Armrests

Apakah pendakap ketiak?

Penyokong ketiak berjalan bantuan yang bertujuan untuk memberikan kelegaan pada satu atau kedua kaki. Mereka berbeza dari biasa lengan sokongan kerana sokongan tidak dipegang dengan tangan dan lengan bawah, tetapi dipasang pada ketiak pada batang yang lebih panjang. Terdapat permukaan sokongan melengkung yang diletakkan di bawah ketiak. Selain itu, terdapat pegangan semasa penyangga ketiak ke arah kaki, yang digenggam dengan tangan untuk penstabilan.

Petunjuk untuk sokongan ketiak

Sekiranya pesakit tidak dapat atau tidak boleh memuat sepenuhnya bahagian bawah kaki selepas operasi, kemalangan atau lumpuh, berjalan bantuan mesti digunakan. Biasanya, lengan tongkat ditetapkan untuk tujuan ini. Walau bagaimanapun, terdapat kumpulan pesakit yang mempunyai tangan yang terhad, pergelangan tangan, lengan, kekuatan siku dan lengan atas. Dalam kes ini, tongkat boleh digunakan yang memindahkan daya secara langsung melalui ketiak ke bahu. Topik ini juga mungkin menarik bagi anda: Fisioterapi yang disokong oleh alat

Perbezaan dengan kruk lengan bawah

Perbezaan antara ketiak tongkat dan cengkeraman lengan bawah dapat dilihat dengan cepat. Penyakit kruk lebih pendek. Mereka terdiri dari tiang yang dapat disesuaikan panjang, pegangan dan cangkerang bersudut untuk lengan bawah dan siku.

Pesakit melepaskan beban dari kaki dengan memindahkan berat badannya ke sokongan lengan bawah dengan tangannya sebagai gantinya. Sokongan ketiak jauh lebih lama. Pada prinsipnya, mereka juga mempunyai sokongan yang dapat disesuaikan dengan ketinggian.

Pada ketinggian lutut ini sokongan dibahagikan kepada dua sokongan selari. Di antaranya terdapat pegangan untuk tangan dan permukaan penyangga yang empuk untuk ketiak. Pelepasan dari kaki dicapai dengan memindahkan kekuatan ke ketiak dan bahu.

Penting agar tidak seluruh berat diletakkan di ketiak. Idea asasnya adalah bahawa sokongan ketiak dijepit di antara lengan atas dan badan. Berbeza dengan kruk lengan bawah, tangan dan lengan bawah, serta tangan dan siku sendi, oleh itu kurang tertekan.

Walaupun cengkeraman lengan bawah kerap menyebabkan titik tekanan dan ketidakselesaan di tangan dan lengan bawah, masalah ini dialihkan ke kawasan ketiak dan bahu sekiranya berlaku ketiak ketiak. Pemasangan dan penggunaan yang salah boleh menyebabkan kegagalan neurologi. Ini dijelaskan oleh perjalanan tali saraf penting untuk lengan atas (plexus brachial) di kawasan ketiak. Di banyak negara, penyokong ketiak jarang digunakan lagi, kerana ia membatasi pesakit lebih banyak dan menariknya keluar dari corak pergerakan biasa daripada yang dilakukan oleh tongkat lengan bawah.

Bagaimana anda belajar berjalan dengan sokongan ketiak?

Berjalan dengan tongkat ketiak boleh menjadi agak rumit bergantung kepada keparahan aduan, usia dan pengalaman sebelumnya dengan berjalan kaki bantuan. Sebaik-baiknya, penggunaan pertama tidak boleh dilakukan sendiri atau anda sendiri. Selepas operasi atau kemalangan, arahan oleh ahli fisioterapi akan diberikan di hospital.

Sekiranya terdapat kesulitan, masa akan diambil untuk memastikan pesakit selamat dan cekap dalam penggunaan penyokong ketiak. Di kawasan pesakit luar, pertolongan boleh diminta semasa menjalani fisioterapi atau dari doktor keluarga yang merawat. Kakitangan perubatan menyedari perkaitan penggunaan yang mencukupi, kerana pengetahuan mengenai risiko penggunaan yang salah; oleh itu, jika terdapat ketidakpastian mengenai penggunaan yang betul, ia boleh ditanyakan pada bila-bila masa. Sudah tentu, berjalan kaki yang betul dengan sokongan ketiak juga dapat dipelajari atau dikendalikan melalui Internet, misalnya di portal video.