sukar kerana sebab ini.

Dari banyak kaedah untuk menghilangkan rambut ketiak, kaedah yang paling sedikit menjengkelkan kulit anda harus dipilih. Kaedah penyingkiran rambut juga berbeza dalam berapa lama rambut ketiak perlu tumbuh semula setelah dikeluarkan. Pengangkatan rambut yang cepat dan tidak menyakitkan dengan mencukur, misalnya, menyebabkan pertumbuhan semula rambut setelah beberapa saat, kerana hanya hujung rambut yang dipendekkan.

Atas sebab ini, mencukur mesti diulang setiap hari atau setiap hari jika tidak ada batang yang kelihatan. Semasa menanggalkan rambut ketiak dengan epilator atau lilin, penampilan rambut yang tumbuh semula tidak berlaku dengan begitu cepat. Untuk menghilangkan rambut ketiak dengan pisau cukur basah, ketiak harus dibasahi dengan air suam sebelum bercukur (contohnya ketika mandi).

Sekiranya ada kecenderungan terhadap rambut yang tumbuh ke dalam, pengelupasan dapat dilakukan sebelumnya. Sebilangan busa pencukur atau gel mandi harus disapukan pada kulit, lengan harus diangkat tinggi ke atas dan pencukur harus dilakukan dengan pisau cukur yang tajam. Semasa menggunakan a krim penipisan untuk kawasan sensitif, ia boleh digunakan untuk membersihkan, kulit kering dan hendaklah dibiarkan selama beberapa minit.

Untuk penyingkiran rambut ketiak menggunakan lilin, panjang rambut antara 6 dan 12 milimeter. Bergantung pada produk, lilin digunakan terlebih dahulu suam atau sejuk. Ketiak harus dibersihkan dengan teliti sebelum ini, kemudian bedak bayi digunakan untuk memudahkan proses waxing.

Jalur kain diletakkan di atas lilin, yang ditarik dari kulit ke arah pertumbuhan rambut dengan gerakan secepat mungkin. Epilator ditarik ke atas kulit kering dan rambut termasuk akarnya dicabut seperti dengan pinset. Terdapat juga beberapa kaedah penyingkiran rambut kekal seperti laser atau kilatan cahaya, tetapi ini hanya boleh dilakukan oleh pakar dermatologi.

Selepas penyingkiran rambut ketiak, krim penyejuk atau minyak boleh digunakan untuk menenangkan kulit. Deo tidak boleh digunakan segera selepas itu, kerana selalu ada sedikit kecederaan kulit dan boleh menyebabkan deodoran membakar dan kesakitan. Pada masa kini terdapat banyak orang yang mencukur atau mencabut bulu ketiak mereka.

Trend ini berasal dari Amerika Syarikat dan telah berleluasa di Eropah Barat sejak tahun 1980-an. Namun, ini juga dapat dibuktikan bahawa bahkan beberapa orang pada zaman dahulu menanggalkan bulu ketiak mereka atas alasan kebersihan. Sementara itu, bagaimanapun, ini memainkan peranan sekunder dan penyingkiran rambut dilakukan terutamanya kerana alasan estetik.

Khusus untuk wanita, rambut ketiak panjang dianggap tidak menarik hari ini, bagi lelaki mereka masih lebih diterima, walaupun selama lebih kurang 10 tahun sekarang ada kecenderungan mencukur yang semakin meningkat. Tinjauan dari tahun 2012 menunjukkan bahawa hampir separuh daripada semua lelaki berusia antara 14 dan 29 tahun mencukur rambut ketiak mereka. Terlepas dari alasan visual ini, terdapat juga argumen banyak atlet kompetitif bahawa menghilangkan bulu ketiak (dan bulu badan secara umum) menyebabkan penurunan daya tahan pada permukaan kulit, yang dapat mengoptimumkan prestasi dalam beberapa sukan, seperti berenang.

Oleh kerana kulit di bawah ketiak agak sensitif, banyak orang mungkin mengalami kerengsaan di kawasan ini setelah mencukur rambut ketiak mereka. Ini sering diperburuk dengan penggunaan deodoran, yang memberi tekanan pada kulit kerana zat yang dikandungnya. Oleh itu, tidak jarang gatal dan pembentukan bintik-bintik merah kecil di kawasan yang terjejas berlaku selepas penyingkiran rambut ketiak.